Welke zakelijke netwerktrends kunnen we verwachten in 2021?

Blog

Zakelijke netwerktrends 2021

Nieuwe technologische mogelijkheden zorgen voor een geheel nieuwe benadering van networking. Er was in 2019 veel aandacht voor automatisering, machine learning, Artificial Intelligence, Wifi 6 en SD-WAN. Deze ontwikkelingen maken een moderne netwerkopzet mogelijk, waar organisaties de vruchten van kunnen plukken. In deze blog zetten wij op een rij welke zakelijke netwerktrends je in 2021 kunt verwachten en waarom dit voor jouw organisatie van belang kan zijn. 

#1 | Wifi 6 en 5G betreden het kantoor in 2021

Wifi 6 is sneller en stabieler dan traditionele Wifi. Door het gebruik van MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output) kan Wifi 6 meer gebruikers tegelijk aan. Bovendien gebruikt Wifi 6 zowel de 2,4GHz-frequentie als 5Ghz-frequentie, waardoor het bereik en de reactiesnelheid groter is. Een uitkomst voor grote organisaties, waar het aantal gebruikers van het draadloze netwerk exponentieel is toegenomen. Dat legt de nodige druk op de WLAN.

Wifi 6 moet die uitdaging uit de wereld helpen. Hoewel 802.11ax (beter bekend als Wifi 6) in de tweede helft van 2019 al volop in de belangstelling stond, waren de meeste devices toen nog niet klaar voor de nieuwe Wifi-standaard. Hardwareleveranciers hebben zich op de nieuwe technologie gestort, waardoor veel access points en wireless controllers nu Wifi 6 ondersteunen. Naar verwachting zal deze nieuwe wireless standaard in 2020 definitief de kantoren betreden. Naast Wifi 6 moet ook 5G niet uitgevlakt worden voor gebruik op kantoor. 5G biedt dezelfde voordelen als Wifi 6 en is een uitstekend alternatief voor vaste high-speed internetverbindingen. 5G is bijvoorbeeld een uitkomst als je snel een kantoorplek moet opzetten op een remote locatie.

#2 | Autonome netwerken dankzij Machine Learning en Artificial Intelligence

Het analyseren van netwerkdata met Machine Learning-algoritmes en AI zal netwerkmanagement vereenvoudigen. Bij een traditioneel netwerk heeft het IT-team een dagtaak aan beheer. Met ML en AI kunnen onderhoud en herhalende taken automatisch uitgevoerd worden. Op basis van netwerkdata worden voorspellingen gedaan door middel van ML, waarop AI beslissingen neemt aan de hand van deze voorspellingen. Dat is een essentiële schakel om netwerkplatformen autonomer te maken, en het neemt een hoop werk uit handen van de IT-medewerkers. Zij kunnen zich meer richten op de strategische zaken. Dankzij ML en AI wordt in 2020 een nieuwe stap gezet naar zelfstandige netwerken, met verregaande analyses en automatisering. Natuurlijk blijft de IT-manager altijd ‘in control’, door Machine Learning op basis van vooraf gedefinieerde parameters in te zetten.

#3 | Overzichtelijke netwerken met multi-cloud management

Dankzij de snelle ontwikkelingen in SD-WAN, application containerization en virtualisatie is het steeds eenvoudiger om netwerken in de cloud te managen. Cloud-oplossingen zijn wijdverspreid binnen organisaties. Als je voorheen gebruikmaakte van verschillende cloud-diensten, was het een uitdaging om consistent netwerkmanagement en een eenduidige netwerk security policy aan te houden. De evolutie van multi-cloud management-tools maakt het niet alleen gemakkelijker om netwerkmanagement uit te voeren: ook policies, services en API’s kunnen moeiteloos geïntegreerd worden op verschillende locaties. Dankzij geavanceerd multi-cloud management is het in 2020 gemakkelijker dan ooit om een overkoepelende set netwerk- en security-policies in te stellen. Dat draagt bij aan de stabiliteit, snelheid en veiligheid van jouw netwerk.

#4 | SD-WAN wordt de nieuwe standaard

SD-WAN is in 2020 de nieuwe standaard van Wide Area Networking. Dankzij het software-defined karakter van SD-WAN zijn gefragmenteerde, moeilijk te beheren netwerken verleden tijd. Met SD-WAN is een netwerk daadwerkelijk één geheel. Omdat SD-WAN moeiteloos uitgebreid kan worden, is het de ideale methode om kantoren met elkaar te verbinden en netwerken gemakkelijk uit te breiden. Nieuwe vestigingen kunnen snel en eenvoudig aangesloten worden. Netwerken kunnen vanaf een centraal punt 24/7 ingesteld en gemonitord worden. Dat scheelt in kosten en mankracht.

#5 | SASE Secure Access Service Edge

Veel bedrijven en fabrikanten starten de reis naar de Secure Access Service Edge. SASE combineert Network As a Service (Connect it) met Security As a Service (Secure It). SASE oplossingen bieden policy based, software defined secure Access. Eind 2020 komen de eerste volwaardige SASE oplossingen op de markt. SD-WAN is een essentieel bouwblok in een SASE service model.

Nieuwsgierig geworden naar SD-WAN? In ons whitepaper ‘Alles over een (managed) software-defined network: SD-WAN’ ontdek je meer voordelen van software-defined networking. Download deze whitepaper gratis door het formulier hiernaast in te vullen.

 

Auteur: Tom Engels

Tom Engels is Networking Consultant binnen de sales-afdeling van Telindus. Tom werkt al 19 jaar bij Telindus en heeft als engineer, support engineer en technical consultant op de Technical Operations afdeling gewerkt. Hij heeft diepgaande expertise op het gebied van Ciena en Infinera Optical, Carrier Ethernet en encryptie-oplossingen, Software Defined Networking en NFV (Netwerk Functie Virtualisatie). Tom volgt nauwgezet de razendsnelle ontwikkelingen in zijn vakgebied connectivity.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.