Besparen op je uitgaven in Azure

Blog

Geld besparen met Azure

We bevinden ons in de eerste helft van 2021. De budgetten voor dit jaar zijn al gemaakt en je wilt met jouw Azure uitgaven deze budgetten natuurlijk niet overschrijden. Tegelijkertijd is flexibiliteit de grootste reden waarom mensen gebruik maken van de cloud (1). Bij deze flexibele cloud horen ook flexibele en vaak onvoorspelbare kosten. Hoe kun je grip krijgen op jouw uitgaven?

Meer dan 40% van de Nederlandse cloudgebruikers geeft aan dat kosten besparen hun grootste uitdaging is in de cloud (2). Dat blijkt ook wel, gemiddeld wordt namelijk 35% van de uitgaven in de publieke cloud niet efficient ingezet (3). Vooral als de omgeving groter wordt ligt kosten-inefficiëntie op de loer. In deze blog leggen we uit hoe jij ervoor kan zorgen dat je geen geld verspilt in de cloud.

1. Resources terugschalen of uitzetten

Een groot voordeel van Azure is schaalbaarheid. Wanneer je een resource hebt opgestart, maar niet volledig gebruikt, kun je terugschalen. Wat ook vaak voorkomt is dat resources nog aan staan terwijl ze helemaal niet gebruikt worden. Deze resource kan, en zou, dan uitgezet (moeten) worden. Door regelmatige checks op deze twee punten verlagen jouw Azure kosten direct.
De vraag is dan: wie controleert er binnen jouw organisatie of resources worden afgeschaald of uitgezet? Je kunt dit zelf doen door middel van tools die Microsoft aanbiedt. Vervolgens moet je nog iemand vinden die de dit gaat interpreteren en doorvoeren. Dit is iets wat op regelmatige basis moet gebeuren om kosteninefficiëntie te voorkomen. Wij zien vaak dat dit eenmalig wordt gedaan. Wees je ervan bewust dat er de volgende dag alweer van alles veranderd kan zijn in jouw omgeving, en de cloud dus niet meer voor minimale kosten runt.

2. Snapshots verwijderen

Een andere actie waardoor Azure kosten omlaaggaan is het verwijderen van oude back-ups, ook wel snapshots genoemd. Het maken van snapshots is van groot belang voor de bescherming van jouw omgeving. Snapshots maken op regelmatige basis is verstandig, maar wanneer je oude snapshots niet verwijdert, kan jouw cloudopslag onnodig gevuld raken. Door oude snapshots te verwijderen komt er meer ruimte vrij in jouw Azure omgeving en kun je met minder capaciteit hetzelfde bereiken.

3. Van pay-as-you-go naar reserved instances

Flexibiliteit is een groot voordeel van de publieke cloud. Het pay-as-you-go model wordt daarom vaak afgenomen van grote providers zoals Microsoft. Hiermee kun je iedere maand jouw cloud resources opheffen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. En als je toch al weet dat je de komende 3 jaar de resources in de publieke cloud gaat afnemen, kun je beter instanties reserveren. Hiermee bespaar je gemiddeld 72% in vergelijking met het pay-as-you-go model (4).

4. Cloud Insight as a Service

Besparen op je Azure uitgaven, zonder concessies te doen in jouw omgeving. Dat klinkt als muziek in de oren. En het is ook haalbaar. Onze dienst Cloud Insight as a Service controleert op continue basis al bovenstaande punten, plus nog eens zo’n 30 kostindicatoren. Hiermee weet je zeker dat jouw omgeving optimaal is ingericht en hoef je nooit bang te zijn voor afwijkingen in jouw publieke cloud.

En dat alles garanderen we. Wanneer je Cloud Insight as a Service afneemt garanderen we dat 95% van elke euro die aan de cloud wordt uitgegeven, efficiënt wordt besteed. Met de dienst controleren we niet alleen de kostenefficiëntie van jouw publieke cloud, maar ook de beveiliging van jouw omgeving. Zo heb je niet alleen een efficiëntere, maar ook een veiligere cloud.

Wil je meer weten over cloudsecurity? Lees hierover meer in de blog “De top 5 cloudsecurity risico’s die je met Cloud Insight as Service kunt voorkomen” of neem contact op via het contactformulier.

Bronnen
1. Binx CloudSurvey 2020
2. State of the Cloud NL, 2020
2. Flexera 2020 State of the Cloud Report
3. Microsoft

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.