Het einde van globalisering door cloud

Blog

Globalisering en cloud

Het World Wide Web is in 1989 uitgevonden door de Belgische informaticus Robert Cailliau. Sindsdien bevordert het web globalisering door uitwisseling van ideeën wereldwijd. Niet alleen tussen gewone mensen zoals jij en ik, maar bijvoorbeeld ook tussen leden van de Internet Engineering Task Force (IETF). Hierdoor fungeert het web als een katalysator van technologische innovatie.

Op hun beurt bevorderen innovaties van de IETF de ontwikkeling van het internet en het web. Protocollen voor datatransport en informatieoverdracht worden bijvoorbeeld steeds efficiënter en effectiever. Deze wereldwijde kruisbestuiving van ideeën en innovaties gaf steeds meer momentum aan globalisering.

Balkanisering in het overheidsbeleid

Tegenwoordig buigt de trend van globalisering door technologie steeds verder om naar balkanisering door beleid. Eerst werd de digitale Chinese Muur gebouwd. Websites en apps zoals Google, Instagram, Whatsapp en Youtube zijn hierdoor niet meer wereldwijd beschikbaar. Daarna kwam de nieuwe Russische datalokalisatiewet waardoor LinkedIn werd geblokkeerd voor ruim 140 miljoen Russen. Twitter en Facebook lopen hetzelfde risico. In de EU zijn kort na de General Data Protection Regulation (GDPR) veel Amerikaanse websites geblokkeerd. New York Daily News en Chicago Tribune zijn hier bijvoorbeeld niet meer beschikbaar. Ook niet voor Amerikaanse expats en toeristen.

Cloud als oplossing

Niet alleen wordt het wereldwijde web steeds minder globaal, conventionele webhosting wordt zelf steeds meer gemarginaliseerd door simple storage services, ofwel s3. Acclaim biedt badges bijvoorbeeld niet aan vanaf een www adres maar vanaf s3. Sites zoals Netflix leveren ook veel data uit een s3-cloud. Nu zijn het misschien nog uitzonderingen, maar straks wordt het de regel. Wikipedia bevestigt dat s3 veel conventionele webhosting kan uitfaseren.

De public cloud is verdeeld in continentale regio’s. In Europa biedt Amazon s3 aan vanuit datacenters in Dublin, Frankfurt, Londen, Parijs en Stockholm. Data in regio Dublin is bijvoorbeeld niet zonder meer functioneel beschikbaar in andere regio’s en continenten.

Jouw diversiteit in de devices

Vroeger was het web niet alleen wereldwijd omdat er nog geen cloud en protectionistische beleidsvormen waren, maar ook vanwege de uniforme taal van websites: Hyper Text Markup Language (HTML). Naarmate de populariteit van smartphones groeide werden steeds meer sites aangeboden in andere talen en versies, bijvoorbeeld Wireless Application Protocol 1.0 en 2.0.

Conventionele computers enerzijds en smartphones anderzijds gebruiken verschillende browsers en niet alle browsers kunnen overweg met alle websitetalen en- features. Zo zijn websites voor smartphones niet functioneel beschikbaar op conventionele computers. Vice versa zijn conventionele websites vaak ongeschikt voor smartphones. Kortom, ook de diversiteit van devices, protocollen en programmeertalen maken het web minder uniform en minder globaal beschikbaar.

De oplossing kan weleens cloud zijn

Het probleem is dus dat technologiebeleid van overheden en de industrie het internet balkaniseert. Het belemmert de eens wereldwijde kruisbestuiving van ideeën en innovaties. Technologische innovatie, digitale transformatie en zelfs globalisering vertragen of stagneren hierdoor.

De oplossing begint met een mondiale mindset. Webhosting in China of Rusland opent een markt van honderden miljoenen voor e-commerce. Het biedt Nederlandse bedrijven een legale oplossing voor de digitale Chinese Muur en de Russische datalokalisatiewet. Datastromen tussen websites in en buiten China en Rusland zijn onder voorwaarden gewoon toegestaan.

Multi-cloud, cross-cloud compute en storage mitigeren balkanisering door regionale hyperscale cloudsWebdevelopment met feature-detectie is de workaround voor balkanisering door devices.

Tenslotte zijn functionele beschikbaarheid van sites en webshops wereldwijd en globale e-commerce goed voor de business. Grensoverschrijdende business vereist juridische, technologische en economische expertise. Met andere woorden: een multidisciplinair ecosysteem. Het goede nieuws is dat Proximus Accelerators precies die expertise heeft. En nog beter, Telindus is trots onderdeel van het Proximus Accelerators ecosysteem. Wil je jouw digitale transformatie ook intercontinentaal of mondiaal versnellen? Dan zijn wij de juiste partner. Komt Proximus Accelerators er niet uit, dan komt niemand eruit.

 

Auteur: Frank Teegelbeckers

Frank Teegelbeckers is tien jaar Datacenter Engineer bij Telindus Technical Operations. Daarvoor was hij drie jaar werkzaam als Storage Engineer bij NetApp en vijf jaar als Server en Netwerk Engineer bij HP. Frank kenmerkt zich door zijn pragmatische benadering van acute verstoringen en door zijn systematische aanpak van terugkerende technisch-operationele problemen. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in performance optimalisatie, virtualisatie en software defined storage. 

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.