Wat is SD-WAN en wat zijn de businessvoordelen?

Blog

Wat is SD-WAN en wat zijn de businessvoordelen?

SD-WAN is de evolutie van software-defined networking. Met SD-WAN zijn gefragmenteerde, moeilijk te beheren netwerken verleden tijd. Hoe meer vestigingen je hebt en hoe meer medewerkers aansluiten, hoe voordeliger het gebruik van SD-WAN is. In deze blog gaan we in op de voordelen van SD-WAN voor organisaties. Wat is de impact van een software-defined network op jouw business?

Naarmate jouw organisatie groeit, is het met een traditionele WAN-opzet moeilijk om het overzicht te bewaren. Bij een infrastructuur met meerdere vestigingen is vaak sprake van lokale router-instellingen en afzonderlijke netwerkjes, die verzameld worden in één datacenter. Door de complexiteit en een gebrek aan overzicht brengt dat risico’s met zich mee, zoals downtime en veiligheidsproblemen. Dat heeft negatieve gevolgen voor jouw organisatie.

De businessvoordelen

SD-WAN centraliseert jouw netwerk: de gehele infrastructuur is met een cloud-gebaseerde oplossing vanaf één punt te managen en te configureren. Daardoor wordt jouw infrastructuur stabieler, overzichtelijk en veiliger. Het ontlast jouw IT-team en bespaart tijd en kosten. Bovendien heb je dankzij de overzichtelijke en uitgebreide beheerapplicatie meer inzicht in jouw netwerk. Op die manier voorkom je storingen en veiligheidsproblemen, en is jouw organisatie verzekerd van businesscontinuïteit.

Gecentraliseerd netwerkbeheer zorgt voor efficiëntie en minder complexiteit

Als je meerdere vestigingen hebt, legt het beheren en onderhouden van een traditioneel netwerk veel druk op jouw IT-team. Je hebt vaak te maken met lokale routerconfiguraties. Hierdoor kost het oplossen van issues en het uitbreiden van het netwerk meer tijd en mankracht . SD-WAN maakt het beheren van een digitale infrastructuur vele malen sneller en eenvoudiger. In plaats van verschillende netwerkconfiguraties en policies die in één datacenter samenkomen, gaat SD-WAN uit van een cloud-gebaseerde applicatie. Hiermee stuur je de gehele infrastructuur aan.

Met zero touch provisioning is het gehele netwerk vanaf een centraal punt in te stellen en te managen. Nieuwe routers hoeven daardoor niet lokaal te worden geconfigureerd. Dat maakt het beheer niet alleen minder complex, het helpt daarnaast om het netwerk sneller uit te breiden. Het centrale karakter van SD-WAN bespaart tijd, maar is bovendien kostenefficiënter. Netwerkproblemen zijn gemakkelijker op te lossen; nieuwe verbindingen sneller en goedkoper opgezet. Daardoor krijgt jouw IT-team meer ruimte om zich te focussen op strategische verbeteringen voor jouw business.

SD-WAN schakelt naadloos

Iedere grote organisatie heeft één of meer kritische applicaties die altijd moeten blijven draaien: zoals een ordersysteem of ERP-systeem. Als zo’n systeem er wel uitvliegt, kan dat grote gevolgen hebben voor de bedrijfsprocessen en de omzet. Een groot voordeel van SD-WAN is dat je kritische applicaties voorrang kunt geven boven applicaties die minder belangrijk zijn. Bij een netwerkprobleem of storing krijgt het ordersysteem bijvoorbeeld voorrang boven het afspelen van een YouTube-video. SD-WAN schakelt naadloos en volledig automatisch over naar een andere lijn, zoals MPLS, breedband, 4G of 5G. Daardoor hoef je nooit te vrezen voor downtime van jouw belangrijkste applicaties. SD-WAN verzekert je door deze preventieve aanpak van betrouwbaarheid en businesscontinuïteit.

SD-WAN is cloud-based

In de beperkte interfaces van traditionele netwerken worden vaak weinig gegevens verzameld. Het internet doet het, doet het niet, of is langzaam. In werkelijkheid is een netwerk veel complexer dan dat. Er valt veel bij te sturen en te verbeteren.

Met SD-WAN heb je de beschikking over een cloud-gebaseerd managementsysteem, dat voortdurend interessante data over het netwerk verzamelt. Vanuit één dashboard krijg je specifieke inzichten over jouw netwerk. Daarin is te zien hoe jouw applicaties en diensten presteren. Het systeem verzamelt niet alleen data, door middel van machine learning wordt jouw netwerk ook geanalyseerd op bottlenecks en mogelijke verbeterpunten. Die informatie kan jouw IT-team gebruiken om veiligheidslekken te ontdekken, de infrastructuur te optimaliseren, of storingen vroegtijdig in de kiem te smoren. Deze doelgerichte aanpak bespaart tijd en geld. Als je jouw IT-team liever inzet voor andere zaken dan dagdagelijks netwerkbeheer, kun je dat ook door een extern bedrijf laten doen. Omdat SD-WAN een cloud-gebaseerde benadering is, kan het netwerkbeheer gemakkelijk op afstand gebeuren, bijvoorbeeld in een managed services-constructie.

Nieuwsgierig geworden naar SD-WAN? In ons whitepaper ‘Alles over een (managed) software-defined network: SD-WAN‘ ontdek je meer voordelen van software-defined networking. Download de whitepaper via het formulier aan de rechterkant van deze pagina.

 

Auteur: Tom Engels

Tom Engels is Networking Consultant binnen de sales-afdeling van Telindus. Tom werkt al 19 jaar bij Telindus en heeft als engineer, support engineer en technical consultant op de Technical Operations afdeling gewerkt. Hij heeft diepgaande expertise op het gebied van Ciena en Infinera Optical, Carrier Ethernet en encryptie-oplossingen, Software Defined Networking en NFV (Netwerk Functie Virtualisatie). Tom volgt nauwgezet de razendsnelle ontwikkelingen in zijn vakgebied connectivity.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.