Hybride werken zonder in te boeten op user experience of performance. Hoe regel je dat?

Blog

Hybride werken zonder in te boeten op user experience of performance. Hoe regel je dat?

Sinds de coronapandemie werken veel mensen op een andere plek dan op het oude vertrouwde kantoor. Medewerkers zitten thuis of misschien wel aan de andere kant van de wereld. Deze work from anywhere-beweging zal voorlopig niet aan populariteit verliezen. Als je daar de verregaande cloudshift bij optelt, rijst vanzelf de vraag hoe je overal dezelfde goede medewerkerservaring (UX) kan aanbieden. En hoe realiseer je die op een veilige, betrouwbare manier met een hoge performance, business continuïteit en voldoende grip op IT?

Grip houden op alle thuiskantoren

Veel bedrijven zijn van één kantoorpand ineens naar veel meer spreekwoordelijke kantoren gegaan. Als IT-afdeling wil je hier grip op houden en tegelijkertijd de optimale user experience blijven bieden, die bestaat uit een hoop verschillende facetten. Maar waar start je? Een eerste stap zit hem in cloud delivered security en endpoint security. Met cloud delivered security zorg je voor de beveiliging van de cloud edge en het bedrijfsnetwerk. Endpoint security zorgt vervolgens voor de beveiliging van de apparaten van medewerkers. Wanneer dit is ingeregeld kunnen je gebruikers goed aan de slag, ongeacht de locatie van applicaties of data. 

Observability van het netwerk

Een volgende stap zit hem in observability van het netwerk. Met observability weet je bijvoorbeeld of applicaties goed presteren, kun je connectiviteitsproblemen registreren en krijg je inzicht in de internet integriteit en performance van thuisnetwerken. Je krijgt grip op het verkeer tussen de gebruiker en de applicatie. Hierdoor kun je de user experience monitoren en verbeteren. Een voorbeeld is een medewerker die problemen heeft met de performance van het thuisnetwerk. Door een privacyvriendelijke agent te installeren die onder andere de bandbreedte en vertraging van het service provider netwerk checkt en de beschikbaarheid van applicaties meet, krijg je inzicht in de lokale issues. Misschien blijkt wel dat er kinderen fanatiek online aan het gamen zijn of dat er sprake is van BGP hijacking. Hierdoor is de verantwoordelijkheid van het probleem inzichtelijk gemaakt en kan er actief aan een oplossing worden gewerkt.    

Adequaat handelen met cloud agents

Door observability is de IT-afdeling in staat om de nodige maatregelen te nemen op basis van inzicht. Naast agents op de apparatuur van medewerkers, is de inzet van cloud agents ook essentieel. Deze bieden onder andere een kijk op de performance van applicaties. Wanneer een medewerker geen toegang meer krijgt tot een applicatie of deze niet meer beschikbaar is, stelt de agent de IT-afdeling hiervan op de hoogte. Deze rapporteert en geeft een probleemanalyse af, waardoor je snel kan reageren op mogelijke verstoringen. Dit zorgt ervoor dat de medewerkerservaring optimaal blijft en waar mogelijk zelfs wordt verbeterd.

Op naar een tevreden hybride workforce

Werklocaties veranderen. IT-afdelingen moeten hierin wel meebewegen, en tegelijkertijd de UX zo stabiel houden en waar mogelijk verbeteren. Door te focussen op security aan de beide edges en te letten op connectiviteit door middel van observability, zet je de juiste stappen in de richting van een optimale user experience. En dat leidt met een beetje geluk ook tot een tevreden hybride workforce.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.