Cloud-migratie: wat zijn de triggers?

Blog

Cloud-migratie: wat zijn de triggers?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een migratie naar de cloud, zo blijkt onder meer uit marktonderzoek van Microsoft. Als je alles samenvat gaat het vooral om het verbeteren van de performance, de wens om flexibel en schaalbaar te zijn, sneller kunnen innoveren en het omlaag brengen van de kosten.

Toch zorgen die redenen er nog niet voor dat IT-afdelingen zich dagelijks met migratie bezighouden. Er zijn namelijk ook uitdagingen. Er staat een huidige omgeving die je niet zomaar afschrijft en de migratie brengt complexiteit met zich mee. Je moet de overstap goed plannen, omdat je continu in de lucht wilt blijven. De kennis van medewerkers, vooral van de IT’ers, is ook een uitdaging. Die zijn gewend aan de oude omgeving en moeten worden klaargestoomd voor de nieuwe situatie.

Cloud-migratie triggers

Door deze uitdagingen zijn bedrijven vaak huiverig voor een overstap, zo merken we. Gesprekken over cloud-migratie vinden vaak pas plaats na bepaalde ‘trigger events’, ook wel ‘cloud migratie triggers’ genoemd.

Cloud-migratie triggers zijn events die leiden tot discussies over cloud-migratie, omdat dat een mogelijke oplossing kan zijn.

Voorbeelden van triggers die we vaak tegenkomen zijn:

  1. Bedreigingen voor de veiligheid van de IT-omgeving. Heb je de juiste middelen en expertise om jouw IT-omgeving op locatie goed te beveiligen? Zo niet, dan ligt de keuze voor de cloud voor de hand, omdat je dat stuk dan gedeeltelijk uitbesteed aan anderen.
  2. De behoefte om snel op- en af te kunnen schalen met specifieke applicaties. Je kunt snel inspelen op groei binnen het bedrijf. En op eventuele krimp. Innovatie is ook makkelijker te faciliteren.
  3. Zorgen over de kosten en de wens om besparingen door te kunnen voeren op toekomstige uitgaven. Cloud maakt de kosten flexibeler. Je betaalt niet in één keer een groot bedrag voor vele jaren, maar doet dat in kleine gedeeltes, per maand.
  4. Behoefte aan redundantie van data of compute over meerdere verschillende locaties. Bij een storing op één locatie is er altijd nog een andere locatie. Applicaties, data of workloads zijn daardoor vrijwel altijd beschikbaar.
  5. Aflopende contracten voor het bestaande on-premises datacenter. Bedrijven verkennen vervolgens de opties en willen gaan voor een alternatief waarmee ze klaar zijn voor de toekomst. Een belangrijk bijkomend voordeel: je hoeft niet direct een groot CAPEX-budget beschikbaar te hebben, omdat je naar abonnementen overstapt.
  6. Het hybride werken mogelijk maken. Steeds meer medewerkers willen altijd en vanaf elke locatie kunnen werken. De coronapandemie heeft die ontwikkeling versneld. Een goede cloudomgeving is dé manier om dat mogelijk te maken.

Gesprekken

Door deze triggers voeren bedrijven intern steeds meer gesprekken over de vraag of de cloud bij hen past. Kan het een oplossing zijn op de uitdagingen? Je kunt er ook voor kiezen om de transitie naar de cloud meer geleidelijk te maken door te beginnen met een hybride oplossing. Dan kun je veel zorgpunten al oplossen. Laat je eens vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.