Onderzoeksrapport: Digitaal transformeren of stagneren

Sebastian Grandjean Perrenod Comtesse auteur: Geert Degezelle

Technologie vormt een steeds groter en onmisbaar onderdeel van onze maatschappij. Vele directieleden en managers praten hierover of maken zich er zelfs zorgen over. Men is zich bewust geworden dat nieuwe digitale technologieën zich in een razend tempo ontwikkelen en dat deze digitale transformatie grote bedrijven heeft doen wankelen of zelfs omvallen. Het lijkt verbazingwekkend dat eens grote en succesvolle bedrijven niet tijdig hebben zien aankomen dat hun business fundamenteel veranderde, dat hun klanten andere verwachtingen ontwikkelden en dat nieuwe concurrenten daar handiger op inspeelden. Hoe komt dat?

In dit tijdperk van exponentiële groei van digitale technologieën is ‘to disrupt or to be disrupted’ de naam van het nieuwe spel dat wordt gespeeld. De digitale transformatie is hierin de motor van de organisatie. Digitale transformatie gaat over de organisatorische veranderingen die het gevolg zijn van of mogelijk gemaakt worden door de exponentiële groei van informatie en technologie. Hoe belangrijk ook, informatie en technologie zijn slechts de aanjagers. De middelen, niet het doel. In digitale transformatie gaat het erom deze informatie en technologie zodanig in te zetten dat:

  • Een ultieme klantervaring kan worden geboden
  • Een vergaande efficiëntie kan worden bereikt
  • Nieuwe businessmodellen kunnen worden geïntroduceerd die waarde voor klanten genereren.

Digitale transformatie is voor veel bedrijven een zoektocht. De hoeveelheid aan mogelijkheden die digitale technologieën bieden en de snelheid waarmee die veranderen, zijn overweldigend. Welke consequenties brengt dit met zich mee voor de IT-afdeling? Steeds vaker verliezen traditionele organisaties het van disruptieve nieuwkomers. De IT-infrastructuur van deze organisaties speelt hierin een cruciale rol. Snelheid, flexibiliteit en schaalbaarheid zijn onmisbaar geworden. De evolutie die op dit gebied heeft plaatsgevonden, is fenomenaal en heeft er toe geleid dat iedere organisatie daadwerkelijk IT als business innovator kan inzetten en zo de concurrent voorblijft. Maar zijn organisaties al zover?

Om hier antwoord op te geven heeft Telindus het onafhankelijke onderzoeksbureau Pb7Research in samenwerking met uitgeverij FenceWorks gevraagd om online veldwerk te verrichten onder 266 Nederlandse IT-beslissers. Onderwerpen die samengaan met de digitale transformatie en dus uitgelicht worden in dit onderzoekrapport zijn people, security, cloud, connectivity en managed services.

Ik wens u veel leesplezier.

Geert Degezelle
Managing Director

Lees hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan in onze Privacy Statement.

Download