Is connectivity het antwoord voor de digitalisering in finance?

Blog

Digitalisering in finance

Financiële instellingen staan momenteel voor een belangrijke stap wanneer het aankomt op hun IT-infrastructuur. Enerzijds biedt digitale transformatie volop kansen om de klantbeleving te verbeteren, anderzijds kampen ze met de uitdaging van strengere wet- en regelgeving en het continu waarborgen van privacy. Hoe kunnen financiële instellingen garanderen dat hun cloudverbindingen optimaal beveiligd zijn, zonder dat het ten koste gaat van de flexibiliteit? In deze blog lees je over belangrijke uitdagingen wat betreft digitalisering en waarom connectivity het antwoord is.

Publieke cloudomgevingen als gevolg van digitalisering

Onderzoek van Telindus en Ciena wijst uit dat er een verschuiving plaatsvindt van data en applicaties naar publieke cloudomgevingen. Digitalisering heeft tot gevolg dat applicaties vandaag de dag op verschillende cloud(platformen)draaien. Het waarborgen van de beschikbaarheid, veiligheid en prestaties van al deze applicaties is niet eenvoudig, zeker niet binnen de financiële sector. Dat blijkt ook uit de cijfers van het onderzoek. Slechts 1 op de 10 IT-beslissers geeft aan dat hun cloudverbindingen optimaal beveiligd zijn. Daarnaast is er sprake van een bepaalde terughoudendheid wanneer het aankomt op het afnemen van generieke clouddiensten.

Wet- en regelgeving bij finance

Het verankeren van wet- en regelgeving in de werkprocessen is voor financiële instellingen een grote uitdaging. Waar banken in het kader van AVG er eerst alles aan moesten doen om privacygevoelige informatie en persoonsgegevens te beschermen, moeten ze nu volgens de richtlijnen van PSD2 deze data juist delen. Uiteraard moet dit gecontroleerd gebeuren.

Data moet daarom ten alle tijden binnen de eigen organisatie toegankelijk zijn.zonder dat persoonsgegevens verkeerd worden gebruikt. Daarnaast kampen financiële instellingen met het inrichten van processen zoals Know Your Customer (KYC). KYC is kort gezegd het proces waarbij bedrijven de identiteit van klanten verifiëren en hun geschiktheid beoordelen. Door strenge eisen van toezichthouders zoals DNB, maar ook omdat financiële instellingen een prooi zijn voor cyberaanvallen, staat de infrastructuur sterk onder druk. De verantwoordelijkheid van naleving ligt bij financiële instellingen zelf. Des te belangrijker om ervoor te zorgen dat beveiliging optimaal is.

Flexibel vs. beveiliging in connectivity

Hoewel een goede beveiliging cruciaal is, mag dat niet ten koste gaan van het gebruikersgemak van applicaties en de flexibiliteit van verbindingen. Dit vraagt het nodige van de connectivity. Zowel klanten als (bank)medewerkers beamen dat applicaties niet vanzelfsprekend goed werken. Voor processen die veel rekenkracht en dataverkeer nodig hebben, zoals KYC, is schaalbaarheid van groot belang. Maar ook de bandbreedte en latency kunnen de performance van applicaties beïnvloeden. Wellicht de grootste uitdaging voor financiële instellingen is daarom om de juiste balans te vinden tussen flexibel en veilig.

Waarom connectivity het verschil maakt

Nieuwe krachtige digitale diensten, die volledig zijn afgestemd op de eisen van de hedendaagse consument, zijn niet meer weg te denken binnen finance. Zonder de recente opkomst van cloud-technolgie en de ruimere mogelijkheden om connectivity een impuls te geven, zou deze hele bedrijfstransformatie niet mogelijk zijn geweest. Connectivity maakt explosieve groei mogelijk omdat je snel de bandbreedte en schaalbaarheid van services kan opschakelen, zonder dat de beveiliging in het gedrang komt. Het zorgt voor een betrouwbare IT-infrastructuur en een optimale beveiliging van digitale oplossingen voor financiële diensten. Het afnemen van generieke clouddiensten hoeft in elk geval vanuit connectivity, performance en beveiliging dus niet langer een barrière te zijn voor financiële instellingen.

Willen banken en verzekeraars sterk uit de digitale transformatie komen, dan mogen ze geen concessies doen aan connectivity. Secure connectivity legt het digitale fundament voor een betrouwbare en flexibele IT-infrastructuur.  Performante en veilige connectivity zijn een essentieel bouwblok van een veilig platform voor medewerkers en klanten. De veiligheid en prestaties van applicaties zijn de sleutel tot succes in dit digitale tijdperk.

 

Auteur: Tom Engels

Tom Engels is Networking Consultant binnen de sales-afdeling van Telindus. Tom werkt al 19 jaar bij Telindus en heeft als engineer, support engineer en technical consultant op de Technical Operations afdeling gewerkt. Hij heeft diepgaande expertise op het gebied van Ciena en Infinera Optical, Carrier Ethernet en encryptie-oplossingen, Software Defined Networking en NFV (Netwerk Functie Virtualisatie). Tom volgt nauwgezet de razendsnelle ontwikkelingen in zijn vakgebied connectivity.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.