Telindus wint aanbesteding GGI-Veilig en draagt bij aan digitale weerbaarheid gemeenten

4 jul 2019

Telindus, de autonome specialist in slimme en veilige IT-platforms, heeft de definitieve gunning gekregen van de aanbesteding voor GGI-Veilig. Met GGI-Veilig worden raamovereenkomsten gesloten voor producten en diensten waarmee ruim 300 gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden hun digitale weerbaarheid kunnen vergroten. De aanbesteding is uitgeschreven door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG Realisatie). Het betreft het perceel voor aanvullende security-producten en -diensten. Het gaat om een contract met een looptijd van vijf jaar met de mogelijkheid om de samenwerking verschillende keren te verlengen. Met dit betreffende perceel is een bedrag van ongeveer 250 miljoen euro gemoeid.

Digitale weerbaarheid

Gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden hebben moeite om de technologische ontwikkelingen bij te houden. Zo is het voor hen een uitdaging de IT-infrastructuur veilig te houden. Om de digitale weerbaarheid van gemeenten te verhogen biedt VNG Realisatie het productportfolio GGI-Veilig aan. GGI-Veilig biedt gemeenten een samenhangend producten- en dienstenportfolio dat nu via een Europese aanbesteding collectief is verworven. Gemeenten worden ontzorgd met een integraal aanbod van oplossingen en diensten die een bijdrage leveren aan de eisen die de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) stelt. Tegelijkertijd leidt de bundeling van de security-behoeften van vele gemeenten tot lagere kosten voor het gebruik van producten en diensten. Telindus deed recent onderzoek naar de stand van zaken rondom security en kwam tot de conclusie dat overheidsinstanties in toenemende mate angst hebben om de controle over de IT-infrastructuur te verliezen als gevolg van beveiligingsincidenten. Zij staan open voor hulp van externe partijen om risico’s af te wenden.

Kwetsbare infrastructuur

Telindus is één van de drie leveranciers die invulling mag geven aan perceel 2 van de aanbesteding. Het gaat hierbij om een dozijn gespecificeerde aanvullende security-producten en -diensten, zoals mail filtering, end point protection en Enterprise Mobility Management. E-mail blijft een kwetsbaar kanaal en moet beter beschermd worden tegen bijvoorbeeld phishing. Daarnaast valt op dat gemeenten de laatste jaren steeds meer mobiliteit hebben ingepast in hun dagelijkse werkzaamheden. Medewerkers worden uitgerust met mobiele devices zodat zij tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Al deze mobiele producten, zoals smartphones en laptops, moeten voorzien zijn van adequate beveiligingsoplossingen. Zeker nu gemeenten steeds vaker gebruik maken van sensordata om bijvoorbeeld verkeersstromen of luchtkwaliteit te meten. Dit heeft een explosie van het aantal toegangspunten voor data tot gevolg, wat de infrastructuur kwetsbaar maakt. Telindus biedt samen met moederconcern Proximus en partners zoals Cisco, passende en geïntegreerde oplossingen voor al deze uitdagingen zodat gemeenten hun digitale weerbaarheid fors kunnen vergroten. Telindus gelooft in een integrale aanpak waarbij security volledig geïntegreerd en verankerd is in alle lagen en componenten van de IT-infrastructuur en dit sluit naadloos aan op de achtergrond van de aanbesteding voor GGI-Veilig.

Veilig IT-platform

Joris Leupen, Managing Director van Telindus Nederland: “Ik ben verheugd en trots op het feit dat Telindus deze aanbesteding heeft gewonnen en een bijdrage gaat leveren aan de digitale weerbaarheid van gemeenten. Dit is een bevestiging van de koers die we enige tijd geleden hebben ingezet, waarbij we met onze partners geavanceerde en innovatieve security-oplossingen aanbieden die IT-platformen veilig en flexibel maken. Telindus kijkt ernaar uit met gemeenten te gaan samenwerken om een betrouwbare ICT-infrastructuur te realiseren die hen in staat stelt dienstverlening te optimaliseren en integriteit te waarborgen.”