Waarom jouw organisatie een roadmap voor cybersecurity nodig heeft

Blog

Cybersecurity roadmap

Door het uitvoeren van een security-assessment leer je het cybersecurity-niveau van jouw organisatie kennen. Je weet welke bedrijfsprocessen je moet beschermen en kent de dreigingen die op je afkomen. De volgende stap is het nemen van gefundeerde maatregelen. In deze blog leggen we uit waarom een roadmap voor cybersecurity vereist is voor een gerichte strategie.

Pak urgente problemen direct aan

Met het security-assessment heb je in kaart gebracht hoe de primaire bedrijfsprocessen zijn verweven met jouw IT-omgeving. Daarnaast weet je hoe het veiligheidsbeleid georganiseerd is. Mogelijke risico’s zijn onder de loep genomen met een technische scan: die toont in de praktijk aan hoeveel gevaar je loopt.

Misschien wijst de scan uit dat er al kwaadaardig verkeer actief is in jouw netwerk. Dat soort urgente problemen moet je natuurlijk meteen verhelpen. Als een apparaat data verstuurt naar een onbekend adres, dan wil je weten welke data dat is en waar de informatie naartoe gaat. Maar spoedeisende veiligheidsproblemen moet je, na het dichten van het lek, verder onderzoeken. Hoe is dit probleem ontstaan en hoe kan het voorkomen worden? Deze bewustwording hangt nauw samen met de risicoanalyse die je in jouw security roadmap maakt.

Maak een lange termijn-strategie met een roadmap

Hoewel je een aanpak voor veiligheidsproblemen nodig hebt, moet je geen overhaaste beslissingen nemen. Een enorm veiligheidspakket dat je hele omgeving beschermt, is duur en vaak onnodig. Daarnaast is het geen garantie op veiligheid: misschien los je één probleem op, maar vergeet je drie andere. Als je veiligheidsrisico’s niet gericht aanpakt, heb je geen overzicht. Elke organisatie is uniek en vraagt daarom om een eigen aanpak.

Waar liggen jouw security prioriteiten?

Het ene veiligheidsrisico is bovendien het andere niet. Een belangrijk onderdeel van je roadmap is een prioriteitenlijst. Als een bedrijfsproces gevaar loopt door een beveiligingslek, onderzoek je wat die impact kost. Deze constateringen komen voort uit de interviews en technische scan. Deze dreigingen zet je af tegen een lijst van veel voorkomende dreigingen in de informatiebeveilingswereld, zoals de RAVIB-methode. Door de KANS dat een incident zich voordoet te koppelen aan de IMPACT, maak je een lijst RISICO’s.

Hoe groot is de schade als jouw systemen een tijd platliggen? Hoeveel kost het als hackers bepaalde gegevens in handen hebben? Hoe tast het de integriteit van jouw organisatie aan? Deze methode maakt het mogelijk passende maatregelen te nemen om dreigingen te voorkomen. Die maatregelen kunnen zowel organisatorisch als technisch van aard zijn. Als maatregelen meerdere dreigingen en risico’s dekken, zet je ze hoger op de lijst. Daarbij kun je ook rekening houden met het beschikbare budget en ambitieniveau van jouw organisatie. Op die manier ontstaat een passende security roadmap.

Een security roadmap geeft houvast

Met de roadmap in de hand kun je aan de slag met een gezonde security-strategie. De kwetsbaarheden van jouw organisatie zijn duidelijk in kaart gebracht en dat maakt het plan behapbaar. Dat helpt niet alleen jouw IT-team: het zorgt ook voor bewustwording bij personeel en beleidsmakers. Met de roadmap heb je duidelijke richtlijnen voor jouw medewerkers en stel je een waterdicht veiligheidsbeleid op. Als een veiligheidslek jouw organisatie veel geld kan kosten, dan heb je goede argumenten om budget vrij te maken voor een oplossing. Een win-winsituatie voor elke laag van de organisatie.

Benieuwd hoe een security-assessment helpt om inzicht te krijgen het de cybersecurity-niveau van jouw organisatie? Download dan het e-book ‘In drie stappen naar een security roadmap voor jouw organisatie’ door het formulier hiernaast in te vullen of de reference case “Gegevens Philadelphia optimaal beschermd met Managed DNS Security“.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.