Krijg meer grip op je IT en laat medewerkers beter en veiliger (samen)werken

Blog

Krijg meer grip op je IT en laat medewerkers beter en veiliger (samen)werken

Mensen werken steeds vaker op allerlei locaties, thuis, op kantoor of in een restaurant. Om taken goed uit te kunnen voeren, gebruiken ze allerlei apps. Data wordt op verschillende locaties opgeslagen. In zo’n complexe situatie ontstaan al snel knelpunten. Als je ziet waar die zitten, neem je ze eenvoudig weg en zet je gebruikers echt centraal. Digitaal samenwerken gaat vanzelfsprekend veel beter zonder performance-issues. Pak de regie over je IT-landschap, zonder in te leveren op security en compliance. In deze blog lees je meer over hoe je dat doet.

In veel organisaties is de laatste jaren een hybride IT-situatie ontstaan. Ze werken met applicaties die on-premise draaien, nemen diensten af uit de public cloud en hebben vaak ook nog data in de eigen, private cloud staan. Klanten en medewerkers benaderen grote hoeveelheden data inmiddels op elk moment van de dag, vanaf elke locatie.

Meer inzicht in je IT-landschap met een periodieke check

Als de versnippering zó groot is, kan het geen kwaad om eens stil te staan bij de vraag of je IT-omgeving nog wel optimaal is ingericht. Is de bescherming tegen cybercrime bijvoorbeeld nog voldoende nu meer mensen op afstand werken? In de blog ‘voorkom inbreuk en behoud compliance door datastromen inzichtelijk te maken’ lees je meer over hoe je een datalek voorkomt.

Een andere belangrijke vraag is of apps die je naar de cloud hebt gebracht nog naar behoren presteren? En lopen datastromen wel logisch, of zijn er snellere en veiligere routes denkbaar, bijvoorbeeld om vanuit huis contact te maken met een app? Hoopt zich misschien ergens data op waardoor apps traag reageren?

Slimme tooling brengt al je datastromen helder in beeld. Door over een langere periode te letten op zaken als verbruik van resources en systeemprestaties, krijg je zicht op wat je kunt verbeteren. Door simulaties te draaien zie je of de maatregelen die jij voor ogen hebt, werken. Werkt die lokale applicatie echt sneller als je hem overbrengt naar de cloud?

Zodra je ziet wat er gebeurt, kun je actie ondernemen

Performance-issues kunnen allerlei ongewenste neveneffecten hebben. Als mensen op kantoor en thuis samen aan een document werken, moeten ze dat wel in real-time kunnen doen. Het is niet efficiënt als niet iedereen aan dezelfde versie werkt. Een risico is dat mensen dan eigen oplossingen gaan zoeken om toch samen te kunnen werken. Het gebruik van ‘shadow IT’ kan vervolgens weer securityrisico’s opleveren.

Als het probleem zit in de toegang tot documenten, is de kans groot dat mensen bestanden naar elkaar mailen, waardoor de mail een soort archief wordt. Zodra je het ziet, kun je actie ondernemen. Misschien kun je Dropbox of Onedrive gaan gebruiken. Of overgaan tot whitelisting. Je sluit dan geen toegangswegen af (zoals bij blacklisting), maar zet ze juist open, op basis van een functieprofiel. Iemand hoeft zich maar één keer aan te melden met een wachtwoord en een door een app gegenereerde code, om toegelaten te worden. Deze werkwijze voldoet nog steeds aan het strenge securityprincipe van zero trust.

Voer verbeteringen geautomatiseerd door en bespaar tijd

Veranderingen en verbeteringen kun je vaak geautomatiseerd doorvoeren. Vooral als je veel locaties hebt, scheelt het veel tijd als je een nieuwe configuratie niet voor elke gebruiker met de hand hoeft door te voeren.

Inzicht in wat er allemaal gebeurt in je IT-landschap is dus cruciaal om grip te krijgen en verbeteringen door te voeren. Als apps beter en sneller werken is IT minder tijd kwijt aan beheerstaken. Daardoor ontstaat ruimte om meer bezig te zijn met de toekomst van de organisatie.  Het resultaat is bovendien dat gebruikers tevredener zijn, omdat ze minder last hebben van uitval en storingen.

Wil je meer lezen over de voordelen van een overzichtelijke IT-omgeving? Lees het e-book ‘Werk efficiënter met een netwerk zonder geheimen‘. Vul het formulier hiernaast in en ontvang hem gratis in je mailbox.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.