Cloud verlost IT van inefficiënt werk

Blog

Cloud verlost IT van inefficiënt werk

Leveranciers van bedrijfsapplicaties ontwikkelen hun oplossingen in toenemende mate op basis van cloud first of cloud only. Logisch, want gebruikers en vooral beheerders hoeven zich dan niet meer zelf bezig te houden met terugkerende onderhoudstaken en ook updates worden automatisch doorgevoerd. De tijd die zij besparen gaat direct naar business innovatie. En dat is van groot belang nu de economische omstandigheden op zijn minst onzeker te noemen zijn.

Cloud wordt volwassen

Veel organisaties hebben al kennisgemaakt met de cloud, al is het alleen maar vanwege het feit dat officeapplicaties naar de cloud verhuisd zijn. Zo kwamen we er tijdens de intelligente lockdown achter dat ieder type organisatie, van groot tot klein, tamelijk eenvoudig de overstap kan maken naar de cloud als het gaat om applicaties voor communicatie en samenwerking. Denk aan Teams of Zoom. Zelfs bij banken en andere financiële instellingen heerst er geen taboe meer op werken in de cloud en lijkt het erop dat ze zijn gestopt met de ontwikkeling op traditionele platformen.

Maar is het tempo waarin de cloud breder geaccepteerd en ingezet wordt wel hoog genoeg? De ervaring leert dat grofweg 15 procent van de organisaties momenteel gebruik maakt van cloudtechnologie. Dan is er nog 15 procent die om welke reden dan ook blijft vasthouden aan on-premises oplossingen. De overige 70 procent migreert langzaam maar zeker naar de cloud. Zij moeten nog een oplossing te vinden voor de hybride omgeving die ontstaat nu on-premises en verschillende private en public cloud oplossingen naast elkaar functioneren.

Deze percentages geven aan dat de meerderheid van de organisaties in de beginfase zit van de digitale transformatie waarin de cloud een belangrijke rol speelt. Deze organisaties kunnen het zich niet veroorloven langer te wachten. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel ondernemingen voor een fundamentele verandering staan in de manier waarop zij opereren. Traditionele bedrijfsmodellen blijken niet meer van deze tijd en moeten op de schop. Maar waar start je als CEO of CIO? Hoe zet je stabiliteit om in flexibiliteit en hoe geef je IT ruimte om zich te richten op innovatie?

Van een stabiele organisatie naar een flexibele

Het afgelopen jaar is maar weer eens duidelijk bewezen hoe belangrijk het is om als organisatie wendbaar te zijn. Wie zijn organisatie altijd heeft geoptimaliseerd voor stabiliteit, merkt dat dit juist nu een obstakel is.

Stabiliteit staat namelijk gelijk aan gebrek aan wendbaarheid, met als mogelijk gevolg dat je organisatie als outdated gezien wordt en je concurrentiepositie onder druk komt te staan. Dit kun je in de eerste plaats ondervangen door een dynamische producten- en dienstencatalogus in te zetten, van waaruit gebruikers eenvoudig cloudapplicaties aan hun werkomgeving kunnen toevoegen. Zo ben je beter in staat om direct in te spelen op de behoefte van die gebruiker, zodat deze klantgerichter en efficiënter kan werken. Tegelijkertijd voorkom je dat medewerkers buiten het zicht van IT zelf applicaties gaan inzetten.

Van een inefficiënte naar efficiënte werkwijze

Met een flexibele IT-omgeving hou je bestaande medewerkers tevreden en ben je aantrekkelijk voor nieuwe. Want ondanks de coronacrisis staat de arbeidsmarkt nog steeds onder druk. Er is dringend behoefte aan nieuwe IT-kennis waarover organisaties zelf niet beschikken en dat is nu eenmaal schaars. Het gevolg is dat bestaand IT-personeel zich voornamelijk bezighoudt met het in stand houden van onder andere legacy systemen en maatwerk virtualisatieplatformen. Hierdoor komt de migratie naar en het optimaal benutten van de cloud in gevaar. Zo dreig je de aansluiting met nieuwe technologieën en de digitale transformatie te verliezen.

Jong en nieuw talent wil niets liever – en is niets anders gewend – dan werken met de nieuwste technologieën en die zijn vaak cloud native. Als je je IT-personeel op een ineffectieve wijze inzet, loop je niet alleen het risico om achter te blijven qua innovatie, maar ook dat zojuist verworven jong en nieuw talent, zich elders verder wil ontwikkelen.

Zorg ervoor dat de urgentie om optimaal gebruik te maken van de cloud aanwezig is in je organisatie. Alleen dan is het mogelijk om als organisatie flexibel te worden, medewerkers te behouden en hen tijd en ruimte (terug) te geven om de focus op innovatie te leggen. Laat de cloud voor je werken en benut de kansen die de toegenomen flexibiliteit je biedt.

Auteur: Eric Otten

Eric is Datacenter Consultant en Cloud Architect bij Telindus. Dankzij zijn jarenlange ICT-ervaring, waarvan de laatste 10 jaar bij Telindus, heeft Eric een breed scala aan bewezen expertises ontwikkeld op het gebied van (converged) datacenteroplossingen van onder andere Cisco, EMC, NetApp en VMware. Eric vervult dan ook bij veel bedrijven een rol als trusted advisor. Sinds 2013 is Eric gecertificeerd Cloud Architect, waardoor hij klanten kan adviseren over het leveren van IT as a Service en de bijbehorende transformatie van IT-afdelingen om beter aan te kunnen sluiten bij de vraag vanuit de business. 

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.