De eerste stappen richting sovereign cloud

Blog

De eerste stappen richting sovereign cloud

Ontdek de de belangrijkste aandachtspunten voor een succesvolle overstap

De komende tijd zullen we steeds meer horen over de sovereign cloud. Dit is een cloudinfrastructuur die organisaties in staat stelt om gegevens veilig te beheren. Daarnaast voldoet de sovereign cloud aan relevante wet- en regelgeving, zoals de zeer actuele CLOUD Act. Bij Telindus zijn wij groot voorstander van het gebruik van een sovereign cloud, zeker wanneer het gevoelige data betreft. Maar we begrijpen ook dat er bij de overstap naar een cloudoplossing wat vragen in je opkomen: waar begin je en wat zijn de eerste stappen richting sovereign cloud? We zetten de belangrijkste aandachtspunten en fases voor je op een rijtje.

Beveiliging en compliance

Om ervoor te zorgen dat jouw organisatie voldoet aan wet- en regelgeving, is het belangrijk om de beveiligingscontroles, certificeringen en compliancekaders die van toepassing zijn vooraf goed in kaart te brengen. Deze vormen de kaders voor de inrichting van je nieuwe infrastructuur waarbij je gebruikmaakt van encryptie en lokalisering, maar ook procedures zoals toegangscontroles en auditmogelijkheden.

Dataclassificatie

De eerste stap in het proces van migratie is een assessment, waarbij de beschikbare applicaties en data gekwalificeerd en geanalyseerd worden. Het gaat namelijk niet alleen om de technische fit van de applicatie in een bepaalde cloudoplossing, maar ook om de inhoud van de data die zich in de applicatie bevindt; welke gegevens zijn gevoelig en welke niet? En niet geheel onbelangrijk: wat zijn je doelstellingen? Daarmee besluit je welke applicaties het beste in een sovereign cloud passen. Hierbij kijk je naar welke applicatie welke data opslaat en hoe gevoelig deze gegevens zijn. Een voorbeeld hiervan is een HR-systeem, waarin gevoelige data van medewerkers staat. Als het gaat om het waarborgen van de veiligheid, is de sovereign cloud een goede keuze om aan de beveiligingseisen te voldoen.

Foundation

De volgende stap in de reis naar de sovereign cloud is het opbouwen van de foundation en landingzones. Deze bieden een framework waarbinnen je efficiënt en gecontroleerd een cloudmigratie uitvoert. Bij het opbouwen van een foundation wordt een aangepaste landingzone gecreëerd die specifiek is ontworpen voor de Microsoft Cloud for Sovereignity (MCfS). Onderdeel van deze landingzone is het sleutelbeheer voor confidential compute. Wanneer dit is gebeurd, is er voldoende basis om te starten met de migratie.

Optimalisatie

Eenmaal gemigreerd naar de sovereign cloud is de reis nog zeker niet ten einde. Er moet namelijk doorlopend worden geoptimaliseerd. Klopt je compliancy nog? Zijn er wijzigingen in data? Moeten er policies worden aangescherpt? Dit zijn vragen die na de migratie continu beantwoord moeten worden.

Ontdek ook de voordelen van sovereign cloud

Veel organisaties worstelen met dataopslag in de cloud; er is een grote terughoudendheid in het gebruik van de cloud. Sovereign cloud zorgt ervoor dat zaken écht op orde zijn. Je voldoet altijd aan de compliancevereisten en aan geldende wet- en regelgeving. Hierdoor biedt sovereign cloud een hoop voordelen. Wil je de mogelijkheden van sovereign cloud ontdekken? Op woensdag 5 juli om 10:00 organiseren wij een webinar waarin we je alles vertellen over dit onderwerp. Meld je nu aan!

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.