Blog

Cloud

Plan de route naar de hybride cloud

28 sep 2020

Het is tijd om in actie te komen als het gaat om de transitie naar de hybride cloud. Wie nu nog een afwachtende houding aanneemt en zijn organisatie ingraaft en terugvalt op stabiliteit, zal uiteindelijk de boot missen. Organisaties die beseffen dat zij leven in een wereld die continu verandert en zich daar naar vormen, zullen floreren. Dan kun je niet zonder een goede cloudstrategie. Eentje die de verworvenheid van de bestaande IT in acht neemt en de flexibiliteit en innovatiekracht van de cloud benut. De migratie naar deze hybride cloud infrastructuur vergt een gedegen aanpak. Want zonder een gedegen aanpak zijn er geen optimale oplossingen.

door

Florerende organisatie

In een andere blog schreven wij al over cloud IT als aanjager van flexibiliteit en innovatie binnen je organisatie. Wat we nodig hebben bij het nadenken over een hybride cloud aanpak is een plan. Een plan brengt je van de huidige (A) naar de gewenste situatie (B). Je moet allereerst scherp krijgen waar je naar toe wilt en kunt. Voor het uitstippelen van de juiste route richting een hybride cloud heb je een assessment nodig. Hiermee bepaal je de business doelstellingen en architectuurprincipes, en bepaal je welke IT-resources je nodig hebt om daar te komen. Dit zet je vervolgens af tegen de IT-infrastructuur die je nu hebt; zo wordt duidelijk welke tussenliggende stappen je moet zetten in de migratie naar de cloud met aandacht voor traditionele systemen. De moeilijkste factor bij het plannen van cloudmigraties is het verkrijgen van een nauwkeurig beeld van de bestaande on-premises omgeving. Maar door dit in kaart te brengen, verloopt de integratie met de cloud een stuk soepeler.

Naast het technische aspect is het menselijke aspect ook belangrijk. Door zoveel mogelijk stakeholders aan het begin van het assessmentproces te betrekken, kweek je langzaam maar zeker commitment voor de nieuwe manier van werken die cloud met zich meebrengt. Op deze manier weten je medewerkers welke kant het op gaat en staan ze mogelijk eerder achter de hybride aanpak die ervoor zorgt dat de organisatie flexibel wordt en blijft.

Waarom kiezen voor een IT-partner?

Zodra de transitie naar de hybride cloud succesvol is afgerond en de business en IT-doelstellingen op één lijn zijn gebracht, kun je de weg inslaan naar de gewenste omgeving, toch? Het antwoord hierop is: ja, maar soms is het verstandig om op te trekken met een ervaren IT-partner die op strategisch niveau met je meedenkt. Een partner die in staat is om de juiste technologie te koppelen aan de juiste kennis. Maar wat mag je eigenlijk verwachten van een goede strategisch IT-partner?

Een goede IT-partner heeft kennis van kabels tot cloud. Het gaat namelijk niet alleen om virtuele omgevingen en datacenters in de cloud. Ook de integratie met de bestaande IT, die nog altijd lokaal draait met verschillende soorten hardware is van belang. Daarnaast moet je IT-partner zorgen voor balans. De migratie naar een hybride cloud platform is complex en kan niet zonder security of networking. Bij een succesvolle migratie naar een hybride cloud infrastructuur zijn deze drie elementen nauw met elkaar verweven. Hierin de balans houden is dan ook essentieel.

Specialistische kennis van hybride cloud

Het voordeel van het hebben van een goede IT-partner is dat hij er niet alleen voor de duur van een project is. Hij neemt alle zorgen over beheer van de hybride cloud omgeving uit handen. Uiteraard is dit vastgelegd in een Service Level Agreement, maar belangrijker is dat je de eigenschappen beschikbaar, betrouwbaar en betrokkenheid terugziet. En dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar. Tot slot mogen we natuurlijk verwachten dat je IT-partner specialistische kennis in huis heeft. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom mag mag je van je IT-partner verwachten dat hij proactief optreedt en investeringen voorstelt waarmee je de concurrentie een stap voorblijft.

Met wie sla jij de weg in naar de optimale cloud infrastructuur? Met de juiste IT-partner heb je als CEO de zekerheid dat je de migratie naar de cloud onder controle hebt, dat voortdurend de focus op de business blijft en dat je toewerkt naar een toekomstbestendige organisatie.

Geïnteresseerd?

Neem contact op met onze specialist

geen reacties
Plaats een reactie