Blog

Connectivity

De noodzaak van encryptie van glasvezelverbindingen

25 okt 2016

Toen ik dit jaar werd gevraagd om een presentatie te houden tijdens de Ciena EMEA Partner Summit schoot me meteen een onderwerp te binnen: WAN-beveiliging. Dit is een actueel onderwerp, omdat er allerlei veranderingen gaande zijn op het gebied van compliance. Na de invoering van nieuwe wetgeving binnen de EU, kan een datalek bedrijven een boete opleveren van maar liefst 20 miljoen euro, of 4% van hun wereldwijde omzet. Hierbij wordt uitgegaan van het hoogste bedrag. Bedrijven zijn verplicht om klanten te informeren over eventuele datalekken, iets wat kan resulteren in onherstelbare schade voor de bedrijfsreputatie en soms zelfs in een faillissement.

Tom Engels door Tom Engels

WAN-beveiliging: de hoeksteen van gedegen beveiligingsstrategie
Hoe groot is nu eigenlijk de kans dat er binnen uw netwerk een datalek optreedt en cybercriminelen de gegevens van uw klanten buitmaken? Bij Telindus hebben we daar onderzoek naar gedaan en het bleek dat de kans hierop behoorlijk groot is.

Glasvezelverbindingen kunnen met het grootste gemak worden afgetapt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er in gebouwen waarin datacenters worden behuisd, sprake is van ontoereikende fysieke beveiliging. Het kan echter ook gebeuren op parkeerterreinen en zelfs op straat, waar je door simpelweg een putdeksel op te tillen toegang kunt krijgen tot glasvezelcircuits. Ooit werd gedacht dat data die met de snelheid van het licht via glasvezel werd overgedragen moeilijk te reconstrueren zou zijn. Maar inmiddels zijn er al applicaties ontwikkeld die daartoe in staat zijn.

Tot overmaat van ramp is het aftappen van glasvezelverbindingen bijzonder moeilijk te detecteren. Dit zorgt voor slechts een minutieus verschil in de lichtfrequenties binnen het netwerk. En als bedrijven er al in slagen om een datalek te ontdekken, is het al te laat. De data is dan al verdwenen.

Hoe kunt u uw netwerkverbindingen nu precies beveiligen?
Het korte antwoord is dat er slechts één manier is om dit te doen: alles van begin tot eind versleutelen. Een specifiekere vraag is hoe u dit op de meest kostenefficiënte wijze kunt doen. Dat is waar ons partnership met Ciena om de hoek komt kijken. Onze ervaring leert dat de DWDM-technologie van Ciena, waarin integrale encryptie is ingebouwd, een goede manier is om klanten een veilige WAN-verbindingen te bieden.

Whitepaper AVG WAN verbindingen

Een praktijkvoorbeeld: 70 km glasvezelverbinding
Laten we eens kijken naar een voorbeeld van onze samenwerking met Ciena die uitmuntende resultaten oplevert voor onze klanten. Kort geleden voltooiden we een project om een volledig redundant glasvezelnetwerk op te zetten dat datacenters over een afstand van 70 kilometer met elkaar verbindt. Om aan de regelgeving te kunnen voldoen had de klant hiervoor acht dark fiberverbindingen nodig. De totale kosten werden geschat op ruim een miljoen euro per jaar, verspreid over een periode van drie jaar.

Samen met Ciena stelden we de klant een andere, aanzienlijk kostenefficiëntere oplossing voor die eveneens voorzag in integrale gegevensbeveiliging op de glasvezellaag. Met behulp van Ciena DWDM en encryptie waren we in staat om in plaats van acht glasvezelverbindingen slechts twee verbindingen te gebruiken. Daarmee werden de kosten over deze periode van drie jaar met maar liefst 75 procent teruggedrongen.

De waarde van de Ciena-samenwerking
Ons partnership met Ciena was bepalend voor het succes van dit project. Zo konden we bijvoorbeeld medewerkers van onze klant meenemen naar het lab van Ciena in Ottawa, zodat ze precies konden zien hoe DWDM binnen hun organisatie zou werken en hoe de end-to-end encryptie van Ciena kan helpen om aan de eisen van de wet- en regelgeving te voldoen. We brachten hen daarnaast in contact met experts van Ciena die een antwoord konden geven op hun meest gedetailleerde vragen. De beheereenvoud van de encryptieoplossing van Ciena en andere voordelen voor de klant kwamen duidelijk naar voren tijdens dit werkbezoek.

Dit is allemaal te danken aan de combinatie van de effectieve ondersteuning en expertise van Ciena met het inzicht van Telindus in de bedrijfsbehoeften van klanten. Ciena heeft Telindus de Advanced Technical Support Status (ATSS) toegekend en we zijn een geaccrediteerde BizConnect-partner. Telindus werd daarnaast uitgeroepen tot Innovation Partner of the Year tijdens de Ciena EMEA Partner Summit in Barcelona!

Hierdoor kunnen onze klanten werken met uiterst vaardige specialisten in optisch geschakelde pakketnetwerken, die de Ciena netwerkoplossingen van het ontwerp tot de implementatie en het beheer kunnen ondersteunen met waardevolle kennis en ervaring en technisch advies. Door de combinatie van de technologie en zakelijke ondersteuning van Ciena met het inzicht van Telindus maken onze oplossingen het verschil voor de eindgebruiker.

Wilt u weten welke maatregelen u kunt nemen om de kans op datalekken tot een minimum te beperken? En waarom u nú actie moet ondernemen? Graag nodigen Telindus en Ciena u uit op dinsdag 22 november voor ‘Secure & compliant: hét IT-encryptie event. Need for speed!

 

Geïnteresseerd?

Tom Engels
Neem contact op met onze Connectivity- specialist Tom Engels

Tom Engels is Networking Consultant binnen de sales-afdeling van Telindus. Tom werkt al 19 jaar bij Telindus en heeft als engineer, support engineer en technical consultant op de Technical Operations afdeling gewerkt. Hij heeft diepgaande expertise op het gebied van Ciena en Infinera Optical, Carrier Ethernet en encryptie-oplossingen, Software Defined Networking en NFV (Netwerk Functie Virtualisatie). Tom volgt nauwgezet de razendsnelle ontwikkelingen in zijn vakgebied connectivity.

geen reacties
Plaats een reactie