De cloud heeft continu verzorging nodig

Blog

Hoogwaardige infrastructuur met cloud

De cloud is uitgegroeid tot een vast onderdeel van het IT-landschap. Dat betekent niet dat de ontwikkelingen stil staan en dat we zonder morren de grillen van de markt moeten volgen. De cloud heeft continu verzorging nodig en nieuwe impulsen om hyperscalers scherp te houden. Dat is een taak die we gezamenlijk op ons moeten nemen.

Gaia-X, het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen, heeft sinds kort een Nederlandse hub. Dat is een goede ontwikkeling. Deze hub, onder andere ondersteund door TNO, gaat invulling geven aan de vraag hoe die infrastructuur er vanuit Nederlands oogpunt uit moet komen te zien. Wij kijken toch weer heel anders aan tegen waarden als data-soevereiniteit dan in de ons omringende landen. Het is belangrijk dat Nederland meedoet en op Europees niveau meepraat over de regels en afspraken over cloudinfrastructuur en data-opslag, luidt de reactie van TNO.

Ik hoor veel sceptische geluiden om mij heen over Gaia-X. Een Europees project dat wordt geleid door Franse en Duitse bedrijven met een hoofdkantoor in Brussel, waar bedrijven uit andere EU-landen op kunnen aanhaken. Is dat niet gedoemd om te mislukken, vraagt men zich af. Toegegeven, de schijn is misschien tegen, maar dat mag ons er niet van weerhouden om ons in te zetten voor dit initiatief. Ik heb daar verschillende argumenten voor.

Bescherming van persoonsgegevens

Ruim een jaar gelden verklaarde Het Hof van Justitie van de Europese Unie het EU-VS privacy shield verdrag ongeldig in de zaak Schrems II. Het gaat om een overeenkomst over de bescherming van persoonsgegevens van burgers van de Europese Unie die in de Verenigde Staten worden verwerkt. Deze bescherming voor de VS zou volgens het Hof tekortschieten. Dat betekent dat organisaties in de EU geen persoonsgegevens aan (bedrijven in) de VS meer kunnen doorgeven op grond van het privacy shield. Organisaties zullen dan ook op zoek moeten naar alternatieven voor de data- en IT-services die zij afnemen van Amerikaanse bedrijven. Een Europese cloudinfrastructuur zou hiervoor een goede aanzet kunnen zijn.

Data geeft macht

Daarnaast zien IT-bedrijven in Europa met lede ogen aan hoe hyperscalers als AWS, Microsoft Azure en Google Cloud gebruik maken van ‘hun’ data. Wanneer deze IT-partijen applicaties ontwikkelen in en aanbieden via de platformen van hyperscalers, zien zij hoe succesvol je bent. Binnen de kortste keren zie je dan een vergelijkbare cloudapplicatie in de marketplace verschijnen en nemen zo de Europese IT-leveranciers de wind uit de zeilen. Bedrijven in de EU worden het beu om oplossingen te ontwikkelen die vervolgens worden ‘ingepikt’ door een hyperscaler. Ik zeg niet dat dit per se een verkeerde ontwikkeling is, maar het zet je als sector wel aan het denken. Daar komt nog bij dat talloze IT-diensten zijn gebouwd rondom data. Denk aan artificial intelligence, firewalloplossingen of data analytics. Je hebt dus data nodig om deze services succesvol in de markt te zetten. Wanneer alle data naar AWS gaat, moet je als cloudgebruiker sterk in je schoenen staan om dan niet meteen de AI-oplossing van Amazon in te zetten. Data geeft macht, dat is wel duidelijk.

Migratie is een hele exercitie

Te veel macht is geen gezonde situatie en daarom is het zo van belang dat we Gaia-X ondersteunen. Wat mij bevalt aan dit initiatief is dat alle kennis en kunde op dit vlak, en die is er in overvloed, gebundeld wordt om tot een andere methode te komen. Een cloudarchitectuur die afwijkt van de Amerikaanse giganten. Je moet iets beters maken, anders haken organisaties niet aan. Wat daarbij opvalt is het streven naar datasoevereiniteit, portabiliteit en interoperabiliteit. Als we erin slagen een gestandaardiseerde cloudomgeving te ontwikkelen, waarin het heel eenvoudig is om data in verschillende clouds te combineren en van de ene naar de andere cloud te verplaatsen, dan zou dat een belangrijke mijlpaal zijn. Want dat is bij de huidige hyperscaler toch nog altijd een bron van frustratie; migratie van AWS naar Azure kan wel, maar het is een hele exercitie.

Als we eenmaal zover zijn, en ik hoop dat ze er de vaart in houden, moeten we als EU ook niet bang zijn om ‘onze’ cloud te promoten. Geef organisaties bijvoorbeeld fiscale voordelen wanneer zij werken met de Europese cloud. Maar het begint bij een hoogwaardige infrastructuur en daar zijn nu de contouren voor geschetst.

Wil jij hulp bij het inrichten van een Hoogwaardige infrastructuur met cloud? Neem contact op via het contactformulier of bel naar +31 (0)30 – 247 77 11.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.