Microsoft Azure ter ondersteuning van je bedrijfsprocessen

Join the cloud revolution!

Wat zijn de voordelen van Microsoft Azure? Wat kost het? En hoe zit het met de security?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun werkprocessen in de publieke cloud te zetten. De meeste van die bedrijven kiezen daarbij voor Microsoft Azure. We merken dat er vaak misverstanden en vragen over Azure zijn. We zetten een aantal van die vragen op een rij.

Wat is Microsoft Azure?

Azure is de publieke cloud van Microsoft. Je kunt er applicaties bouwen, implementeren en beheren. Je applicaties staan in één van de datacenters van Microsoft in Nederland of de rest van de wereld, waardoor je zelf geen lokale server hoeft aan te schaffen. Daarnaast biedt Azure aanvullende mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld Internet of Things, kunstmatige intelligentie of Big Data.

Wat zijn de voordelen van Microsoft Azure?

De belangrijkste voordelen zijn schaalbaarheid, mogelijkheid tot innovatie en snelheid. Als je hardware moet vervangen, dan ben je meerdere maanden verder voordat het er staat. Een extra virtuele machine van Azure is binnen een paar minuten in de lucht. Je kunt daardoor snel op en af schalen en dus veel flexibeler zijn. Daarnaast kun je makkelijk innoveren door gebruik te maken van de laatste technologische ontwikkelingen.

Wat zijn de kosten van Microsoft Azure?

Over de kosten van Azure is veel onduidelijkheid. Bij het aanschaffen van een Azure-omgeving zijn de uiteindelijke kosten altijd hoger dan dat ze in eerste instantie lijken te zijn. De omgeving mag niet minder presteren dan dat je gewend bent. Als een resource slechter presteert dan je verwachtte, dan wil je waarschijnlijk een betere, maar ook duurdere variant. Het gevolg: extra kosten. Je wilt zowel de kosten als de performance uiteraard optimaliseren en alleen betalen voor wat je ook echt gebruikt.

Een ander misverstand is dat de cloud voordeliger is dan on premises. Dat is niet per definitie zo. De kosten die je direct ziet op de rekening zullen vrijwel zeker hoger uitvallen. Daar komt ook nog van alles bovenop, maar die extra kosten zijn wel lager dan bij on premises. Want voor bijvoorbeeld hardware, personeel en onderhoud, hoef je niet of minder te betalen.

Hoe zit het met de SLA van Microsoft Azure?

Microsoft koppelt de SLA van Azure aan hoe je de omgeving ontwerpt. Simpel gezegd: hoe beter de combinatie van verschillende Azure-diensten die je afneemt, hoe hoger de beschikbaarheid die Microsoft in een SLA garandeert. Als die beloofde uptime niet wordt gehaald, heb je recht op een vergoeding.

Een goed ontwerp is dus cruciaal, maar een goed ontwerp met bijvoorbeeld meerdere virtuele machines is ook duur. Wij helpen bij het opstellen van de ideale businesscase in jouw situatie, met de juiste balans tussen de kosten en de in de SLA beloofde uptime. We kijken daarbij naar de downtime die voor jou acceptabel is en leggen die naast de voorwaarden van Microsoft. We helpen je ook met het begrijpen van de contracten.

Hoe goed is de security van Microsoft Azure?

Er wordt vaak gesproken over de security van Azure. Veel gebruikers weten niet dat je onderdelen binnen Azure eenvoudig openstelt voor de buitenwereld zonder dat je dit door hebt. Ook is het belangrijk dat je mensen niet zomaar rechten geeft die ze niet horen te hebben. Dit wordt niet automatisch geregeld. Net als in de oude on-premises-wereld moet je hiervoor zelf actie ondernemen.

Microsoft stelt een omgeving beschikbaar en is verantwoordelijk voor wat er achter de schermen gebeurt. Maar jij bent als gebruiker verantwoordelijk voor alles wat je daar bovenop bouwt, dus voor de inrichting van jouw Azure-omgeving en de data die je erin opslaat.

Met behulp van het Cloud Adoption Framework helpen we bij het opzetten van een veilige omgeving in Azure. Daarbij maken we ook gebruik van de meest recente best practices van Microsoft. We gebruiken hierbij ook onze eigen governance-dienst. Met het inbouwen van leidende compliancy standaarden zoals HIPPAA, CIS en ASB creëren we veiligheden voor zichtbaarheid, controle en bescherming van resources in Azure.

Waar moet ik aan denken bij de migratie naar Azure?

De migratie naar Azure is spannend en complex. Weinig bedrijven kunnen dat helemaal zelf. Je wilt dat het applicatielandschap jouw business op dezelfde manier blijft ondersteunen als dat je gewend was. Tegelijkertijd wil je meegaan met de laatste ontwikkelingen en toekomstbestendig zijn, en daarvoor heb je vaak de cloud nodig. Wij helpen je bij die migratie. Daarbij kijken we per applicatie hoe die het beste past. Dat hoeft niet in Azure te zijn, wellicht zijn er goede argumenten voor on premises. Zo komen we tot een omgeving waarmee je klaar bent voor de toekomst.

Wat is GIT en wat moet ik daarover weten?

GIT is een soort codebibliotheek in Azure. Je slaat er stukjes code op alsof het boeken zijn. Zo hou je de totale footprint van je broncode beperkt. Je zet alle componenten van de IT-omgeving om in code, die geautomatiseerd wordt uitgerold. Die code zet je als kant-en-klare brokken in GIT. Zo is er altijd een offline kopie van de configuratie van de klantomgeving. Een extra back-up dus. Als er iets gebeurt, ben je daardoor in veel gevallen weer snel up-and-running.

Hoe ondersteunt Azure bij DevOps?

Azure kan een heel belangrijk hulpmiddel zijn bij DevOps. Binnen het Azure development portaal kun je met een paar kliks een omgeving opzetten. Bij het schrijven in code ondersteunt het ook, zoals we net uitlegden. Azure helpt daarnaast ook de automatiseerder. Zo kun je met Azure optimaal gebruik maken van wat de cloud te bieden heeft.

Hoe helpt Telindus met Microsoft Azure?

Zoals gezegd: wij kunnen helpen bij de overstap naar Azure, van de eerste stap van de migratie tot en met het uiteindelijke gebruik ervan. Wij nemen je daarbij alle zorgen uit handen. We doen dat door middel van onze diensten. Met Cloud Insight as a Service bieden we garanties op het gebied van beveiliging, kostenbesparing en toegang tot hoogwaardige cloud expertise.

Met onze dienst Cloud Management as a Service verzorgen we de operatie en kun je gebruik maken van de voordelen van publieke cloud, zonder je zorgen te hoeven maken over de nadelen. Als klant krijg je met deze dienst een extensie naar de public cloud. Vervolgens krijg je hulp bij het inrichten van de benodigde workloads. Dat gebeurt applicatie voor applicatie. Als het gaat om het infrastructuurgedeelte wordt je volledig ontzorgd.

Ten slotte kan onze Cloud Consultancy je helpen met de complexiteit van de cloud tijdens het bouwen en onderhouden van jouw Azure-omgeving.

Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Blijf up to date! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.