Blog

Access Cloud Connectivity Security Services

De schijf van vijf in de IT

12 apr 2016

De schijf van vijf kennen we allemaal. Het geeft ons een richtlijn voor de verdeling van onze dagelijkse voeding en helpt om een optimale gezondheid te realiseren. Ook in de IT kunnen we een schijf van vijf toepassen. Bij het inregelen van een nieuwe applicatie voor eindgebruikers is het belangrijk om de applicatie te beschouwen in het licht van deze schijf van vijf. Dit helpt om een gezonde acceptatie door de eindgebruikers te realiseren. Deze schijf omvat alle aandachtspunten welke vooraf in overweging genomen dienen te worden, zodat de nieuwe applicatie een succes wordt.

Michael Stolwijk door Michael Stolwijk

In het onderstaande figuur worden de aandachtsgebieden van de schijf van vijf voor IT weergegeven.

Telindus schijf van vijf
Access

Allereerst is het van belang om te bepalen waar de applicatie op gaat draaien. We zien steeds meer dat applicatieontwikkeling voor mobiele devices voorrang krijgt op de pc-gebaseerde versies. Dat betekent dat de access goed moet zijn ingeregeld en de applicatie erop afgestemd moet zijn. Gaat dit over een relatief trage mobiele verbinding (is tegenwoordig ook al snel) of over een draadloos netwerk? Gaat de applicatie multimedia ondersteunen, dan is het van belang om de diverse verkeersstromen te kunnen herkennen en op de juiste manier af te handelen (QoS).

Connectivity
Als de verbinding er al is, hoe wordt de end-to-end-communicatie dan opgebouwd? Wordt dit een SSL VPN-tunnel of zorgt het tussenliggende netwerk voor voldoende beveiliging? Hoe vindt de data zijn optimale weg naar het beste datacenter? Is dit op basis van geografische ligging bepaald of op basis van de beschikbaarheid van de resources? Het routeren van verkeer op een veilige manier is een belangrijk aandachtspunt binnen de connectiviteitslaag.

Datacenter
Eenmaal in het datacenter aangekomen is het van belang om te bepalen waar de applicatie tegen praat en hoe de data verwerkt wordt. Is de applicatie web-gebaseerd dan is dit veelal een 3 tier-applicatie, waarbij web-interface, applicatie en database gescheiden zijn. Tussen deze systemen dient het verkeer volgens bepaalde policies afgehandeld te worden. Hierbij valt te denken aan firewalls, loadbalancers en IPS-systemen. Om applicaties snel uit te kunnen rollen, is het nodig om deze servercomponenten gevirtualiseerd te hebben. Dit helpt om de time to market zo klein mogelijk te houden en om een schaalbare architectuur in het datacenter te creëren.

Security
Security is van groot belang van voor tot achter in de communicatieketen. Het opbouwen van de beveiligde verbinding is een eerste stap. Daarnaast is het, bij gebruik van mobiele devices, van belang om te kunnen beslissen op welke plek bepaalde data beschikbaar is. Zo moet een arts bijvoorbeeld in het ziekenhuis het patiëntendossier kunnen raadplegen, maar als hij buiten een kop koffie drinkt mag deze informatie niet beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor de tijd dat informatie wel of niet beschikbaar dient te zijn. Deze randvoorwaarden vallen binnen security onder het gebruikersprofiel. Het inzetten van een Meta Data Manager (MDM) creëert de mogelijkheid om ook remote een apparaat te beheren.

Services
Het laatste, maar zeker niet het minst belangrijke punt van de taart is beheer. Een applicatie en de onderliggende infrastructuur dienen goed beheerd te worden. De applicatie dient voldoende infrastructurele resources te hebben. Het snel opschalen van capaciteit is hier essentieel voor de eindgebruikerservaring. In het geval dat er iets fout gaat, dient dit snel gedetecteerd en verholpen te worden. Door de toenemende complexiteit van de IT-infrastructuur en de complexe samenhang van alle componenten, is de tendens dat dit beheer steeds vaker wordt uitbesteed aan een externe partij als Telindus om hier invulling aan te geven.

Het is belangrijk om deze schijf van vijf in de IT toe te passen bij de uitrol van nieuwe applicaties ter verbetering van uw bedrijfsprocessen. Voldoende aandacht voor deze vijf gebieden draagt bij aan een positieve eindgebruikerservaring.

Geïnteresseerd?

Michael Stolwijk
Neem contact op met onze specialist Michael Stolwijk

Michael Stolwijk is al bijna 26 jaar pre-sales Consultant in de IT en al enige jaren werkzaam bij Telindus. Ongebonden aan een bepaald marktsegment werkt hij binnen een brede en diverse klantenkring. Deze varieert van enterprise klanten tot service providers. Dit maakt dat Michael een duidelijke en heldere visie heeft op de impact van infrastructuren op de business processen van diverse organisaties. Dat ook IP-netwerken een brede diversiteit kennen, blijkt al uit de verschillen tussen enterprise-infrastructuren, waarbij beschikbaarheid en beveiliging van belang zijn, en ISP-infrastructuren, waarbij services en transport differentiatie van belang zijn.

Naast dat Michael één van de eerste CCIE’s is binnen Nederland, was hij ook de eerste Cisco-gecertificeerde mainframespecialist binnen Nederland die mainframekoppelingen op basis van Cisco wist te realiseren naar IP-omgevingen. Vanuit de bovenstaande kennisgebieden is het dan ook niet vreemd om Michael aan te treffen in de snel ontwikkelende wereld van de datacenters, waarbij unified computing, virtualisatie en software defined de nieuwe uitdagingen zijn geworden.

geen reacties
Plaats een reactie