Encrypted DWDM op glasvezelverbindingen verhoogt de capaciteit van het netwerk én versleutelt het dataverkeer op de optische laag.

Uitdaging

Het toepassen van privacywetgeving op de netwerkverbindingen

Oplossing

Encrypted DWDM

Aanleiding

– Veiligheid, voldoen aan wet- en regelgeving
– Voorkomen van hoge boetes en reputatieschade
– Meer bandbreedte
– Lage latency
– Schaalbaarheid/flexibiliteit

Resultaat

– Compliant netwerk
– Operationele eenvoud
– Hoge bandbreedte en lage latency
– Transparantie en flexibiliteit in protocollen
– Gescheiden beheer van transport- en securityconfiguratie
– Kostenbesparing
– Goedkope optics
– Lager energieverbruik
– Minder verbindingen
– Minder apparatuur

Om altijd en overal veilig toegang tot data te hebben, is het essentieel dat hackers buiten de deur gehouden worden en gegevens beschermd zijn. Met de toenemende wet- en regelgeving op het gebied van privacy, kunnen boetes oplopen tot twintig miljoen euro of vier procent van de jaaromzet. Het niet melden van datalekken kan u 810.000 euro kosten. Vanaf 2018 kan dit oplopen tot 20.000.000 of 4% van de jaaromzet. En dan hebben we het nog niet eens over de reputatieschade. Toch is het niet nodig om meteen in paniek te raken. Encrypted DWDM op de glasvezelverbindingen verhoogt de capaciteit van het netwerk én versleutelt het dataverkeer op de optische laag. Update nu om in 2018 gereed te zijn.

boete-bij-een-datalek
Een veelgehoorde misvatting is dat glasvezel moeilijk af te tappen is en dat wanneer het wel lukt, de verzamelde data zoveel is dat het onbruikbaar is. Niets is echter minder waar. Denk aan parkeergarages onder bedrijven en de putdeksels op straat waar men zich eenvoudig toegang verschaft tot de fibers. Glasvezel is per definitie onveilig, tenzij de fibers beschermd worden. Om de bedrijfs-continuïteit te garanderen, te voldoen aan wet- en regelgeving en de reputatie te beschermen, zijn optimalisatie en beveiliging van de optische laag cruciaal. Encrypted Dense Wavelength Division Multiplexing-technologie (DWDM) biedt hiervoor een oplossing en een interessante business case.

“Naast een verlaging van de operationele kosten, verkleinen organisaties met encrypted DWDM dus ook de kans op boetes”

Eén oplossing voor netwerkoptimalisatie

In de praktijk wordt beveiliging op de optische laag, laag 1, nog weinig toegepast. Veelal ligt de focus op beveiliging in laag 2 of 3, denk aan IPsec of MACsec, en losse oplossingen voor encryptie op routers en switches. Een gemiste kans. DWDM maakt het mogelijk om tot honderden kanalen over (lange) afstanden te transporteren. Deze technologie maakt gebruik van slechts één vezelpaar voor het doorsturen van meerdere informatiestromen tegelijkertijd. In de praktijk betekent dit dat er over één glasvezelverbinding meerdere signalen op verschillende golflengtes verstuurd kunnen worden. Hierdoor kan het aantal glasvezelverbindingen beperkt worden tot het minimale en is de schaalbaarheid hoog. Door voor DWDM te kiezen in combinatie met encryptie, wordt al het verkeer dat het pand verlaat versleuteld door middel van één oplossing. Een operationele kostenbesparing ten opzichte van diverse losse oplossingen. Bovendien heeft end-to-end encryptie een positief effect op de latency: deze is een factor duizend lager dan bij encryptie op de IP-laag. Tenslotte past encrypted DWDM door het lagere stroomverbruik goed in een groen beleid en helpt bijvoorbeeld bij het behalen van certificeringen op dit gebied, zoals ISO 14001.

Whitepaper AVG WAN verbindingen

De business case

Encrypted DWDM biedt organisaties de mogelijkheid om het netwerk te optimaliseren en te beveiligen zonder dat dit ten koste gaat van snelheid voor de eindgebruiker. De combinatie van DWDM-technologie, waarbij u het aantal dark fiberverbindingen verkleint, met encryptie levert al vanaf het eerste moment een besparing op. Een organisatie met acht dark fiber-verbindingen van zeventig kilometer die overstapt op twee encrypted DWDM-verbindingen bespaart al gauw € 28.000,- per maand aan operationele kosten. Daarnaast is het belangrijk dat organisaties zich realiseren dat door encryptie op de optische laag toe te passen, zij niet meteen aan de eindgebruikers hoeven te melden dat hun data gelekt is. Dit voorkomt reputatieschade. Ook ENISA, The European Union Agency for Network and Information Security, geeft in haar richtlijnen aan dat zowel kabel als fiber altijd encrypted moeten zijn. Naast een verlaging van de operationele kosten, verkleinen organisaties met encrypted DWDM dus ook de kans op boetes.

Optical Competence Center

Encrypted DWDM is complexe en gespecialiseerde materie. Daarom beschikt Telindus over een volledig uitgebouwd Packet Optical Competence Center, wat inhoudt dat wij hoogopgeleide specialisten in optical, professionele meetapparatuur, managed services, spare parts, et cetera allemaal vanuit één organisatie kunnen bieden. Optical connectivity behoort tot de core business van Telindus, waardoor wij in staat zijn netwerkoplossingen te leveren van design tot beheer. Wilt u meer weten over encrypted DWDM en de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

voordelen-optical-solution