Plan de route naar hybride cloud

Blog

Plan de route naar hybride cloud

Het is tijd om in actie te komen. De crisis rondom COVID-19 maakt duidelijk dat organisaties die slechts aansturen op stabiliteit uiteindelijk de boot missen. Organisaties die beseffen dat zij leven in een wereld die continu verandert en zich daar naar vormen, zullen juist opleven. Dan kun je niet zonder een goede cloudstrategie. Eentje die de verworvenheid van de bestaande IT in acht neemt en de flexibiliteit en innovatiekracht van de publieke cloud benut. De migratie naar deze hybride cloud infrastructuur vergt een gedegen aanpak. Want zonder zo’n aanpak, duurt het langer voordat je de optimale situatie bereikt.

Een gedegen aanpak vereist een plan. Een plan brengt je van de huidige (A) naar de gewenste situatie (B). Je moet allereerst scherp krijgen waar je naar toe wilt en kunt. Voor het uitstippelen van de juiste route richting een hybride cloud, moet je op strategisch niveau business doelstellingen en architectuurprincipes vaststellen. Je kunt hierbij een cloud assessment (laten) uitvoeren, zodat je de haalbaarheid van je doelstellingen en de juistheid van je architectuurprincipes op IT-niveau kunt bepalen. Dit zet je vervolgens af tegen de IT-infrastructuur die je nu hebt; zo wordt duidelijk welke tussenliggende stappen je moet zetten in de migratie naar de cloud. Zonder dat je de aandacht voor traditionele systemen verliest.

De complexe factor bij het plannen van cloudmigraties is het verkrijgen van een nauwkeurig beeld van de bestaande on-premises omgeving. Door dit in kaart te brengen, wordt het eenvoudiger om de juiste keuzes te maken en verloopt de integratie met de public cloud een stuk soepeler.

Technische en menselijke aspect van het gaan naar hybride cloud

Naast het technische aspect is het menselijke net zo belangrijk. Door zoveel mogelijk stakeholders aan het begin van het assessmentproces te betrekken, kweek je langzaam maar zeker commitment voor de nieuwe manier van werken die de cloud met zich meebrengt. Op deze manier weten je medewerkers welke kant het op gaat en staan ze mogelijk eerder achter de hybride aanpak die ervoor zorgt dat de organisatie flexibel wordt en blijft.

Waarom kiezen voor een IT-partner?

Het moge duidelijk zijn dat de migratie naar de hybride cloud omgeven is door nieuwe technologie en beheermethoden. Je zult moeten beschikken over kennis van cloud, networking en security. Dat is voor de gemiddelde organisatie niet weggelegd. Het is dan ook raadzaam dat je in het gehele traject, beginnend bij het strategische niveau, met een IT-partner samenwerkt die je optimaal begeleidt. Van strategie tot design en van implementatie tot het uiteindelijke leveren van expertise voor het beheer.

De balans als jij overstapt naar een hybride cloud platform

Maar wat mag je als CEO eigenlijk verwachten van een goede strategisch IT-partner? Een goede IT-partner heeft kennis van ‘kabels tot cloud’. Het gaat namelijk niet alleen om virtuele omgevingen in de cloud, maar het gaat ook om de integratie met de bestaande IT. Die draait nog altijd lokaal met verschillende soorten hardware. Daarnaast moet je IT-partner zorgen voor balans. De migratie naar een hybride cloud platform is complex en is onlosmakelijk verbonden met je netwerk- en security omgeving.  Daarnaast wil je voorkomen dat beslissingen over verandering in één deel van de infrastructuur, negatieve gevolgen heeft voor een ander deel. Een IT-partner waakt hiervoor.

Proactief optreden doet je IT-partner

Het voordeel van het hebben van een goede IT-partner is dat hij er niet alleen voor de duur van een project is. Hij neemt vervolgens alle zorgen over het beheer van de hybride cloud-omgeving uit handen. Uiteraard is dit vastgelegd in een Service Level Agreement, maar waar het om gaat is dat je de eigenschappen flexibiliteit, betrouwbaarheid en betrokkenheid terugziet bij je IT-partner. En dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar. Tot slot mogen we natuurlijk verwachten dat je IT-partner specialistische kennis in huis heeft. Met alle razendsnelle technologische ontwikkelingen verwacht je dat hij proactief optreedt en investeringen voorstelt waarmee je de concurrentie een stap voorblijft.

Uitstekend vertrekpunt in de IT-infrastructuur

Met de juiste IT-partner heb je als CEO de zekerheid dat je de migratie naar de cloud onder controle hebt, dat voortdurend de focus op de business blijft en dat je toewerkt naar een toekomstbestendige organisatie. Zeker als je veel aandacht besteedt aan de menselijke aspecten van een ingrijpende migratie in de IT-omgeving. En als je een gedegen planning begint met het inzichtelijk maken van de bestaande IT-infrastructuur. Dan heb je namelijk een uitstekend vertrekpunt.

 

Auteur: Eric Otten

Eric Otten is Datacenter Consultant en Cloud (ITaaS) Architect bij Telindus. Dankzij zijn jarenlange ICT-ervaring, waarvan de laatste 10 jaar bij Telindus, heeft Eric een breed scala aan bewezen expertises ontwikkeld op het gebied van (converged) datacenteroplossingen van onder andere Cisco, EMC, NetApp en VMware. Eric vervult dan ook bij veel bedrijven een rol als trusted advisor. Sinds 2013 is Eric gecertificeerd Cloud Architect, waardoor hij klanten kan adviseren over het leveren van IT as a Service en de bijbehorende transformatie van IT-afdelingen om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag vanuit de business.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.