Hoe SD-LAN je helpt om regisseur van je netwerk te worden
Blog
Voordelen van SD-LAN
Als IT-manager zou je het liefst de hele dag dingen bedenken die je organisatie het komende jaar naar een hoger plan gaan tillen door middel van IT. Maar als je vooral bezig bent met het dagelijks beheer, kom je daar nauwelijks aan toe. Gemiddeld gaat 75 procent (1) van de tijd op aan policy-aanpassingen en troubleshooting, terwijl de kern van jouw business veelal niet IT is. Dat kan anders.De grootste uitdaging voor beheerders van zakelijke (wifi-)netwerken is het netwerkmanagement. De oplossing: SD-LAN. In tegenstelling tot SD-WAN is SD-LAN een concept dat nog in ontwikkeling is. Juist daarom is het belangrijk om er met een blog als deze aandacht aan te besteden. Hierna lees je aan de hand van vijf voordelen waarom SD-LAN een goede keuze is, zeker wanneer je het als managed service afneemt.
De voordelen van managed SD-LAN
De moderne IT-manager is steeds meer een netwerkregisseur die meedenkt hoe IT een bijdrage levert aan de business, in plaats van een netwerkmanager is die continu bezig is zijn systemen in de lucht te houden. Het faciliterende deel besteedt hij uit, waardoor hij echt van meerwaarde kan zijn voor zijn business. De grote gamechanger is een managed netwerk dat, zowel wired als wireless, volledig software-defined is. Maar waarom is dit een gamechanger? We hebben vijf redenen voor je op een rijtje gezet.
1. Zero-touch provisioning
Hierbij gaat het vooral om het automatisch detecteren van vooraf geconfigureerde switches en access points. Dankzij zero-touch provisioning kan het netwerk eenvoudig worden uitgebreid en hoeft er geen IT’er ter plaatse te zijn. Dankzij het software-defined karakter van de technologie kunnen ook updates automatisch en zonder downtime op afstand worden uitgevoerd. Zero-touch provisioning minimaliseert zo de kans op menselijke fouten.
2. Gecentraliseerd netwerkmanagement
Traditioneel gezien werden LAN en WLAN los van elkaar beheerd, waarbij LAN meer configuratiemogelijkheden had dan WLAN. Echter, tegenwoordig kunnen deze vanuit hetzelfde centrale dashboard gemanaged worden. SD-LAN-oplossingen maken het mogelijk om netwerkbeleid vanuit één gecentraliseerd platform te veranderen.
Dit maakt het mogelijk om beleidsveranderingen niet alleen in een deel van het netwerk, maar indien gewenst over het gehele bedrijfsnetwerk door te voeren. Dit wordt steeds belangrijker, zeker nu de IT-manager steeds meer de rol van regisseur in plaats van beheerder vervult.
3. Zichtbaarheid van applicaties
SD-LAN maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in de applicatielaag. Dit maakt prioritering van traffic en daarmee het optimaal managen van brandbreedte mogelijk. Bepaalde applicaties kunnen bijvoorbeeld als kritisch worden aangemerkt, terwijl in bepaalde segmenten van het netwerk diezelfde applicaties geblokkeerd kunnen worden.
Door de routing bij een piek in het netwerkgebruik te regelen, blijven kritische applicaties altijd draaien, waar nodig ten koste van minder belangrijke programma’s. Wanneer er sprake is van een security-issue in het SD-LAN, kan de oorsprong van het probleem dankzij diezelfde inzichten snel worden opgespoord en verholpen.
4. Schaalbaarheid
Een ander belangrijk voordeel van SD-LAN is de mogelijkheid om het netwerk flexibel uit te breiden, zonder grote eenmalige investeringen. De schaalbaarheid van SD-LAN helpt ook om de verschillende lifecycles in het bestaande netwerk geleidelijk te managen richting een volledige software-gedefinieerde omgeving. Het is dus niet noodzakelijk om één big-bang migratie te doen. Een gefaseerde aanpak, in lijn met operationele of financiële doelstellingen, wordt simpel ondersteund.
5. Volledige policy-integratie tussen het LAN en WAN
Organisaties zijn echter veelal niet tegelijkertijd op zoek naar een WAN, LAN en WLAN. Het zijn beslissingen die op verschillende momenten worden genomen en vaak gaat het om contracten bij verschillende leveranciers. Wat jouw huidige situatie ook is: SD-LAN en SD-WAN sluiten naadloos op elkaar aan. Ze stellen je in staat om met minimale impact te integreren, terwijl je hetzelfde dashboard behoudt. Doe je dit bij dezelfde partij, dan houd je één en hetzelfde aanspreekpunt.
Netwerk outsourcing is key
Bedrijven die hun eigen netwerk beheren, zijn veel geld kwijt aan hardware-investeringen en aan het up-to-date houden van interne kennis. Degenen die hun netwerkmanagement hebben uitbesteed, betalen maandelijks een voorspelbaar tarief om hun netwerk proactief te laten onderhouden door de beste professionals uit de business. Met een managed SD-LAN kunnen IT-managers aanzienlijke kostenbesparingen realiseren door schaalvoordelen, en geniet je tegelijkertijd van een optimale beschikbaarheid, performance en flexibiliteit.
Benieuwd naar de stappen die Telindus neemt bij het implementeren van een SD-LAN netwerk? Download dan het e-book ‘In vijf stappen naar een stabiel en veilig netwerk met SD-LAN’ door het formulier hiernaast in te vullen.
Bron 1: Cisco
Auteur: Tom Engels
Tom Engels is Networking Consultant binnen de sales-afdeling van Telindus. Tom werkt al 19 jaar bij Telindus en heeft als engineer, support engineer en technical consultant op de Technical Operations afdeling gewerkt. Hij heeft diepgaande expertise op het gebied van Ciena en Infinera Optical, Carrier Ethernet en encryptie-oplossingen, Software Defined Networking en NFV (Netwerk Functie Virtualisatie). Tom volgt nauwgezet de razendsnelle ontwikkelingen in zijn vakgebied connectivity.