Blog

Access Cloud

Cisco Live US: hartverwarmend voor de techneut

20 jul 2017

In Amerika is alles veel groter en beter zeggen ze. Voor het Cisco Live event in Las Vegas is dit zeker geen understatement met een totaal van 28.000 bezoekers. De sessies waren verdeeld over drie hotels: het Mandalay Bay, Bellagio en MGM Grand. Om een indruk te geven van de afstanden die gewandeld worden tussen het ontbijt, de sessies en lunch; mijn stappenteller gaf een gemiddelde afstand van 9 km per dag aan. Dit maakt het niet alleen een leerzaam event, maar ook een sportief gebeuren. De sessies waren dit jaar van uitmuntende kwaliteit. De echte techneut kon er zijn hart ophalen aan allerlei nieuwe technologieën op het gebied van netwerken en computing. En de keuze was reuze met maar liefst 906 sessies. In deze blog bespreek ik de top zes van de meeste interessante onderwerpen die mijn hart sneller lieten kloppen.

Michael Stolwijk door Michael Stolwijk

1. Containerization, Kubernetes en Serverless computing

Deze onderwerpen richten zich op nieuwe ontwikkelingen en nieuwe manieren om private of public cloud computing te realiseren. In plaats van een virtual machine (VM) op te starten wordt er een container opgestart met minimale kernel-benodigdheden, zodat deze snel en resource-efficiënt opstart. Meerdere containers kunnen in een groep geplaatst worden (POD) om veel uitgebreidere taken als geheel uit te voeren. Voor wie zich helemaal niet meer druk wil maken over de lagen onder de applicatie, is serverless computing een interessante optie om direct code te executeren in de cloud.

2. NFV performanceverbetering

Het creëren van netwerkfuncties op compute-platformen is mogelijk, doordat de performance van de processoren sterk verbeterd is. Echter heb je niet alleen te maken met de CPU, maar ook met de andere servercomponenten. Vooral de interne communicatie tussen de Network Interface Card (NIC) en de Network Function Virtualization (NFV) kan op meerdere manieren gerealiseerd worden. Hierbij zijn performanceverbeteringen mogelijk tot een factor tien.

3. Tetration: traffic analyse in het datacenter

Tetration biedt de mogelijkheid om traffic analyse in het datacenter te doen door onder meer gebruik te maken van server agents en netflow analyse. Het biedt hiermee een drietal onmisbare inzichten die in geen enkel datacenter mogen ontbreken.

  • Door te zien welke applicaties met elkaar communiceren ontstaat inzicht in de applicatiesamenhang. Dit maakt een snelle migratie van applicaties op een veilige en voorspelbare manier mogelijk.
  • Aan de hand van application flows zijn Tetration policies te creëren. Deze kunnen gebruikt worden binnen Cisco ACI. Dit vereenvoudigt de implementatietijd van een geautomatiseerd netwerk.
  • Doordat Tetration de policies kent die aan de applicaties zijn opgelegd en inzicht heeft in de verkeersstromen, kan toetsing plaatsvinden of policies nageleefd worden. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om PCI compliance van het netwerk en applicaties aantoonbaar te maken.

4. Malware detection in TLS encrypted verkeer

Door de toename van TLS-verkeer binnen de netwerken wordt het voor de firewalls onmogelijk gemaakt om in het verkeer te kijken of dit malware bevat. Door toepassing van nieuwe slimme manieren van packet analyse, ook wel ETA genoemd, is het mogelijk om de malware te herkennen zonder in de data zelf te kijken.

5. Segment routing

Segment routing is een reductie van het aantal netwerkprotocollen, toegepast op MPLS-netwerken. Hierbij wordt onder meer de LD-laag geëlimineerd. Voor service providers kan dit een manier zijn om configuratiemanagement te vereenvoudigen en fouten te reduceren.

6. Cisco Pipeline

Cisco Pipeline is een multiservice telemetrie collector die IoT data verzamelt, deze voorbewerkt en daarna pas doorstuurt naar een echte analytics tool. Op deze manier kan je de grote hoeveelheden IoT-data filteren en snel laten reageren op specifieke events.

Cisco Live in de US mag dan wat verder van huis zijn dan Cisco Live Europa, maar de keuze in te volgen sessies is gigantisch en de kwaliteit van de sessies is super. De US-versie is vele malen groter en biedt unieke inzichten in de weg waar we met technologie op korte en middellange termijn heengaan. Dat veel IT-professionals uit Nederland dit belangrijk vinden, blijkt uit de jaarlijkse toename van het aantal deelnemers uit ons land. Al met al is het een must-be event voor iedereen die serieus wil bijblijven in de IT-ontwikkelingen.

Volgende week volgt het tweede deel van mijn verslag van het event, waarin ik onder andere een aantal leuke weetjes over het Cisco-netwerk en wifi access deel.

Geïnteresseerd?

Michael Stolwijk
Neem contact op met onze specialist Michael Stolwijk

Michael Stolwijk is al bijna 26 jaar pre-sales Consultant in de IT en al enige jaren werkzaam bij Telindus. Ongebonden aan een bepaald marktsegment werkt hij binnen een brede en diverse klantenkring. Deze varieert van enterprise klanten tot service providers. Dit maakt dat Michael een duidelijke en heldere visie heeft op de impact van infrastructuren op de business processen van diverse organisaties. Dat ook IP-netwerken een brede diversiteit kennen, blijkt al uit de verschillen tussen enterprise-infrastructuren, waarbij beschikbaarheid en beveiliging van belang zijn, en ISP-infrastructuren, waarbij services en transport differentiatie van belang zijn.

Naast dat Michael één van de eerste CCIE’s is binnen Nederland, was hij ook de eerste Cisco-gecertificeerde mainframespecialist binnen Nederland die mainframekoppelingen op basis van Cisco wist te realiseren naar IP-omgevingen. Vanuit de bovenstaande kennisgebieden is het dan ook niet vreemd om Michael aan te treffen in de snel ontwikkelende wereld van de datacenters, waarbij unified computing, virtualisatie en software defined de nieuwe uitdagingen zijn geworden.

1 reactie
Plaats een reactie
Patrick Jonker, Analytics Lead EMEAR North - 8 september 2017

Mooie samenvatting Michael. Is hierbij duidelijk waar de expertise ligt en dat onze innovatieve nw platformen snel eigen worden gemaakt qua kennis.