De 5 voordelen van SASE op een rij

Blog

De 5 voordelen van SASE op een rij

De afkorting SASE valt steeds vaker in IT-land. SASE, oftewel Secure Access Service Edge, is een moderne security-architectuur die connectiviteit, networking en en cloud bij elkaar brengt. Door de verschuiving naar hybride werken en de transitie naar de cloud is het belang van SASE flink toegenomen. De gebruiker werkt steeds vaker gescheiden van de applicaties: deze worden bijvoorbeeld gehost in de (multi)cloud of in de hybride cloud.
Uit de Gartner CIO en Technology Executive Survey van 2022 blijkt dat SASE de op twee na meest genoemde tech-investering is van CIO’s. Hoog tijd dus om de vijf belangrijkste voordelen uit te lichten.

  1. Houvast in een continu veranderend IT-landschap
    Zowel het hybride werken als de verschuiving naar de cloud ontwikkelen zich in een razendsnel tempo. Dit stelt nieuwe eisen aan de inrichting van je netwerk, de connectiviteit en de security hiervan. Hoe bouw je een gestructureerde en toekomstvaste IT-infrastructuur op? SASE wordt als richtlijn gebruikt om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het helpt om grip te krijgen op de snelle veranderingen rondom connectiviteit en security die op dit moment plaatsvinden.
  2. De cloud als securitytoepassing
    Gebruikers maken steeds vaker direct verbinding met applicaties. Hierdoor zijn alle securitymaatregelen die binnen het kantoornetwerk zijn aangebracht, niet meer effectief. Het forceren van VPN-gebruik om al het verkeer tussen gebruiker en applicatie via het kantoornetwerk te laten verlopen, lost dit probleem wellicht op. Helaas zorgt dit juist weer voor performanceproblemen, wat de gebruikerservaring niet ten goede komt. Verhuis je naar de cloud? Dan kan de veiligheid van de verkeersstromen tussen gebruiker en applicatie geborgd worden, zonder dat de gebruiker daar last van heeft. Binnen SASE worden secure webgateways (SWG), cloud access security brokers (CASB) en zero trust network acces (ZTNA) specifiek gepositioneerd als effectieve securitymaatregelen.
  3. Eenvoudiger beheer
    Met SASE creëer je een gecentraliseerd beheer, waardoor je regie krijgt over het gefragmenteerde IT-landschap. Uitdagingen op het gebied van interoperabiliteit zijn hiermee verleden tijd. Een enkel overzichtelijk dashboard geeft alle key metrics weer die nodig zijn, in plaats van allerlei losse dashboards en reporting tools. Ook biedt SASE meer snelheid en flexibiliteit, omdat je op termijn niet meer afhankelijk bent van het fysieke bedrijfsnetwerk en het eigen datacenter.
  4. Aanzienlijke vermindering van cybersecurityrisico’s
    Zoals eerder aangegeven, gaat SASE uit van een zero trust-aanpak. Het zero-trust model vertrouwt geen enkele gebruiker, verbinding of device dat zich op een netwerk of applicatie aanmeldt. De identiteit van de gebruiker, de integriteit van het gebruikte apparaat en de juiste rechten binnen de applicatie worden continu getoetst. Zero trust staat voor een min of meer geautomatiseerd systeem dat het toegangsbeheer beheert, zonder dat de eindgebruiker er last van heeft en cyberrisico’s aanzienlijk verkleint.
  5. Een optimale en veilige gebruikerservaring
    Gebruiksvriendelijkheid staat centraal in SASE. Gebruikers krijgen op een eenduidige wijze toegang tot applicaties en data, onafhankelijk van hun locatie. De betere netwerkperformance en -betrouwbaarheid leiden tot een soepele gebruikerservaring voor je (remote) medewerkers.

Stap voor stap richting SASE

SASE is een cruciaal onderdeel van de cloudgerichte hybride workforce. Het model richt zich op de connectiviteit en veiligheid van het hybride werken. Om deze dynamische werkomgeving veilig en toegankelijk te houden, moet je nu aan de slag. Bekijk stap voor stap welke veranderingen je kunt doorvoeren. Bestaande investeringen in hardware en software maak je immers niet ongedaan. Zo werk je geleidelijk toe naar een toekomstbestendige, hybride werkomgeving.

Neem contact op

Typ hier je bericht
Door het versturen van mijn gegevens ga ik akkoord met het privacy statement.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.