Datagedreven zorg is van alle tijden

Blog

Datagedreven zorg is van alle tijden.

Had Florence Nightingale voor Azure gekozen?

Zorg is mensenwerk. Het is een roeping om andere mensen te helpen. Hun leed te verzachten en soms, als je geluk hebt, helemaal weg te nemen. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Florence Nightingale is een naam die snel opkomt bij het denken aan toewijding aan de zorg voor mensen. Zij kwam uit een welgestelde familie en het was geen logische keuze dat zij een verpleegkundige zou worden. Sterker nog, in de tijd dat zij leefde bestond het vak verpleegkundige niet. Zij wordt beschouwd als de grondlegger.

Patiëntdata is onmisbaar in zorg

Wat weinig mensen weten is dat Florence Nightingale één van de eerste statistici was. Ze verzamelde patiëntdata. Zoals onder andere het aantal herstelde patiënten, overleden patiënten, aard van de behandeling en behandelingsduur. Zo bracht ze verbanden in kaart. In sommige gevallen kon ‘The Lady with the Lamp’ het sterftecijfer van 40% naar 2% terugdringen. Een klassiek voorbeeld van datagedreven werken in de zorg dus.

Vandaag de dag is het bijhouden van patiëntdata nog steeds een onmisbaar onderdeel van de gezondheidszorg. Het is bijna noodzakelijk dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen complexe IT-infrastructuur opzetten om de beschikbaarheid van data en applicaties te waarborgen. Ook om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Soms zelfstandig en soms met partners.

Snelle groei door datagedreven zorg

Onder het motto ‘meten is weten’ neemt het datavolume toe. Een van de toepassingen is dat zorgverleners steeds vaker patiënten monitoren met draagbare apparatuur, waarvan de data terecht komt in het datacenter voor verdere registratie en analyse. Dit eist zijn tol op de technische voorzieningen. Het moet steeds groter, sneller, robuuster en veiliger, wat vaak resulteert in complexere IT-systemen. IT-kennis is schaars maar tegelijkertijd moet de zorg goedkoper en betaalbaar blijven.

Met de intrede van cloudplatformen zoals Microsoft Azure, AWS, en Google zijn nu oplossingen voor dataopslag en dataverwerking beschikbaar die, in tegenstelling tot traditionele datacenteroplossingen, sneller, makkelijker en goedkoper te realiseren zijn. Via machine learning en met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen nu ook al diagnoses worden gesteld. Kanker en andere chronische ziekten kunnen eerder worden vastgesteld en behandeld. Bovendien betaal je naar gebruik en kan je naar behoefte op- en afschalen met behulp van automatisering. Meer en sneller doen met minder IT-personeel: dat klinkt als een mooi vooruitzicht. Alleen vergt dit wél een aanpassing van de huidige architectuur en een andere mindset en mogelijk een andere manier van werken.

De uitdagingen zijn niet alleen technologisch van aard. De aanbieders van cloud platformen zijn niet Europees en overheden maken zich zorgen over de privacy van patiënten. Kunnen de aanbieders de vertrouwelijkheid van de data garanderen? De overheid of ketenpartners eisen compliance aan diverse certificeringen of wetgeving zoals NEN7510 of de komende NIS2.

Een goed opgezette Cloud omgeving biedt veel voordelen. Vijf tips voor een goede aanpak.

  1. Gebruik de juiste IT-middelen voor de juiste functionele eisen:
    Een cloud platform faciliteert veel beter een variabele werklast dan een datacenter platform. Korte maar intensieve analyses horen in de cloud terwijl stabiele en monotone lasten in het datacenter terecht kunnen.
  2. Sovereign Cloud inzetten wanneer je cloud middelen gaat gebruiken:
    Een sovereign cloudoplossing garandeert dat de data die vertrouwelijk is niet alleen in de rust en beweging, maar ook tijdens de bewerking gecodeerd is. De sleutel voor het decoderen is in de handen van een Europese partij die zich aan de Europese richtlijnen moet houden en geen enkele verplichting heeft om informatie over te leveren aan de Amerikaanse cloud platformen.
  3. Verregaande automatisering en standaardisering van de infrastructuur:
    Het toepassen van standaard bouwblokken om een IT-werklast samen te stellen, zorgt voor uniforme en voorspelbare oplossingen. Gecombineerd met automatisering zorgt het voor een goed schaalbaar platform.
  4. Continu inzicht in je cloud governance, security en cost management:
    Monitoren, evalueren en aanpassen is essentieel voor een cloud platform, waarmee je organisatie controle heeft. Laat je niet verrassen!
  5. Gebruik het cloud platform als een uitwijk:
    Een heel datacenter ‘in de reserve houden’ als uitwijk is niet erg efficiënt. Een cloud uitwijk is een goed alternatief hiervoor.

Telindus realiseert op deze manier een hybride cloud oplossing, waarbij een datacenter en cloud platform elkaar aanvullen en een zorgaanbieder helpen om zich te focussen op leveren van de passende zorg voor hun patiënten.

Wat zou Florence met deze mogelijkheden hebben gedaan? Wie pakt de lamp van Florence op?

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.