Voorkom inbreuk en behoud compliance door datastromen inzichtelijk te maken

Blog

Voorkom inbreuk en behoud compliance door datastromen inzichtelijk te maken

Data-integriteit is een belangrijk, zo niet essentieel, doel als jouw organisatie met gevoelige gegevens werkt. Een lek is catastrofaal en kan jouw organisatie op boetes komen te staan. Bovenal is het enorm schadelijk voor het imago van jouw organisatie. Tegelijkertijd moeten medewerkers gemakkelijk en snel kunnen werken, zonder dat systemen te veel zijn dichtgetimmerd. Door de datastromen binnen jouw organisatie inzichtelijk te maken, zijn beide doelen te bereiken. Het helpt je te voldoen aan compliance en security-eisen, en om jouw IT-landschap efficiënt te organiseren.

Compliance en security spelen bij grote organisaties een grote rol. Om aan te tonen dat je bewust met data omgaat, zijn vaak één of meerdere ISO-certificeringen opgesteld. Overheidsorganisaties moeten daarnaast voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), en hetzelfde geldt voor organisaties die aan overheden leveren. Verder heeft elk bedrijf te maken met de AVG-wetgeving. Het vraagt veel van organisaties om al deze certificeringen en wetgeving na te leven. Met name als data verwerkt wordt die absoluut niet mag uitlekken: bijvoorbeeld bij overheden of gezondheidsorganisaties.

Hoewel je misschien zeker weet dat jouw security op orde is, hebben grote organisaties te maken met veel werknemers in een versnipperd IT-landschap. Applicaties worden lokaal gedraaid, in de cloud en op het netwerk. Het verliezen van controle ligt daarmee op de loer. Jouw security-oplossing mag dan state-of-art zijn, inzicht in jouw datastromen is misschien wel net zo belangrijk. Waar staan gegevens, wie kan erbij en hoe vaak wordt het benaderd? Kan het efficiënter ingericht worden? Zijn er breaches, die geëxploiteerd kunnen worden om data uit het systeem te halen? Wanneer jouw IT-omgeving aangekondigd of onaangekondigd getoetst wordt, moet je antwoord kunnen geven op deze vragen. Dat is alleen mogelijk door jouw datastromen over alle assen in kaart te brengen: van security, cloud tot applicaties.

Doe slimme analyses om actie te ondernemen

Met specifieke tooling kun je inventariseren waar data heengaat, waar gaten vallen en waar veiligheid niet goed is ingericht. Wellicht gebruikt één afdeling een onveilige applicatie, die buiten de bedrijfs-policy valt. Deze Shadow IT kan zeer schadelijk zijn voor jouw organisatie. Op basis van de analyse stel je een stappenplan op. Daarbij is het doel niet om medewerkers te hinderen in hun werk, maar om orde te scheppen.

Misschien blijkt op basis van onderzoek wel dat het beter is om een applicatie op een andere manier te gebruiken, zodat medewerkers efficiënter kunnen werken. Deze analyses kun je op verschillende manieren inrichten. Je kunt ervoor kiezen om het IT-landschap eenmalig te laten monitoren, om tot een nuttig actieplan te komen. Maak de keuze om dat periodiek te herhalen, bijvoorbeeld één keer per jaar of kwartaal. Wanneer jouw organisatie voortdurend met gevoelige data werkt, is het verstandig om het systeem continu te monitoren. Het wordt dan een structureel onderdeel van de IT-policy. Het stelt je in staat razendsnel in te grijpen als gaten vallen of knelpunten ontstaan. Zo worden onaangename verrassingen niet alleen voorkomen, het levert ook grote voordelen in efficiëntie, doorlooptijden en beheerkosten op.

Wil je lezen over de voordelen van een overzichtelijke IT-omgeving én over de oplossing? Download dan ons whitepaper “Werk efficiënter met een netwerk zonder geheimen“.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.