Zo borg je digitale versnelling succesvol in je organisatie

Blog

Zo borg je digitale versnelling succesvol in je organisatie

Niemand zit erop te wachten: trage, langdurige digitale transformatietrajecten. Je wil liever handig inspelen op veranderingen met interactieve, kortlopende initiatieven die snel resultaat opleveren. Oftewel, je wil digitaal versnellen. Maar zonder de juiste balans in je organisatie tussen planet, people, proces en technologie is deze digitale versnelling ver te zoeken. Wanneer je de focus op duurzaamheid verliest of ongecontroleerd gebruikmaakt van data, raak je uit de gratie op de arbeidsmarkt of bij klanten. En zonder de juiste technologische randvoorwaarden of de juiste mensen, bouw je oplossingen die te wensen overlaten. Hoe houd je deze elementen in balans om een succes te maken van digitale versnelling?

Planet: een bijdrage leveren aan de maatschappij

De focus op digitale versnelling komt in een tijd waarin de samenleving sterk kijkt naar de manier waarop organisaties zich verhouden tot hun omgeving. Organisaties beseffen steeds meer dat zij vandaag worden afgerekend op hun duurzaamheidambities van morgen. Je bent dus pas vooruitstrevend wanneer een duurzaamheidsaspect geïntegreerd is in je digitale versnelling. Denk bijvoorbeeld aan het uitdagen van je ontwikkelteams om bij iedere use case de CO2- footprint terug te brengen of om circulariteit te stimuleren.

People: het aantrekken van de juiste mensen

De war for talent is enorm. Naast een eerlijke duurzaamheidsambitie is verregaande digitalisering van belang voor werkzoekenden. Hun eigen digivaardigheid of de wens om meer op afstand te werken ligt hier ten grondslag aan. Je processen en middelen moeten daarop zijn afgestemd. We gaan naar voorspellen (predict) in plaats van reageren (respond). Alle applicaties moeten overal en altijd beschikbaar zijn met de juiste performance. Zorg bijvoorbeeld voor ondersteuning van Bring Your Own App: ook dit zijn essentiële onderdelen van digitale versnelling. Je zorgt zo voor een vliegwieleffect: door digitale versnelling te omarmen, trek je de juiste mensen aan. En met deze mensen kun je digitaal verder versnellen.

Proces: voeg intelligentie toe aan het proces

Digitale versnelling is meer dan procesautomatisering alleen: je zoekt naar oplossingen die intelligentie toevoegen aan een proces. AI en machine learning spelen daarbij een rol. Toch is het de opdracht om verder te kijken. Denk bijvoorbeeld aan Internet of Things (IoT) oplossingen die de fysieke wereld verbinden met de digitale. Sensoren in objecten verzamelen data die meer inzicht verschaffen en die het mogelijk maken betere beslissingen te nemen. Het verzamelen en analyseren van data om gedrag aan te sturen, wordt het Internet of Behaviour (IoB) genoemd. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de industrie maar ook als vorm van crowd control. Hierbij gaat het dus om het ontwikkelen van oplossingen, in het kader van de digitale versnelling, die processen continu verbeteren.

Technologie: iedere organisatie is een IT-bedrijf

Digitale versnelling maakt van iedere organisatie een IT-bedrijf. Het gaat om technologie om interne processen te verbeteren, kostenbesparingen te realiseren, prestaties te verbeteren of om een betere customer experience te bieden. Cloud en SaaS zijn de grote aanjagers achter digitale versnelling. Adoptie van nieuwe technologie en innovatie versnellen door het gebruik van een cloudinfrastructuur. Het netwerk ontwikkelt zich tot een intelligent systeem dat gebruikers en aanbieders uit diverse cloudomgevingen veilig met elkaar in contact brengt. Het transport van versleutelde gegevens wordt als een voorwaarde gezien om digitale versnelling verder mogelijk te maken. Een belangrijk onderdeel van de technologische component is dan ook security. Een concept als SASE (Secure Access Service Edge), waarbij networking, connectiviteit en security vanuit één omgeving worden beheerd en aangestuurd, past heel goed bij de mindset van de digitale versnelling.

Samen versnellen

Door te werken aan de juiste balans tussen people, planet, proces en technologie, breng je je organisatie in een digitale stroomversnelling. Over de componenten proces en technologie denken we graag met je mee. We verduidelijken het potentieel dat de digitale versnelling heeft, of het nu gaat om compliance, zero trust, cloud of het faciliteren van een enthousiaste, hybride werkende workforce.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.