Met het stuur in handen digitaal transformeren

Blog

Met het stuur in handen digitaal transformeren

“Digitale transformatie is de adoptie van digitale technologie door een bedrijf met als doel bedrijfsprocessen, de waarde voor klanten en innovatie te verbeteren”, zegt Wikipedia. Digitale innovatie of de digitale transformatie zijn termen die vaak langskomen en om eerlijk te zijn: ze beginnen aan te voelen als clichés. Maar de ontwikkeling zelf is daardoor niet minder interessant. Daarnaast is er een veel voorkomende valkuil die het bespreken waard is.

Als er vandaag de dag over digitale transformatie wordt gesproken, dan gaat het vaak om technologie Internet of Things of Big Data, Machine Learning, Artificial Intelligence, Blockchain, maar zeker ook cloudoplossingen. Het gaat daarbij niet alleen om die technologieën, maar ook om de niet-technische bedrijfsprocessen die daarmee gepaard gaan, zoals de overgang van een CAPEX- naar een OPEX-model door het gebruik van clouddiensten.

Een digitale transformatie is niet makkelijk, want het gebeurt vrijwel altijd ‘met de winkel open’, dus terwijl de bestaande business van jouw organisatie doordraait. Eén van die processen is de IT. Bedrijven, zeker ook bedrijven die software ontwikkelen, zijn vaak veel tijd kwijt aan de dagelijkse gang van zaken op het gebied van IT: het in de lucht houden van de omgeving en het blussen van brandjes. Daarmee gaan kostbare tijd en middelen verloren die besteed zouden kunnen worden aan vernieuwing en innovatie.

Innovatiestrategie

Er zijn talloze mooie voorbeelden van organisaties die zo’n transformatie succesvol hebben afgerond of veelbelovende stappen hebben gezet. Bijvoorbeeld bedrijven die in het verleden enkel producten leverden, maar die hun verdienmodel hebben aangevuld met het aanbieden van software-abonnementen. Daarmee helpen ze hun klanten en bouwen ze een relatie voor de lange termijn op. Dat is digitale innovatie.

Maar hoe doe je dat? Je zet allereerst een stip op de horizon en werkt daar stap voor stap naar toe. Het is daarnaast belangrijk om te beseffen dat een innovatieve IT-infrastructuur het fundament van een geslaagde digitale transformatie is. De IT moet de snelheid ondersteunen die je nastreeft bij het ontwikkelen van digitale initiatieven.

Een belangrijke tip daarbij: doe waar je goed in bent, en niet wat anderen beter kunnen. Jouw ontwikkelaars en DevOps-teams zijn uniek. De onderliggende IT-infrastructuur is dat niet. Je kunt er in veel gevallen voor kiezen om die generieke IT te laten uitvoeren door externe en daarin gespecialiseerde partijen. Jij, maar ook jouw DevOps-teams, houden daardoor hun handen vrij om zich te kunnen richten op het snijvlak van business en IT en het écht kunnen bedienen van klanten.

Regie

Je moet zelf de regie houden richting jouw wensen. Jij stuurt alles aan, maar je wilt niet op het podium klimmen. Voorkom dat je ook op technisch gebied de uitvoering op je neemt. De IT-infrastructuur als fundament moet het gewoon doen en die moet aansluiten op wat er functioneel ontwikkeld wordt. Dan kan de focus aan de functionele kant liggen. Dat lukt alleen wanneer je vertrouwt op de expertise van de specialisten.

Die specialisten hebben wij bij Telindus in huis. In combinatie met onze dienst Cloud Management as a Service, waarmee je jouw applicaties veilig in de (publieke) cloud laat draaien. Je kunt onze specialisten met een gerust hart laten excelleren in hun eigen vakgebied en ze vervolgens aansturen op basis van de functionele wensen. Doordat zij jouw functionele wensen omzetten in gegarandeerde uitkomsten volgt techniek de functie en heb jij regie over dat laatste. Zo houd je het stuur in handen.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.