Datamigratie naar de cloud

Blog

Datamigratie

Het migreren van data van het ene naar het andere opslagsysteem is net zo ingrijpend als een fysieke verhuizing in de privésfeer. Je moet met veel verschillende aspecten rekening houden. Niet in de laatste plaats met de kosten, die aardig kunnen oplopen als je niet voorkomt dat je moet betalen voor twee huizen of twee opslagsystemen. Schakel dus voor het migreren van data en het implementeren van een nieuw storage-systeem een verhuisbedrijf is. Voorkom dat je teveel betaalt voor het schuiven met (virtuele) dozen.

Bel een verhuisbedrijf en je weet het. Huur een busje of aanhanger en doe het zelf om kosten te besparen. Het lijkt simpel om te weten te komen wat een verhuizing kost. Maar is het wel zo simpel? Kloppen alle bedragen en zijn er geen verbogen kosten? Stel je huurt nu een appartement in de stad en je hebt een huis gekocht 50 km verderop. Er moet nog wel het een en ander opgeknapt worden. Wat kost het je dan om te gaan verhuizen? De verbouwings- en aankoopkosten tel je op bij de koopsom van je nieuwe huis en worden meegefinancierd. Die kosten vallen dus niet onder de verhuiskosten maar zitten verwerkt in de nieuwe maandelijkse lasten. Wat moet je dan nog wel meerekenen als verhuiskosten? Denk hierbij eens aan:

 • Dubbele maandlasten zoals huur en hypotheekrente
 • Dubbele verzekeringen
 • Dubbele gemeentelijke belastingen en heffingen
 • Dubbele kosten voor gas, water en elektriciteit
 • Vrije dagen die je besteedt aan de verhuizing
 • Reiskosten van je oude naar je nieuwe huis
 • Verhuizer of huur van busje of aanhanger

Wat blijkt? Verhuizen is veel duurder dan alleen een verhuizer of een busje huren. Dat valt even tegen.

Verhuizen van je data

Bij het verhuizen van je data van het oude naar een nieuw (hybride cloud-)storagesysteem hebben we met nog veel meer bijkomende kosten te maken dan bij de verhuizing naar je nieuwe woning. Tel de volgende kosten maar eens op:

 • Onderhoud en support van het oude storagesysteem en nieuwe (hybride cloud-)storagesysteem
 • Afschrijving en rentekosten oude storage en nieuwe omgeving
 • Kosten voor datacenter (rackruimte, stroom, koeling, netwerk)
 • Personeelskosten voor de uit te voeren datamigraties
 • Kosten voor servicewindows in verband met cut-over momenten
 • Evt. licentiekosten migratietools

Uit gesprekken met verschillende organisaties blijkt dat oude systemen maanden of zelf jaren in gebruik blijven omdat nog niet alle data gemigreerd is naar de nieuwe omgeving. Ook wordt duidelijk dat de doorlooptijd van migraties zelf ook meer dan een half jaar in beslag nemen. Dat is zonde, want het nieuwe systeem is aangeschaft om het dienstenniveau voor de gebruikers te verbeteren maar dat blijft uit. Dus: én je betaalt teveel door het in standhouden van een onnodig, tweede opslagsysteem én je profiteert niet volledig van verbeterde services die beschikbaar zijn.

Een rekenvoorbeeld:

 • Aanschaf nieuwe storage: € 120.000
 • Gemiddelde onderhoudskosten per jaar over de eerste 5 jaar: € 12.000,-
 • Datacenterkosten inclusief stroom enz., per maand: € 1.000,-
 • Personeelskosten per maand voor de uitvoering van de datamigratie (1 uur per dag): € 1.000,-
 • Kosten voor servicewindow per maand (2 man halve dag in het weekend): € 1.000,-

Om te berekenen wat de datamigratie kost als deze een doorlooptijd heeft van 6 maanden, kunnen we eenvoudig alle kosten bij elkaar optellen. Dus in dit rekenvoorbeeld afschrijving (bij 5 jaar) + onderhoud + datacenter + personeelskosten = 12.000 + 6.000 + 6.000 + 12.000 = € 36.000,-.

Minstens zo belangrijk is dat zolang de data nog niet gemigreerd is, nog niemand profijt heeft van het nieuwe (hybride cloud-)systeem. En dat er risico’s verbonden zijn aan het migreren van data zoals overbelasting van systemen of netwerk en fouten bij het migreren.

Zelf datamigratie uitvoeren of uitbesteden?

Je kunt de datamigratie zelf uitvoeren met gangbare en vrij verkrijgbare kopieertools. Er zijn genoeg redenen om de datamigratie uit te laten voeren door ervaringsdeskundigen die gebruik maken van een speciaal daarvoor geïnstalleerde omgeving. De doorlooptijd is misschien 10 maal zo kort en de systemen en het netwerk worden niet overbelast. Wees verstandig en schakel de verhuisservice in die jouw datamigratie in goede banen leidt.

Auteur: Bert Hoving

Bert Hoving is pre-sales Consultant bij Telindus. In deze functie adviseert hij vooral non-profit organisaties op het kennisgebied van storage- en datacenter infrastructuren en datamanagement- en protectie. Door de ervaring die hij gedurende tientallen jaren heeft opgebouwd rond storage en datamanagement, waarvan ruim zeven jaar bij Telindus, kan je spreken van een specialist met brede kennis van de uitdagingen in de markt, de oplossingen en de spelers. Deze kennis past hij dan ook toe bij de beantwoording van Europese Aanbestedingen voor datacenter infrastructuren en zogenaamde converged infrastructures voor gemeentes, hogescholen, universiteiten en andere instanties. 

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.