NIS2: Bijna 7 maanden verstreken, het is tijd om in actie te komen!

Blog

NIS2: Bijna 7 maanden verstreken, het is tijd om in actie te komen!

Versnel je implementatie van NIS2

Op 14 december 2022 heeft het Europees Parlement de NIS2-richtlijn goedgekeurd. Nederland heeft 21 maanden de tijd om deze richtlijn om te zetten in nieuwe of aangepaste wetgeving. We zijn nu 7 maanden verder, maar waar staan we nu eigenlijk?

Aangepaste tijdslijn voor de internetconsultatie

De planning voor de internetconsultatieperiode is uitgesteld tot het najaar van 2023, terwijl aanvankelijk de zomer van 2023 werd beoogd. Desondanks blijft de verwachting dat de wetgeving eind 2024 in werking treedt. Dit betekent dat er minder tijd is om je voor te bereiden dan eerder gedacht. Zorg er daarom voor dat je dat je op tijd begint!

Waar begin je als je nog niet bent gestart?

Het implementeren van de nieuwe richtlijn vergt tijd en inzet. Als de basis van je organisatie nog niet op orde is, wordt het proces nog complexer. Het is van essentieel belang dat je organisatie al voldoet aan belangrijke certificeringen, zoals de NEN7510 of ISO27001. Dit legt de basis voor een sterke beveiligingscultuur.

Daarnaast is het cruciaal om de kloof (GAP) tussen de gepubliceerde minimale maatregelen vanuit de richtlijn en de huidige situatie binnen jouw organisatie te onderzoeken. Een gedegen GAP-analyse stelt je in staat om de specifieke risico’s voor jouw netwerk- en informatiesystemen te identificeren. Op basis daarvan kun je prioriteiten stellen en de juiste maatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het implementeren van multi-factor authenticatie (MFA) en het waarborgen van de continuïteit van je systemen.

Bij Telindus begrijpen we hoe cruciaal het is om tijdig actie te ondernemen en je voor te bereiden op de komst van NIS2. We bieden ondersteuning bij het uitvoeren van een grondige risico-inventarisatie, zodat jouw organisatie zo goed mogelijk is voorbereid op de nieuwe wetgeving. Aarzel niet om contact met ons op te nemen en samen te werken aan een sterke en veilige digitale toekomst voor jouw organisatie. De tijd dringt, dus laten we nu beginnen!

Meer weten over de impact van NIS2 in de zorgsector? Kijk dan hier onze themabijeenkomst terug of lees onze vorige blog de NIS2 regelgeving.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.