Ziekenhuis kiest encrypted WAN

Anonieme klantcase

Ziekenhuis kiest met encrypted WAN-verbindingen voor veiligheid

Het EPD (elektronisch patiëntendossier) is het hart van ieder ziekenhuis en zorginstelling. Om ervoor te zorgen dat dit hart niet stil komt te staan, is een robuuste, veilige en snelle infrastructuur cruciaal. Zo ook voor dit ziekenhuis. Nadat één van de twee in-house datacenters werd afgekeurd, besloot men op een externe locatie een nieuw datacenter op te bouwen. Om de veiligheid van informatie en snelle beschikbaarheid van applicaties te waarborgen, heeft het ziekenhuis in overleg met Telindus gekozen voor Cisco ACI in combinatie met Ciena encrypted Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM). Hiermee realiseert het ziekenhuis optimaal beveiligde WAN-verbindingen en een compliant datacenter.

Vrijwel iedere zorginstelling heeft twee datacenters. In dit geval bevonden beide datacenters zich in-house. Toen er één werd afgekeurd door de brandweer, kwam het plan om er één buitenshuis te plaatsen in een stroomversnelling terecht. Telindus werd geselecteerd om een high-level design te maken. Het ziekenhuis koos voor de Cisco ACI-infrastructuur en realiseert zo een software defined datacenter. Hiermee kan aan alle toekomstige behoeften vanuit de organisatie invulling worden gegeven. De verhuizing van het datacenter betekende ook dat er een veilige en snelle WAN-verbinding moest komen. Met Ciena encrypted DWDM zijn glasvezelverbindingen optimaal beveiligd en heeft het ziekenhuis geen zes, maar slechts twee glasvezelverbindingen nodig.

Wetgeving dwingt veilige WAN-verbindingen af

In de praktijk denken veel organisaties nog altijd dat het aftappen van glasvezel een complexe zaak is, maar niets is minder waar. Waar glasvezel boven de grond komt, is het kinderlijk eenvoudig om deze te tappen. Niet voor niets is de AVG dusdanig dwingend, dat organisaties eigenlijk geen onbeveiligde verbindingen meer kunnen hebben. Tom Engels, Principal Consultant Connectivity bij Telindus, vertelt: “Bescherming van privacygevoelige informatie is cruciaal binnen de zorgsector.

Tijdens de gesprekken met het ziekenhuis, hebben wij dan ook geadviseerd om voor een totaaloplossing te kiezen en daarbij hoort een snel en veilig WAN. Hoewel er in eerste instantie door de tijdsdruk wat weerstand was, naast de verhuizing van het datacenter werd namelijk ook al gewerkt aan de implementatie van een nieuw EPD, raakte men toch overtuigd van de voordelen van encrypted DWDM. Aan de ene kant realiseert het ziekenhuis met de implementatie van DWDM een flinke besparing op het aantal glasvezelverbindingen. Tegelijkertijd wordt security van de verbindingen door encryptie sterk vereenvoudigd. Doordat de verbindingen end-to-end beveiligd zijn, is de beheerlast veel lager dan wanneer security op het netwerk geïmplementeerd is.”

Snelle en betrouwbare toegang tot informatie

Zorgprocessen zijn dusdanig gedigitaliseerd dat de beschikbaarheid van een veilige en snelle IT-omgeving cruciaal is geworden. Het gebruik van een EPD stelt dan ook hoge eisen aan een IT-infrastructuur. Door te kiezen voor een software defined datacenter, is het ziekenhuis in de toekomst niet meer afhankelijk van hardware. Toekomstige aanpassingen kunnen in de software veel eenvoudiger gerealiseerd worden.

Dankzij de combinatie tussen Cisco ACI en Ciena encrypted DWDM ligt er nu een robuust netwerk dat hoge snelheden aankan. Dankzij een extreem lage latency in combinatie met de hoge bandbreedte, zijn alle bottlenecks uit het netwerk gehaald. “De EPD-leverancier heeft al laten weten dat dit nieuwe netwerk in combinatie met de storage en compute tot de snelste omgevingen van Nederland behoort”, zegt Engels. “Dit betekent voor het ziekenhuis dat de applicaties soepel draaien en informatie voor dokters en overig personeel snel beschikbaar is. Hiermee is niet alleen de dienstverlening naar de patiënten verbeterd, maar ook de user experience verhoogd.”

Voor het beheer van de nieuwe omgeving heeft het ziekenhuis gekozen voor Telindus Managed Services. Hiermee wordt het ziekenhuis volledig ontzorgd en vertrouwt het op de specialistische expertise van Telindus.

De nieuwe infrastructuur in combinatie met Telindus Managed Services geeft het ziekenhuis de ruimte om vraagstukken vanuit de organisatie eenvoudiger op te pakken. Complexe en repeterende werkzaamheden worden uitbesteed aan Telindus-professionals.

Meer gerelateerde Klantcases