Veiligheid cloudomgevingen in het geding door beëindigen van externe inhuur tijdens corona

Blog

Veiligheid cloudomgevingen tijdens corona

Dat de coronacrisis economische gevolgen heeft staat niet ter discussie. We zien het bedrijfsleven daarop reageren. Bijna 140.000 bedrijven in Nederland hebben gebruik gemaakt de noodhulpregeling van de overheid (1). Wat verder opvalt is dat veel externe inhuurcontracten worden beëindigd (2).

En dat laatste levert onvoorziene praktische problemen op. Zo kwamen we in contact met een organisatie die eerder externe cloudexperts had ingehuurd om hun cloudomgeving op te zetten. Nu deze personen niet meer ingehuurd kunnen worden, ontbreekt het de desbetreffende partij aan cloudkennis. En de documentatie is in de laatste week van inhuur niet echt goed afgerond.

Veiligheidheid van de cloud waarborgen zonder cloudexperts

Het gevaar wat dan op de loer ligt is veiligheid. Wanneer je geen cloudkennis in huis hebt, maar je maakt wel gebruik van de cloud, kun je niet garanderen dat deze veilig is ingericht. De securitystandaarden wijzigen regelmatig. Zo kan een omgeving die eerst wel veilig was, dat een dag later niet meer zijn. Veiligheid kan ook worden aangetast door eigen mensen. Het openen van ‘poortjes’ kan een intern klantprobleem verhelpen, maar zorgt er wel voor dat je het overzicht in de cloud kwijt bent en een (potentieel) ‘veiligheidslek’ niet meer opmerkt.

Controle over de kosten in de cloud

En er schuilt een tweede gevaar in de kostenbeheersing. Wanneer je grip op de cloud kwijt bent, kunnen de kosten zomaar de pan uit rijzen, zonder dat je dat direct door hebt. Het actief hebben staan van cloud resources die niet meer gebruikt worden betekent onnodige kosten in de cloud. Bij het ontbreken van een cloudexpert binnen de organisatie, wordt het afschalen van resources vaak vergeten.

Jouw alternatief voor het inhuren van experts

Zoals het er nu uitziet zal corona en de bijbehorende crisis niet snel ons land verlaten. Terwijl de problemen in de cloud blijven opstapelen. Maar wat te doen als jouw organisatie het inhuren van externe experts niet meer toestaat?

Het afnemen van een clouddienst is dan de oplossing. Door het afnemen van een (IaaS) clouddienst hoeft jouw organisatie geen externe cloudexperts meer in te huren, terwijl je wel inzicht en gemoedrust krijgt over jouw cloudomgeving. Daarnaast coachen we je aan de hand van rapportages via ons cloud expertise centrum, zodat je alle benodigde kennis in ieder geval voorhanden hebt.

Met Cloud Insight as a Service garanderen wij jou een veilige en kostenefficiente cloudomgeving. Het biedt je grip en controle over de cloud, ondanks het dynamisch karakter van cloud. Zo helpt Cloud Insight as a Service om gemoedsrust in de cloud te krijgen, en te houden!

Bronnen

  1. Rijksoverheid
  2. Headfirst

 

Auteur: Ruud Oude Maatman

Ruud Oude Maatman is Portfolio Manager bij Telindus en richt zich op het ontwikkelen van het Telindus dienstenaanbod voor de korte en middellange termijn. Vanuit zijn business en IT-achtergrond haalt hij zijn energie uit het optimaal combineren van de beide werelden. Ruud is altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en kijkt daarbij vooral naar de mogelijkheden en toegevoegde waarde. Hij houdt ervan om de omgeving, zichzelf en de status quo uit te dagen en gelooft dat je op deze manier meer kunt bereiken. Ruud heeft altijd op het snijvlak van business en IT gewerkt en heeft daarbij ervaring opgedaan als consultant en Agile Project Manager. In zijn vrije tijd kun je hem in de kart, op ski’s en hardloopschoenen vinden.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.