Hoe breng je jouw huidige niveau van cybersecurity in kaart?

Blog

Hoe breng je jouw huidige niveau van cybersecurity in kaart?

Je data is beveiligd, de systemen zijn up-to-date en je workstations zitten achter een firewall. De IT-veiligheid van jouw bedrijf loopt weinig gevaar, denk je. Maar weet je zeker dat je grip hebt op elk onderdeel van jouw organisatie? Hoe breng je jouw huidige niveau van cybersecurity in kaart?

Een degelijk veiligheidspakket is belangrijk om jouw security op peil te houden, maar het is net zo belangrijk om te weten wát precies beschermd moet worden. Alleen met die kennis maak je een gericht veiligheidsplan, en voorkom je dat je oplossingen afneemt die niet helpen – of misschien niet nodig zijn.

Om te weten wat je moet beschermen, zet je de belangrijkste bedrijfsprocessen op een rij. Daarna onderzoek je hoe deze processen zijn verweven met jouw IT-omgeving, en wat de impact is als deze verstoord worden. Zijn de huidige maatregelen voldoende om bedreigingen tegen te gaan?

Breng de belangrijkste bedrijfsprocessen in kaart

De belangrijkste processen binnen jouw organisatie kunnen producten en diensten zijn, of de meest waardevolle klanten. Het is echter ook belangrijk na te gaan welke applicaties kritiek zijn in het bedrijfsproces, en nooit mogen uitvallen. En welke informatie mag absoluut niet lekken? Als je een lijstje met prioriteiten hebt opgesteld, weet je wat je moet beschermen. Je bekijkt vervolgens hoe deze prioriteiten gelinkt zijn aan jouw digitale infrastructuur.

Onderzoek jouw netwerk en veiligheidsbeleid

Naast de bedrijfsprocessen is het belangrijk om de situatie van jouw IT-omgeving te kennen. Het vergeten van belangrijke updates op één apparaat kan grote gevolgen hebben. Maar naast een technische check moet je het huidige veiligheidsbeleid onderzoeken. Weten werknemers hoe ze om moeten gaan met hun apparatuur, en waar ze een incident moeten melden? Wat is de procedure als een hack plaatsvindt? Als het veiligheidsbeleid lang geleden is opgesteld, is de kans groot dat maatregelen of technieken zijn verouderd. Door dit te onderzoeken krijg je niet alleen een beter beeld van de situatie, maar zie je ook waar gaten vallen.

Maak een risicoanalyse

Als je weet hoe je netwerk in elkaar steekt en hoe je bent georganiseerd, maak je een risicoanalyse. Dat doe je aan de hand van de prioriteiten die je eerder hebt opgesteld. Wat is de impact van dit risico op de primaire bedrijfsprocessen? Denk bij een risico niet alleen aan de verkeerde beveiliging van een netwerkschijf, maar ook aan een werknemer die gevoelige informatie deelt met een verkeerd e-mailadres.

Een klein foutje kan grote gevolgen hebben: je wilt niets aan het toeval overlaten. Tegelijkertijd wil je jouw organisatie gericht beschermen, en niet te veel geld uitgeven aan dure pakketten. Een doelbewust veiligheidsplan is alleen mogelijk als je weet wat je moet beschermen, waar je op moet letten, en door tools te draaien die problemen detecteren. Met zo’n plan als vertrekpunt wordt security een vast onderdeel van de bedrijfsvoering.

Benieuwd hoe een security-assessment helpt om inzicht te krijgen het de cybersecurity-niveau van jouw organisatie? Download dan het e-book ‘In drie stappen naar een security roadmap voor jouw organisatie’ door het formulier hiernaast in te vullen of lees de reference case “Gegevens Philadelphia optimaal beschermd met Managed DNS Security“.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.