Zonder cloudstrategie geen succesvolle digitale transfomatie

Blog

Pak het momentum van de cloud en groei mee met de digitale economie

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat Nederland moet inzetten op het versterken van de digitale economie. In september 2020 zijn de kabinetsplannen voor het jaar 2021 gepresenteerd, waaruit blijkt dat de overheid wil doorpakken op dit gebied. Aan ondernemend Nederland de taak om mee te liften op dit sentiment en gebruik te maken van dit momentum. CIO’s moeten verantwoordelijkheid nemen voor het vergroten van de wendbaarheid van hun organisatie. Zij moeten de organisatie zo inrichten dat deze zich kan aanpassen aan de voortdurend veranderende omstandigheden en kan overleven in de digitale economie.

De regering investeert in 2021 opnieuw in de digitale economie. Hoewel sommige brancheorganisaties deze investering nog altijd te mager vinden (1), wordt het toepassen van technologieën als artificial intelligence, machine learning en model driven engineering wel gestimuleerd. Het kabinet beseft dat Nederland door een goede digitale infrastructuur tijdens de coronacrisis vanuit huis kon werken. Maar het weet ook dat bedrijven en instellingen niet achterover kunnen leunen. Nu moeten we doorpakken en de digitale economie laten doorgroeien. Als CIO moet je hierop inhaken en proberen mee te liften op initiatieven die vanuit de overheid of brancheorganisaties komen. Zorg er dan ook voor dat jouw IT-infrastructuur flexibel mee kan bewegen en dat je als organisatie kan inspringen op innovaties.

De optimale hybride cloud

De praktijk leert dat veel organisaties belemmerd worden in hun digitale agenda, mede doordat zij vastzitten in hun bestaande IT-omgeving. De IT-infrastructuur die we jaren geleden hebben ontwikkeld, was toegespitst op die tijd. Maar gezien de technologische ontwikkelingen en de moderne uitdagingen van de digitale transformatie voor de business, is deze IT-omgeving inmiddels niet meer toereikend. Een van die ontwikkelingen is de opkomst van public cloud, met hyperscalers als AWS, Azure en Google.

Talloze business applicaties kunnen eenvoudig vanuit de verschillende ‘marketplaces’ worden ingezet. Je beschikt altijd over de laatste versie en je minder onderhoud en beheer. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je wendbaar en flexibel bent; de IT-afdeling krijgt meer ruimte om bezig te zijn met de core business en innovatie.

Maar je hebt daarnaast ook nog te maken met eigen legacy systemen die in een private cloud en/of on-premises draaien. Wat je uiteindelijk wil bereiken, is een situatie waarin je alle mogelijkheden van de moderne public cloud omgeving benut, zonder direct afscheid te nemen van de kwaliteiten van de bestaande infrastructuur. Het gemak van de cloud wil je ook in je eigen omgeving kunnen toepassen. Dit samenspel noemen we de optimale hybride cloud infrastructuur. Hiermee leg je de basis voor de wendbare organisatie die het mogelijk maakt nieuwe kansen binnen de digitale economie te benutten.

Het gemak van de cloud

Het gemak van de cloud maakt het mogelijk om geautomatiseerd nieuwe services uit te rollen. Zo kun je als organisatie je eindgebruikers een dienstencatalogus aanbieden, waarmee zij heel eenvoudig bedrijfsapplicaties of nieuwe ontwikkelomgevingen kunnen aanvragen en inzetten. Er wordt eerst automatisch een controle uitgevoerd op de rechten van de bewuste medewerker en vervolgens worden alle benodigde resources beschikbaar gemaakt. Door processen te automatiseren voorkom je fouten, bijvoorbeeld in de configuratie. Dit soort fouten kan leiden tot downtime en kwetsbaarheden die misbruikt kunnen worden via cyberaanvallen en dit moet je zien te voorkomen.

1: Emerce

 

Auteur: Eric Otten

Eric Otten is Datacenter Consultant en Cloud (ITaaS) Architect bij Telindus. Dankzij zijn jarenlange ICT-ervaring, waarvan de laatste 10 jaar bij Telindus, heeft Eric een breed scala aan bewezen expertises ontwikkeld op het gebied van (converged) datacenteroplossingen van onder andere Cisco, EMC, NetApp en VMware. Eric vervult dan ook bij veel bedrijven een rol als trusted advisor. Sinds 2013 is Eric gecertificeerd Cloud Architect, waardoor hij klanten kan adviseren over het leveren van IT as a Service en de bijbehorende transformatie van IT-afdelingen om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag vanuit de business.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.