Waarom bedrijven met DevOps-teams vaak worstelen met de gezamenlijke IT-infrastructuur

Blog

Waarom bedrijven met DevOps-teams vaak worstelen met de gezamenlijke IT-infrastructuur

Wat hebben een IT-infrastructuur bij bedrijven met DevOps-teams en een studentenhuis met elkaar te maken? Dat er vaak conflicten ontstaan over gedeelde verantwoordelijkheid, wat grote gevolgen kan hebben, onder andere voor de continuïteit.

Breng je als bedrijf DevOps in de praktijk, dan heb je waarschijnlijk meerdere DevOps-teams met allemaal hun eigen omgeving waarin ze applicaties ontwikkelen. Daar zijn ze zelf verantwoordelijk voor. Maar je hebt ook nog de gezamenlijke onderliggende IT-infrastructuur waar de applicaties uiteindelijk op draaien. Dat is waar regelmatig problemen ontstaan.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Deze situatie lijkt enigszins op die in veel studentenhuizen. De bewoners hebben ieder hun eigen kamer, die ze tot op zekere hoogte naar eigen wens in kunnen richten. Die kun je vergelijken met de ontwikkelomgevingen van de DevOps-teams. Zolang de teams hun eigen gang mogen gaan, ontstaan daar meestal geen problemen.

Maar de huizen hebben meestal ook een gezamenlijke woonruimte en keuken. Die zijn een gedeelde verantwoordelijkheid en daar gaat het mis. Willem houdt heel erg van een schone keuken, maar Kelly laat haar afwas er zolang in staan dat je het straten verderop nog kunt ruiken. Zij voelt die gezamenlijke verantwoordelijkheid niet, of beleeft hem anders. Tegelijkertijd is het ook niet de bedoeling dat Lisette tijdens de herfstvakantie, als iedereen een weekje weg is, besluit om de muren van de gezamenlijke woonruimte roze te verven. De kamer is een gedeelde verantwoordelijkheid, niet die van één persoon.

Je moet het niet alleen samen eens zien te worden over het uiterlijk van de gezamenlijke ruimtes, maar ook over hoe je omgaat met de veiligheid van het totale huis. De voordeur moet goed op slot zitten. Misschien wil je zelfs wel een alarm of camerabewaking.

Eigenlijk gelden al die punten ook voor de onderliggende infrastructuur waar de door DevOps ontwikkelde applicaties op draaien. Je ziet regelmatig dat verschillende DevOps-teams daar verschillende dingen van verwachten. Maar ze voelen zich er meestal niet verantwoordelijk voor. Die verantwoordelijkheid voelen ze alleen voor hun eigen ‘kamer’, in dit geval hun eigen ontwikkelomgeving en applicaties. Maar als iedereen zich alleen dáár mee bezighoudt, wordt onder andere de totale veiligheid een ondergeschoven kindje.

Uitvoering

Er zijn meerdere oplossingen voor deze uitdaging. Simpel gezegd is het zo dat je de DevOps-teams zo ver moet krijgen dat ze de gezamenlijke IT-infrastructuur ook echt benaderen als iets met een gedeeld belang. In de praktijk zijn er daarover vaak wel afspraken, maar gaat het mis bij de uitvoering. In dit whitepaper gaan we daar dieper op in.

Overweeg daarom om een externe partij voor de uitvoering te laten zorgen. Wij kunnen die partij zijn. We hebben daarvoor de experts in huis, maar ook de dienst Cloud Management as a Service, waarmee je jouw applicaties veilig in de (publieke) cloud laat draaien. Je stuurt ons daarbij aan op basis van de functionele wensen en krijgt daar garanties op de outcome voor terug.

Wij doen waar we goed in zijn: de IT-infrastructuur op een goede en eenduidige manier in de lucht houden zodat hij kan dienen als fundament voor de applicaties. Wij houden dus als het ware het totale studentenhuis in de gaten. Jij zorgt ervoor dat jouw DevOps-teams kunnen excelleren binnen hun eigen figuurlijke studentenkamer.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.