Software doet het werk in de connectivity-laag

Blog

Software doet het werk in de connectivity-laag

De verschuiving van hardware naar software is recentelijk ook doorgedrongen tot de connectivity-laag. We kennen het fenomeen software defined networking en recentelijk zien we de opkomst van het software defined WAN (SD-WAN). De kern van software defined is dat het beheer eenvoudiger en flexibeler wordt en dat is een goede ontwikkeling in een tijd waarin IT alleen maar complexer lijkt te worden.

Het Internet of Things, mobility, de populariteit van video-applicaties; het zijn ontwikkelingen die bijdragen aan de belasting van het bedrijfsnetwerk. Het komt erop neer dat er meer data en meer processen sneller verwerkt moeten worden. Een groep monteurs die een nieuwe handheld device krijgt? Moet morgen verbonden zijn. Een nieuw project op een externe locatie? Moet snel in de lucht zijn en verbonden met het datacenter. Een reeks sensoren installeren in een productie-omgeving of in de openbare ruimte?

We willen realtime de data kunnen analyseren. Snel kunnen schakelen en opschalen is essentieel in de dynamische samenleving van vandaag. Kansen zien is kansen benutten. Hoe zorg je er dan voor dat alle assets van je organisatie verbonden zijn en blijven en dat je kunt vertrouwen op beveiligde verbindingen?

Het antwoord is orchestration en automatisering met SD-WAN. SD-WAN is dé nieuwe trend in de wereld van de zakelijke netwerken. Met SD-WAN worden routers vanuit één centraal punt ‘ingeregeld’ in plaats van elk afzonderlijk. Dit scheelt in de kosten omdat er minder werk hoeft te worden gedaan. Minder handelingen verrichten betekent ook minder kans op fouten waardoor er minder mis kan gaan op het gebied van security.

Eenvoudig prioriteren

Een ander groot voordeel van SD-WAN is dat het kan onderscheiden welke applicaties essentieel zijn en welke niet. Als er meer verbindingen met het internet zijn en er valt er één weg, dan schakelt SD-WAN over naar een andere verbinding, zodat bijvoorbeeld een videocall kan worden voortgezet. Het systeem zet op dat moment het gebruik van bijvoorbeeld YouTube even op een laag pitje. Met deze benadering ben je als bedrijf verzekerd van business continuïteit. Partijen als serviceproviders kunnen met SD-WAN nieuwe diensten ontwikkelen.

SD-WAN is een relatief jonge ontwikkeling. Het is dus niet vreemd dat organisaties nog twijfelen aan de kracht van SD-WAN, zo blijkt uit onderzoek van Telindus en Ciena onder 294 IT-beslissers. Hen werd gevraagd op stellingen te reageren zoals ‘SD-WAN brengt stabiliteit en robuustheid in het WAN’ of ‘SD-WAN is de oplossing voor mijn connectivity- en security-uitdagingen’. Op deze stellingen antwoordt 30 procent met ‘noch eens, noch oneens’. Men weet dus niet wat de potentie is van SD-WAN en dat is goed verklaarbaar.

Managed SD-WAN

De technologische ontwikkelingen rondom networking en connectivity gaan snel en zijn voor de IT-afdeling moeilijk bij te benen. Zij hebben hun handen al vol aan het in de lucht houden van bedrijfsapplicaties en informatiesystemen. Om toch te kunnen profiteren van de vele voordelen van SD-WAN, kunnen zij overwegen dit als een dienst af te nemen. Het is immers een softwarematige oplossing; als organisatie heb je er geen omkijken naar. Meer dan de helft van de ondervraagde IT-beslissers geeft aan SD-WAN het liefst als een managed service af te nemen.

WAN op maat

Een WAN is in de traditionele setting gebouwd om aan algemene voorwaarden te voldoen, die voor de gehele onderneming gelden. Met SD-WAN is het mogelijk dat gebruikers (of groepen gebruikers) zelf aangeven dat een applicatie bedrijfskritisch is en dus altijd moet kunnen rekenen op de juiste performance. Dit verschilt per gebruiker want voor de ene medewerker is een bepaalde applicatie immers belangrijker dan voor de andere. Je kunt het idee van een one size fits all netwerk loslaten, je gaat naar een WAN op maat. De verwachting is dat dit in de toekomst nog verder gaat en dat je niet alleen per applicatie per gebruiker prioriteiten kunt aanbrengen maar ook per datastroom.

SD-WAN is de oplossing voor het beter beheersbaar maken van alle connecties die je hebt naar alle verschillende cloudomgevingen en datacenters. Het zijn juist deze oplossingen die je als organisatie in staat stellen te innoveren. Groeit je organisatie, dan groeit de connectivity met je mee. Op een verantwoorde en veilige manier.

Telindus heeft alle inzichten uit het onderzoek gebundeld in een whitepaper, waarin ook dieper wordt ingegaan op de resultaten in verschillende sectoren. Deze kun je aan de rechterkant van deze pagina downloaden.

 

Auteur: Tom Engels

Tom Engels is Networking Consultant binnen de sales-afdeling van Telindus. Tom werkt al 19 jaar bij Telindus en heeft als engineer, support engineer en technical consultant op de Technical Operations afdeling gewerkt. Hij heeft diepgaande expertise op het gebied van Ciena en Infinera Optical, Carrier Ethernet en encryptie-oplossingen, Software Defined Networking en NFV (Netwerk Functie Virtualisatie). Tom volgt nauwgezet de razendsnelle ontwikkelingen in zijn vakgebied connectivity.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.