Bedreigingen moet je samen zien om te buigen

Blog

“Bedreigingen moet je samen zien om te buigen”

Telindus heeft de afgelopen maand opnieuw een certificering in de wacht gesleept. ISAE 3402 type 2 staat garant voor betrouwbare en hoogwaardige managed services, zoals u van ons gewend bent.

Net nu we dachten of hoopten dat de samenleving in rustiger vaarwater zou komen, moeten we opnieuw rekening houden met een langere periode van onzekerheid. De ontwikkelingen in Oekraïne houden ons allemaal bezig en leiden tot gevoelens van medeleven, machteloosheid en verdriet. Iedereen draagt op zijn eigen manier zijn steentje bij om het leed van de talloze vluchtelingen en de mensen die in Oekraïne achterblijven te verzachten. In navolging van de landelijk actie ‘Samen in actie voor Oekraïne’ is Telindus een inzameling gestart. We hebben hierbij de koppeling gemaakt met onze duurzame inzetbaarheid. Voor iedere kilometer die onze collega’s bij elkaar hebben gesport (fietsen, wandelen, hardlopen, mountainbiken, etc.), doneert Telindus een mooi bedrag aan Giro555. Zo bieden we een stimulans om net dat rondje extra te lopen of fietsen, staan we op deze manier stil bij de mensen in Oekraïne en steunen hen die het nu zo hard nodig hebben.

Wiperware

Hoewel de humanitaire gevolgen van de oorlog in Oekraïne vele malen groter zijn, moeten we wel degelijk rekening houden met de impact voor organisaties in Nederland. Het Nationaal Cyber Security Centrum maande eerder deze maand tot alertheid omdat er een verhoogde activiteit in cyberaanvallen was geconstateerd. Er is sprake van DDoS aanvallen en we zien de opkomst van wiperware. Dit is een relatief nieuwe vorm van malware die bedrijfskritische gegevens op systemen definitief verwijderd. En ten slotte moet u nog meer dan ooit beducht zijn op phishing aanvallen. Gezien het feit dat Nederland steun biedt aan Oekraïne bestaat de mogelijkheid dat hackerscollectieven met banden met Rusland het op Nederlandse organisaties hebben voorzien. Om onze relaties op de hoogte te brengen van actuele dreigingen, geeft onze cybersecurityexpert Jeroen Hentschke updates via LinkedIn. Volg ons voor updates en wees voorbereid.

Schaarste op de wereldmarkt

Een ander gevolg van de oorlog in Oekraïne is de schaarste die ontstaat is in producten die nodig zijn om chips te produceren. Het gaat specifiek om neongas, dat wordt gebruikt in de lasers die de chips printen. Uit een artikel in het FD (Dreigend tekort aan neongas uit Oekraïne legt zwakke plek in chipstrategie bloot, 9 maart jl.) blijkt dat fabrieken in Oekraïne goed zijn voor zo’n 70 procent van de wereldmarkt als het gaat om dit specifieke product. Hierdoor komt wellicht de productie van chips onder druk te staan, op een moment dat er al een schaarste aan chips is. Wij krijgen dan ook signalen van onze leveranciers dat er significante prijsverhogingen op producten en diensten doorgevoerd gaan worden. Ondanks dat deze prijsverhogingen van soms wel 14 tot 20 procent verklaarbaar zijn, is dit erg vervelend. Dat geldt uiteraard ook voor oplopende levertijden die onvermijdelijk zijn omdat we afhankelijk zijn van enkele chipfabrikanten in Azië. Als uw IT-partner denken wij graag met u mee in creatieve oplossingen voor zowel de verwachte prijsverhogingen als de levertijden, want er zijn goede alternatieven om aan uw IT-behoefte te kunnen voldoen. Onze experts staan voor u klaar om de opties voor u te onderzoeken. Contact opnemen

Managed Services van de bovenste plank

Laten we met goed nieuws afsluiten. In de vorige blog “Blijven investeren in kennis en ontwikkeling” schreef ik al over het behalen van de Cisco Master Networking Specialization door Telindus. Hiermee voegt Telindus zich bij een exclusief gezelschap vooraanstaande Cisco partners wereldwijd. Ook de benoeming tot Microsoft Cloud Solution Provider heb ik toen genoemd. En deze maand kan ik vol trots melden dat Telindus de ISAE 3402 Type II verklaring heeft binnengehaald. Accountants hebben onderzoek gedaan naar de managed services van Telindus en vastgesteld of we deze diensten consequent met dezelfde kwaliteit uitvoeren. Dat geldt onder andere voor ons incident management, change management, configuration management en SLA-management. De auditors kenden ons een verklaring ‘zonder onthoudingen’ toe, wat inhoudt dat we op alle onderzochte punten goed hebben gescoord. Serviceorganisaties die voldoen aan de ISAE 3402 type 2 standaard, zoals Telindus nu doet, bieden de gebruikersorganisatie gegarandeerde betrouwbaarheid en kwaliteit. Daar hebben we hard voor gewerkt en dat kunt u als klant dan ook van ons verwachten!

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.