Hoe Azure tijd oplevert

Blog

Tijd besparen met Azure

Het lijkt heel logisch dat wanneer je naar de cloud verhuist, jouw IT er direct op vooruit gaat. Voordat je daadwerkelijk kunt profiteren van de voordelen die Azure Cloud biedt, moeten er een aantal zaken worden ingeregeld en vastgesteld. In deze blog leggen we jou uit welke stappen je moet ondernemen om tijd te besparen met Azure. Tijd die je waarschijnlijk beter kunt inzetten voor het innoveren van jouw business.

Bijna de helft van de Nederlandse IT’ers heeft last van een te hoge werkdruk (1). IT-experts zijn schaars en daarom zijn veel afdelingen onderbezet. Tegelijkertijd is public cloud de laatste jaren in populariteit gestegen. Dit jaar verwacht bijna 75% van de Nederlandse bedrijven gebruik te gaan maken van de public cloud van Microsoft: Azure (2). Het toevoegen van Azure op de reeds bestaande omgeving genereert extra beheerlast. Deze nieuwe technologie en de krappe bezetting zorgt ervoor dat de publieke cloud vaak als tijdrovend wordt gezien. Wel levert het natuurlijk een hoop voordelen op. In deze blog leggen we je uit hoe jij tijd kunt besparen terwijl je geniet van de voordelen van public cloud. We lopen daarbij eerst door de valkuilen heen.

De overstap naar Azure

Zoals gezegd: public cloud is populair. Het aantal bedrijven dat gebruik maakt van Azure stijgt exponentieel. Azure staat bekend om zijn flexibiliteit en schaalbaarheid. Veel IT-managers denken dan ook: “wanneer ik mijn omgeving naar Azure verhuis, zal IT makkelijker gaan”. Het tegenovergestelde is helaas vaak waar. Naast de beheerlast die je al hebt van je huidige on-premise omgeving, komt er nu nog een extra omgeving bij die je vlekkeloos met elkaar gekoppeld wilt hebben.

Om dat onder de knie te krijgen moet je er veel kennis van op doen en tijd in steken. Tevens is er in Azure zóveel mogelijk dat, wanneer je al deze kansen wilt benutten, je nog meer tijd kwijt bent (en meer kennis nodig hebt) bovenop de werkzaamheden aan jouw huidige omgeving. Dit zijn tijdrovende uitdagingen die de hoeveelheid werk voor beheerders flink doen toenemen. Het perspectief naar een minder complexe IT lonkt met de kracht van de public cloud. Echter, komende vanuit de huidige beheersituatie, zorgt de weg ernaartoe voor een toenemende beheerslast.

Een deel van deze beheerlast neem je weg als je afscheid neemt van jouw on-premise omgeving. Een bijkomend voordeel is dat je geen Hardware Lifecylce Management meer hebt, wat jou relatief veel tijd oplevert. Maar een belangrijke vraag is: kun je die stap wel nemen? Je moet dan zeker zijn dat de veiligheid van jouw cloud goed geregeld is en dat je dit ook kunt aantonen aan jouw stakeholders. Daarnaast moet je zorgen dat jouw ontwikkelaars en IT-beheerders gestandaardiseerd bouwen in de Azure-omgeving. Juist het gemak van cloud zorgt ervoor dat de cloud snel een erg complexe omgeving kan worden, met bijbehorende security risico’s en een hoge beheerlast. En dat is nou juist wat je niet wilt.

Cloud security onder controle

De IT-manager zou een hoop tijd moeten besteden aan het veilig maken en houden van de cloudomgeving. Helaas wordt security op orde houden snel oncontroleerbaar doordat de dynamiek van Azure het heel makkelijk maakt om resources toe te voegen. Ook is het zo dat securitystandaarden altijd doorontwikkelen om digitale veiligheid te waarborgen. Een omgeving die vorige week compliant was, kan dat dus vandaag al niet meer zijn. Een deel van de verantwoording ligt bij jouw Cloud Service Provider (Microsoft) maar het grootste deel ligt bij de gebruiker en dus bij de eigenaar van de data.

Wij zien vaak dat Azure gebruikers eenmalig de Microsoft best-practices doorvoeren. Maar zoals gezegd: dat is niet voldoende. De veelzijdigheid van public cloud vraagt op een continue controle op security. Dit geldt natuurlijk ook al voor de on-premise omgeving, maar in de publieke cloud kun je securityzaken volgens best-practices automatisch uitlezen. De beheerlast op dit deel gaat daarmee flink omlaag. Wel moet je dit dan natuurlijk op structurele basis doen. Uitlezen alleen is niet voldoende, je moet ook met de aanbevelingen aan de slag om veiligheid te kunnen waarborgen. Al met al een tijdrovende maar essentiële verantwoordelijkheid voor jouw omgeving.

IT-experts zijn schaars en hebben geen tijd voor security

Een andere tijdrovende klus is het recruiten van goede IT mensen. IT’ers zijn schaars. Mensen binnen halen is moeilijk, mensen binnen houden misschien nog wel moeilijker. Het is van groot belang dat jouw IT mensen zich bezighouden met wat ze leuk vinden én waar ze goed in zijn. Het controleren op cybersecurity valt hier meestal niet onder. Developers kun je veel beter inzetten voor ontwikkelen en bouwen op public cloud. Door Azure security uit te besteden aan experts, heeft jouw team tijd (over) om bezig te zijn met de functionele kant, en heb je tegelijkertijd de garantie dat de security op orde is én blijft.

Azure security uitbesteden levert tijd op

Door cloud security uit te besteden is jouw security structureel geregeld. Je bent zelf niet meer bezig met het controleren, analyseren en verbeteren van security. Dat bespaart je veel tijd én zorgt voor zekerheid. In deze vrijgekomen tijd kunnen jouw beheerders zich bezighouden met de cloud IT-dienstverlening die direct aansluit op jullie business needs. Zij kunnen waarde leveren aan het bedrijf in plaats van zich bezighouden met de onderste lagen van jouw IT-infrastructuur en de hygiëne factoren.

Wij hebben een dienst ontwikkeld om je te helpen. Met Cloud Insight as a Service zorgen wij er samen voor dat jouw Azure omgeving compliant is met actuele security standaarden. Met continue controle op bijna 200 security indicatoren (gebaseerd op CIS, HIPAA en PCI-DSS), wekelijks hulp bij doorvoeren van verbeteringen én maandelijkse rapportages krijg jij gegarandeerde gemoedsrust op de cloud.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Wanneer we tijdens onze checks een security-issue zien dan lossen we deze samen op. Daarnaast maken we aanbevelingen over hoe je dit probleem in de toekomst kunt voorkomen. Tijdens wekelijkse klankbordsessies met onze cloudexperts kun je al je vragen kwijt. Onze cloudexpert neemt je aan de hand mee door jouw omgeving. Met als gevolg dat jouw expertise groeit en je geen tijd kwijt bent aan het uitzoeken van een passende oplossing. Wij hebben het al voor je klaarliggen.

Een voorbeeld van een security-issue is encryptie. Het kan zijn dat iemand binnen jouw team een stuk opslag opstart. Onze check merkt dan op dat deze niet encrypted is. Wij helpen met de encryptie, en vertellen hoe je dit stuk kunt automatiseren. Zo zal dit probleem niet nog een keer voorkomen, en hoef je er niet een tweede keer tijd aan te besteden. Zo levert cloud jou tijd op.

Wil je meer weten over onze dienst? Bekijk dan Cloud Insight as a Service of vul het contactformulier hiernaast in.

 

Bronnen:
1) Berenschot
2) Tech data

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.