De toekomst van cloud is hybride

Blog

De toekomst van cloud is hybride

Organisaties hebben de transitie naar cloud ingezet voor meer slagkracht en flexibiliteit. Dit is noodzakelijk om mee te kunnen bewegen met alle veranderingen en uitdagingen van vandaag en morgen. In de praktijk blijkt het echter een uitdaging om tot een ideale samenstelling van de cloudomgeving te komen. Je wilt als organisatie een helder antwoord op vragen als: hoe kan ik vanuit het oogpunt van legacy, de business, data governance en security het beste mijn cloudinfrastructuur inrichten? Het antwoord is vaak: hybride cloud. Telindus ondersteunt klanten in hun cloud journey en werkt hiervoor nauw samen met strategisch partner HCL Technologies.

Door Mark Happel, propositie lead cloud bij Telindus

De migratie van (delen van) de technologische infrastructuur naar de cloud is essentieel om de businesscontinuïteit te waarborgen. Toch zijn er nog altijd obstakels die de adoptie van cloud in de weg staan. Denk aan verouderde systemen, netwerken en applicaties binnen IT-landschappen. Jouw legacy-omgeving is belangrijk én blijft belangrijk. Maar ook kosten, de public cloud is niet voor elke applicatie de goedkoopste oplossing. Hierbij is optimale integratie van je huidige IT met de cloud essentieel om goed voorbereid te zijn op de business van morgen. Dit is mogelijk door middel van hybride cloud infrastructuur, waarmee je het beste van twee werelden bereikt. Je blijft gebruik maken van (primaire) bedrijfsapplicaties die op een private cloud locatie draaien, zoals je gewend bent. Daarnaast benut je ook de kracht van public cloud providers, zoals Google Cloud, AWS en Microsoft Azure, waarvan de marketing- en developmentkracht tegenwoordig moeilijk te negeren is. Maak daar dan gebruik van op een efficiënte, goed beveiligde en beheerde manier. Dat realiseer je met een hybride cloud oplossing.

De hybride cloud

De hybride cloud bestaat uit een drie componenten:

  • Private cloud, on-premise en edge. De bedrijfskritische systemen en de workloads die een uiterst korte vertraging mogen hebben, draaien in deze omgeving. Denk ook aan legacy en applicaties die technisch niet in de public cloud kunnen draaien, of vanwege wet- en regelgeving niet buiten Nederland of de EU data mogen verwerken. En soms is dit simpelweg de goedkoopste oplossing. Ten slotte hebben we het hier over Internet of Things applicaties die zich aan de randen van het bedrijfsnetwerk bevinden.
  • Private cloud hosted. In dit geval gaat het om Infrastructure as a Service-oplossingen en core IT-systemen. Daarnaast gaat het om een hosted cloudoplossing waarbij absolute soevereiniteit over de data in de cloud kan worden gewaarborgd. Er is geen toegang tot data in deze cloud voor onbevoegden, maar het biedt wel meer flexibiliteit en schaalbaarheid.
  • Multi public cloud. Een omgeving waarin gebruik wordt gemaakt van de services van verschillende public cloud providers, zoals AWS, Azure of Google Cloud. Dit leidt tot een zeer schaalbaar systeem met cloud native apps (SaaS) en platform oplossingen, dat ruimte biedt voor opkomende technologieën en innovaties.

De reis van de klant naar de cloud

Rondom deze hybride cloud oplossing, levert Telindus uiteenlopende services: managed (technische en operationele oplossingen) en professional (strategie, consultancy en support). Daarnaast biedt Telindus ook verschillende ‘as a service’ oplossingen, waarbij de klant geheel niet over de techniek hoeft na te denken. In de reis van organisaties naar en in de cloud onderscheiden wij zes stappen:

hybride cloud

  1. Discovery: je bepaalt de doelen van de transformatie, cloud kan immers nooit het doel zijn maar is altijd een middel.
  2. Assessment: er vindt een inventarisatie plaats van het IT-landschap en de business behoeftes. Wat heb je, en waar wil je naartoe? Waar zitten de hiaten en belemmeringen? Welke workloads hou je on-premise en waar pas je de public cloud toe? Zo ontstaat een transformatieroadmap naar succes.
  3. Fundatie: je legt het fundament en bepaalt de technische eisen en de niet-technische eisen, zoals de data governance waarmee je de nieuwe omgeving en organisatie inricht.
  4. Migratie: overzetten van workloads naar de cloud volgens de 6R principes (remove, retain, replatform, rehost, repurchase, refactor).
  5. Optimaliseren: monitoren, adviseren en optimaliseren op het gebied van security, compliance, governance en spend management. IT-services worden anders georganiseerd, IT as a Service komt binnen bereik.
  6. Operation: het beheren van de nieuwe omgeving, al dan niet op basis van een Managed Services afgenomen bij een MSP.

‘IT as a Service’
Samen met HCL, één van ’s werelds toonaangevende technologiebedrijven, zorgt Telindus voor een cloudaanbod dat uitblinkt als het gaat om duurzaamheid, efficiëntie, klantenervaring en flexibiliteit. Dit strekt zich uit over alle relevante hybride cloud-oplossingen. HCL brengt hoogwaardige en innovatieve public cloud-oplossingen, waarmee het bedrijf wereldwijd product leader is. Telindus heeft hiermee marktspecifieke proposities ontwikkeld vanuit inzichten in de lokale markt en klanten. Telindus levert op deze manier lokaal diensten die aansluiten op de wensen en eisen als het gaat om IT van eindgebruiker tot aan applicatie. Deze diensten omvatten naast cloud ook oplossingen op het gebied van security en networking. Product Leadership en Customer Intimacy gaan zo hand in hand.

Door deze samenwerking worden klanten in hun cloudreis voorzien in alle mogelijke tooling, zoals automation & orchestration en best practices. Met de managed services en strategisch cloudadvies van Telindus kunnen alle voordelen van de hybride cloud voor de klant worden benut. Onze visie is dat ‘IT as a Service’ de toekomst is. Telindus regelt de infrastructuur tussen gebruiker en applicatie, terwijl de klant zich focust op haar de applicaties die haar business ondersteunen. Je bent als organisatie wendbaar en flexibel. IT maakt innovatie mogelijk en staat vooruitgang niet in de weg. Daar komt bij dat het partnership Telindus, moederbedrijf Proximus en HCL gezamenlijk operational excellence kunnen leveren. Daarmee zijn alle disciplines op het gebied van klantwaarde afgedekt.

Mark Happel

Mark Happel
Propositielead Cloud bij Telindus

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.