RET

RET volgde een Cloud principles training van Telindus

RET

RET het Rotterdamse vervoerbedrijf

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET (Rotterdamse Electrische Tram) bestaat al sinds 1927 – en onder een andere naam eigenlijk al sinds 1878. Vandaag de dag regelt het bedrijf openbaar vervoer per tram, bus, metro en Fast Ferry in de metropoolregio Rotterdam Den Haag. De RET en Telindus werken al meer dan vijftien jaar samen. De IT-omgeving van de RET draait op dit moment volledig on-premises. Het IT-team heeft een grote hoeveelheid kennis van de eigen infrastructuur.

Gedeeltelijk overstappen naar de cloud

De RET wil gedeeltelijk overstappen naar de cloud. Data staat nu verspreid over twee datacenters. Daar komt een derde datacenter bij, van Azure. De RET maakt al langer gebruik van clouddiensten zoals Office 365, maar gaat nu voor het eerst met een datacenter in de public cloud werken. Die overstap gebeurt om meerdere redenen, onder andere omdat opdrachtgevers en leveranciers dat graag willen. De IT’ers van de RET hebben vrijwel uitsluitend ervaring met een on-premises-infrastructuur. Om hun cloudkennis bij te spijkeren verzorgde Telindus haar Cloud principles training.

De cloud is voor de RET tastbaar geworden

De RET vertrouwt al meer dan vijftien jaar op Telindus voor dienstverlening rondom de huidige on-premises-omgeving. Maar Telindus helpt bedrijven ook in de cloud en met de overstap daarnaartoe. Onder meer met de Cloud principles training. De RET volgde die training en profiteert daar nu van.

“We zijn een echte on-premises-club en wisten vrij weinig van de cloud”, vertelt André van den Nouweland, technisch systeemontwikkelaar bij de RET. “Tijdens een health-check van ons netwerk gaf ons contactpersoon bij Telindus aan dat ze ook cloudtrainingen geven.” Van den Nouweland doelt op de ‘Cloud principles training’, waarbij deelnemers in vier uur tijd een soort spoedcursus over de cloud krijgen.

Basisbegrippen

Zeer kort na het gesprek tussen de RET en Telindus vond de training al plaats. Van den Nouweland: “Iedereen van ons die aanwezig wilde zijn, was er. Elf personen in totaal: beheerders en technisch systeemontwikkelaars met name, maar ook de IT-infrastructuur-architect en een IT-security officer.”

Jos Vulto, solutions architect bij Telindus, was één van de drie mensen die de training gaf. “We hebben eerst de basisbegrippen langs laten komen, zoals we dat altijd doen bij deze training. Wat zijn de definities van public cloud en private cloud? Wat betekenen SaaS, IaaS en PaaS precies? Cloud is een containerbegrip dat vaak verschillend wordt uitgelegd. De ene persoon denkt bij cloud aan Azure, de ander aan Dropbox. Dat is allebei goed, maar wel een wezenlijk verschil dat voor spraakverwarring kan zorgen.” Van den Nouweland: “Die uitleg was nuttig. Je kent de termen wel, maar het was goed dat ze heel duidelijk werden gemaakt. Dat is heel belangrijk wanneer het straks over security en verantwoordelijkheden gaat.”

Vergelijking

In het vervolg van de training gaf Telindus een beeld van hoe het beheer er in de cloud uitziet, vooral toegespitst op de Azure-omgeving waarmee de RET gaat werken. Vulto: “We hebben laten zien wat de overeenkomsten en de verschillen zijn met hoe het beheer er nu uitziet. Hoe richt je het netwerk in? En de security?” Daarna liet een DevOps-engineer van Telindus zien wat er mogelijk is met Infrastructure as Code, bijvoorbeeld door het opbouwen van een infrastructuur vooraf te programmeren. Vulto: “Dat ziet er indrukwekkend uit voor deelnemers. We rollen dan met code een datacenter in Azure uit, met alles erop en eraan, in slechts vijf minuten.”

Tijdens de Cloud principles training maakt Telindus vaak de vergelijking tussen cloud en on-premises. Vulto: “Het is een voordeel dat we, behalve van cloud, ook veel kennis van de on-premises-wereld hebben. Van nature ben ik zelf ook een on-premises-man. Meerdere dingen blijven ongeveer hetzelfde. Je logt nog steeds in op een virtuele machine en hebt nog steeds te maken met een netwerk en een firewall. We hebben ons best gedaan om dat duidelijk te maken. Dat maakt de stap misschien wat minder spannend.”

‘Mist’ wordt wolken

Van den Nouweland kijkt tevreden terug op de training, net als zijn collega’s. “We hebben veel gehoord wat van waarde kan zijn voor de toekomst. De stap naar de cloud is makkelijker geworden. Bij het ontwerp van de omgeving, waar we nu mee bezig zijn, komen er al dingen terug die we geleerd hebben. Het was daarnaast ook gewoon een leuke en goede training. De inhoud en opbouw waren logisch en het was allemaal erg interactief.”

Vulto geeft dit soort trainingen graag. “De mensen die meedoen zijn, zeker ook in dit geval bij de RET, allemaal echte experts. Ze hebben alle apparatuur tot in detail geconfigureerd en beheren alles. Voor hen komt dan ineens de cloud voorbij en dat is spannend. Ik merk dat zo’n training echt helpt bij wat er op hen afkomt. De cloud wordt tastbaarder. Het begint met mist en dan worden het wolken.”

De bestaande samenwerking tussen Telindus en de RET kreeg een nieuwe dimensie en dat smaakt naar meer.

(Foto: Rick Keus)

“Telindus is al heel lang een integratiepartner van ons, bij wie we kennis halen op allerlei vlakken. In de toekomst hebben we zeker meer diepgaande cloud- en Azure-kennis nodig en het ligt dan voor de hand om bij Telindus aan te kloppen.”

André van den Nouweland, Senior Medewerker Technische Systeemontwikkeling bij RET

Meer gerelateerde klantcases