Wat als je infrastructuurbeheerder met pensioen gaat?

Blog

Wat als je infrastructuurbeheerder met pensioen gaat?

In de jaren ’80 en ’90 maakten veel bedrijven de eerste stappen op het gebied van automatisering. Iemand kreeg de taak om de infrastructuur te beheren. Soms een al aanwezige medewerker, die wat gevoel had voor technologie. Soms iemand van buitenaf. Veel van die mensen bereiken nu de leeftijd dat ze met pensioen gaan. Dat kan een groot probleem zijn, zeker ook bij bedrijven met DevOps-teams.

We zien bij veel bedrijven dat de infrastructuurbeheerder uit de organisatie verdwijnt. Ook bij bedrijven met DevOps-teams zien we die ontwikkeling. Op het eerste gezicht is die infrastructuurbeheerder bij dit soort bedrijven niet de belangrijkste en hoogst gekwalificeerde IT’er binnen de organisatie. Maar hij of zij is vaak toch lastig vervangbaar.

Verdwijnen van kennis

Deze beheerders zijn eigenlijk het geweten van de IT-infrastructuur. De omgeving is vaak ingericht op een manier zoals zij dat (ooit) voor ogen hadden en alle processen zijn daar jarenlang op afgestemd, meestal zonder dat anderen binnen de organisatie zich daar actief mee hebben bemoeid. De kennis van de dagelijkse operatie zit in het hoofd van de beheerder en staat vaak niet op papier. Daarbij is er meestal ook sprake van technieken die ondertussen achterhaald zijn, maar daar gaan we in de volgende blog dieper op in.

Dat is lastig op te vangen. Niet door DevOps-teams, die weinig kennis van en interesse in de infrastructuur hebben. En ook niet door een nieuw iemand aan te nemen, wat in de praktijk erg moeilijk is. Wil je daar meer over lezen? In dit whitepaper gaan we dieper in op deze uitdaging.

Cloud-experts

Eén van de mogelijke oplossingen is outtasking. Daarbij besteed je niet een heel proces (zoals bij outsourcing) maar alleen een bepaald aantal taken uit. Je stuurt aan op de uitkomst. In dit geval gaat het dus om specifieke taken van de infrastructuurbeheerder. Die taken hebben niet rechtstreeks te maken met de ontwikkelde software, maar alleen met het beheer van de laag daaronder.

We zijn bij Telindus zeer ervaren op dit gebied. We zijn cloud-experts en combineren die expertise met onze op Azure gebaseerde dienst Cloud Management as a Service, waarmee je jouw applicaties veilig in de (publieke) cloud laat draaien.

Met die kennis plús de technologie voor een goede onderliggende IT-infrastructuur vul je het gat dat ontstaat wanneer je infrastructuurbeheerder uit de organisatie verdwijnt.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.