Maak van de continuïteit van je applicaties een zekerheidje

Blog

Maak van de continuïteit van je applicaties een zekerheidje

Als Facebook of WhatsApp er even uitligt, dan regent het meteen klachten op social media. Maar ook downtime van een wat minder bekende applicatie kan heel vervelend zijn voor gebruikers. Het kan zelfs gevolgen hebben voor de reputatie van jouw bedrijf. Hoe minimaliseer je de kans op downtime?

Of je nu een ISV (Independent Software Vendor) bent die het primair van het maken en verkopen van software moet hebben, of een ‘interne ISV’, zoals bijvoorbeeld een bank of verzekeraar met belangrijke eigen applicaties: je wilt geen downtime. Dat levert ontevreden klanten op, die tegenwoordig ook nog eens snel hun weg vinden naar social media. Of je krijgt medewerkers met frustratie omdat ze hun werk niet goed kunnen doen.

Altijd beschikbaar

Je moet erop kunnen vertrouwen dat een applicatie altijd beschikbaar is en een goede performance heeft. Ook op momenten dat er bijvoorbeeld nieuwe features worden toegevoegd.

Waar voor veel bedrijven de nadruk ligt op het continu beschikbaar zijn van de totale IT, is het voor bedrijven die applicaties ontwikkelen en leveren met name belangrijk dat de applicaties zelf altijd beschikbaar zijn. Toch zien we vaak dat de nadruk bij dit soort bedrijven op de DevOps zelf ligt – op digitale en technologische innovatie dus – en niet op de thema’s die voor de continuïteit van belang zijn, zoals backup, disaster recovery of infrastructuur-security.

Goede ontwikkelplatformen zijn daarvoor belangrijk. Die moeten bepaalde technische functionaliteiten bevatten. Je wilt applicaties snel kunnen uitrollen en releases, als dat nodig is, meteen terug kunnen draaien. In dit whitepaper gaan we daar dieper op in.

Maar minstens zo belangrijk is een goede onderliggende IT-infrastructuur voor de applicaties. Daardoor blijft je software goed draaien. Het zorgt er ook voor dat je kunt zien wat een applicatie in productie doet. Hoeveel capaciteit wordt er gebruikt? Loopt de applicatie misschien ergens vast? Zijn er vertragingen? Of interne fouten? Met een IT-infrastructuur die het mogelijk maakt om die informatie te tonen, kun je veel sneller anticiperen. Het draagt verder bij aan het verhogen van de continuïteit en de performance. Ook hierover leggen we meer uit in het whitepaper.

Clouddiensten

Onze dienst Cloud Management as a Service is in dit soort gevallen al vaak een perfecte oplossing gebleken. De applicaties van onze klanten draaien daarmee veilig, zorgeloos en continu in de (publieke) cloud. De workloads zijn op Azure gebaseerd en door onze engineers opgebouwd in code (Infrastructure as Code). Via gestandaardiseerde templates kunnen workloads snel en geautomatiseerd worden klaargezet en vervolgens volledig worden beheerd.

Wij regelen alles dat met de infrastructuur te maken heeft, dus ook de genoemde onderdelen zoals backup, disaster recovery of infrastructuur-security. Jij hoeft je alleen maar bezig te houden met het implementeren van de applicatie en het beheren van de applicatie zelf. ‘Geen downtime’ is misschien niet realistisch, maar samen kunnen we er op deze manier wel voor zorgen dat we die honderd procent uptime zo dicht mogelijk benaderen.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.