Deventer Ziekenhuis realiseert 24/7 en overal toegang tot kritische informatie

Uitdaging

Het altijd en snel beschikbaar hebben van de hele keten, dus snelle storage en efficiënte backup.

Oplossing

EMC Storage array, EMC Avamar, DataDomain backup

Probleem

Door toenemende datagroei zouden de storage- en backupomgeving uiteindelijk vollopen

Resultaat

– Hoge beschikbaarheid EPD
– Snelle recovery
– Schaalbaar
– Gericht op innovatie
– Beschikbaarheid op mobile devices

Case
Deventer Ziekenhuis heeft te maken met een ‘tsunami’ van data-aanwas door toe nemende digitalisering van documenten en beeldverwerkende systemen. Hierdoor stond de bestaande storage-omgeving onder druk en was er een nieuwe storageoplossing nodig. De keuze viel op een EMC SAN-oplossing met Telindus als leverancier. Daarna was de backupomgeving aan de beurt, omdat de oude omgeving niet meer voldeed. Hierbij koos het ziekenhuis voor de innovatieve oplossing van EMC gebaseerd op DataDomain en Avamar.

De IT-organisatie van het Deventer Ziekenhuis kijkt altijd vooruit naar nieuwe technische en innovatieve mogelijkheden. Daarnaast is het voor de IT-afdeling van dit ziekenhuis natuurlijk van essentieel belang dat de systemen 24/7 beschikbaar zijn. Om eindgebruikers optimaal van dienst te kunnen zijn en innovatieve technologie te ontwikkelen, is er een vierjarenplan opgesteld, met daarin onder meer het optimaliseren van het EPD. Ko Takema, Hoofd Informatie en Communicatie Technologie & Technische Dienst bij het Deventer Ziekenhuis, vertelt over de rol van IT binnen het ziekenhuis. “De hele keten moet altijd en snel beschikbaar zijn.”

“Beschikbaarheid van data en plaatsonafhankelijk werken zijn essentieel voor onze organisatie”

Digitalisering
Het Deventer Ziekenhuis is geen uitzondering als het op digitalisering aankomt. Ruim zes jaar is er hard gewerkt aan het inscannen van alle documenten, zodat bij de verhuizing vier jaar geleden het ziekenhuis volledig elektronisch is gaan werken. Ko Takema: “Vier jaar geleden zijn we verhuisd naar een nieuw pand en is de organisatie volledig overgegaan op het EPD. Artsen en verpleegkundigen hebben nu altijd en overal toegang tot patiëntinformatie. Door het digitaliseren van alle documenten en beelden liep de storage echter vol. We maakten al jaren naar tevredenheid gebruik van EMC, maar besloten toch opnieuw de markt te verkennen. Uiteindelijk kwam EMC toch weer als beste uit de bus en kozen we voor Telindus als leverancier. Naast de technische kennis van partners is het voor ons ook belangrijk dat een partner meedenkt, ook met het oog op de toekomst, en Telindus doet dit uitstekend.” Ook de snelheid van de oplossing was van belang. De data neemt niet alleen toe, maar data moet ook steeds sneller verplaatst kunnen worden. Medewerkers kunnen nu tijd- en plaatsonafhankelijk de data opvragen.

Naast de storage was ook de backupomgeving toe aan vervanging. Belangrijkste eis hiervoor was de 24/7 beschikbaarheid van de database: het EPD. “We hebben gekozen voor twee backuplossingen, namelijk DataDomain en Avamar”, zegt Takema. “Wij zijn het eerste ziekenhuis in Nederland die voor de innovatieve techniek van Data Domain in combinatie met Avamar gekozen heeft. Wij zetten het in voor ons EPD, dankzij de snelle restore garanderen we dat ook gearchiveerde patiëntgegevens altijd beschikbaar zijn. Daarnaast is het systeem NEN7510 compliant. De bedrijfsmatige data wordt gebackupt door Avamar, dit sluit ook naadloos aan op onze nieuwe storage-omgeving.”

referentie deventer ziekenhuis
Op dit moment is een ontwikkelteam druk bezig met het optimaliseren van het EPD. “De onderliggende techniek van het EPD is standaard heel ingewikkeld en op dit moment zijn wij het zelf aan het vereenvoudigen. Daarnaast hebben we alle dokters een iPad gegeven waarmee ze volledige toegang hebben tot het EPD en zo zijn er nog meer concrete toekomstplannen. Om het gebruik van innovatieve technologie te kunnen continueren, is een flexibele, maar ook robuuste infrastructuur essentieel. Met de nieuwe storage en backupomgeving kunnen we in ieder geval de komende jaren weer vooruit.”