Blog

De waarde van IT-certificeringen

23 mrt 2017

Regelmatig ben ik aanwezig bij de bijeenkomsten van PMI, de internationale beroepsvereniging voor projectmanagers. Enkele weken geleden ging het over de rol van projectmanagers in de tijd van agile en scrum. Interessant onderwerp en goede discussies. Tijdens deze meetings doe je altijd weer nieuwe inzichten op, ontmoet je vakgenoten, maar ik moet bekennen dat ik er ook heen ga voor de drie Professional Development Units (PDU’s) die ik hiermee verdien. Om het PMP (Project Management Professional) certificaat te mogen blijven voeren, moet ik namelijk iedere drie jaar 60 PDU’s verdienen. Het doel is om je hiermee te stimuleren bij te blijven binnen het vak.

Ruud Kurver door Ruud Kurver

Toen een collega mij wees op het artikel ‘15 Top-Paying Certifications for 2017’ had ik nog een reden om mijn PMP-certificaat te behouden. Project Management Professional staat namelijk op de vijfde plek en is maar liefst 119.349 dollar waard! Wat dat betreft is het nog beter om een security-gerelateerde certificering te hebben, deze staan respectievelijk op plaats nummer 1,2 en 4. Maar zijn certificaten in de hedendaagse wereld nog belangrijk?

Top 15 paying certifications 2017

Het nut van certificeringen

Certificeringen binnen de IT zijn van oudsher niet weg te denken. Als je destijds bijvoorbeeld Novell of Microsoft gecertificeerd was, toonde je daarmee aan dat je een expert was op jouw gebied. Ook binnen het werkveld van Telindus zijn certificeringen van o.a. Cisco, NetApp en VMware vereist. Het gaat echter in de IT-branche niet alleen om de product- en technologiecertificeringen, maar ook om methodieken op het gebied van projectmanagement of beheer. Afnemers van IT-diensten hebben hiermee houvast over het kennisniveau en kunnen zo beter inschatten of ze met de juiste organisatie te maken hebben. Fabrikanten hebben hiermee een instrument om aan hun afnemers of dealerkanaal eisen te stellen met betrekking tot een minimaal kennisniveau.

Certificeringen hebben vooral voor de persoon in kwestie nut. Vaak helpt een certificaat als springplank naar een andere functie, vooral als in dat vakgebied schaarste heerst zoals binnen het security-domein. Als we kijken naar competenties (kennis, vaardigheden en houding) zeggen certificeringen vooral iets over de kennis en in mindere mate over de vaardigheden en houding van een persoon. Goed om te zien dat dit steeds meer onderdeel wordt van een certificeringstraject. Zo is Telindus recentelijk, als onderdeel van de Cisco Master Cloud builder certificering, uitgebreid hierop getoetst aan de hand van een live customer case.

Certificeringen in een veranderende wereld

De waarde van certificeringen staat in de snel veranderende wereld van vandaag onder druk. Producten volgen elkaar in rap tempo op en er zijn steeds meer aanbieders. Product- en technologie-gerelateerde certificeringen zijn minder belangrijk. Dat geldt zeker in het geval van innovatieve projecten, waar op voorhand het exacte eindresultaat en de onderliggende producten en technologieën niet of nauwelijks bekend zijn.

De grootste invloed op certificeringen heeft te maken met de sterk toegenomen verwevenheid van IT met de kernactiviteiten van een organisatie. Het toepassen van IT is tegenwoordig zo cruciaal voor organisaties dat IT-beslissingen steeds minder door de IT-afdeling worden genomen, maar door de business. Voor IT-afdelingen in een organisatie is het daarom belangrijk om het werkveld van de klant goed te begrijpen. Daarnaast moet IT kunnen uitleggen en aantonen op welke wijze de inzet van IT-middelen de organisatie maximaal ondersteunt. Dit vereist competenties die verder gaan dan kennis van een specifiek product of technologie. Het gaat er vooral om dat helder is hoe er in bepaalde sectoren en organisaties wordt gewerkt, wat de beweegredenen zijn en op welke manier IT het beste kan worden ingezet.

Hoeveel waarde hecht u aan certificering?

Telindus helpt u, onze klant, om complexe IT-infrastructuurvraagstukken op te lossen. Naast de expertise van onze eigen vakmensen maken wij in onze oplossingen gebruik van producten van gerenommeerde merken. Wij vinden het belangrijk dat onze engineers op het hoogste certificeringsniveau blijven. Daarnaast hechten wij ook veel waarde aan het feit dat onze projectmanagers en servicemanagers door middel van certificering hun vakkundigheid bijhouden en kunnen aantonen.

Zoals aangegeven verandert de wereld snel. Er ontstaan nieuwe eisen en nieuwe inzichten. Ik ben benieuwd welke competenties u belangrijk vindt. Op welke manier kunnen wij als leverancier u het beste aantonen daarover te beschikken? Uw reactie is van harte welkom. Ondertussen ga ik door met het verzamelen van PDU’s. Mijn certificaat laten verlopen is best een kostbare ($119.349) aangelegenheid.

Geïnteresseerd?

Ruud Kurver
Neem contact op met onze specialist Ruud Kurver

Ruud Kurver is sinds 2006 in dienst bij Telindus en heeft diverse functies vervuld. Ruud is werkzaam als Program Manager op de afdeling Strategy & Solutions. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de aansturing van projecten voor uitbreiding en optimalisatie van het Telindus Solution & Services portfolio. Het doel is maximale waarde creëren voor zowel onze klanten als Telindus. Door zijn brede achtergrond in de IT en uitgebreide ervaring in productmanagement overziet Ruud het totale traject van initiële business cases, lanceringen in de markt, borging van een kwalitatieve dienstverlening en het continu aanpassen aan de veranderende vraag vanuit de markt. Naast zijn werk in de IT is Ruud een actief golfer en organiseert hij al jaren de toernooien bij de lokale voetbalvereniging.

geen reacties
Plaats een reactie