De noodzaak van een beveiligde glasvezelverbinding

Veel ziekenhuizen en overheidsinstellingen maken gebruik van (onveilige) optische (of ook wel darkfiber glasvezel-) verbindingen. Onderstaande demonstratie laat zien dat het aftappen van een glasvezelverbinding erg eenvoudig is.

Datalek door kleine buiging glasvezel

Glasvezel is kwetsbaar

Cybercriminelen kunnen glasvezelkabels relatief gemakkelijk aftappen in onder andere parkeergarages en onder putdeksels op straat. Met een speciaal klemmetje, ook wel ‘fiber tap’ genoemd, kunnen kwaadwillenden ongemerkt lichtpulsen uit de glasvezellijn onderscheppen en e-mails, telefoongesprekken en andere data stelen. Met een beetje pech gebeurt dit volledig onopgemerkt met een ernstig datalek tot gevolg. Dus, ook als u uw overige IT-infrastructuur nóg zo goed beveiligd heeft, betekent dit niet dat uw WAN-verbindingen automatisch voldoende beschermd zijn.

Om zelf te ervaren hoe eenvoudig het is om glasvezelverbindingen af te tappen nodigen wij u uit voor een demonstratie in ons Inspiration Center. Na deze demonstratie weet u hoe u de beveiliging van verbindingen kunt realiseren. Meld u onderaan deze pagina aan voor deze demonstratie.

BIO en meldplicht datalekken  dwingen overheidsinstellingen en ziekenhuizen kritischer te kijken naar hun netwerkverbindingen

Er is sprake van een datalek wanneer gevoelige, onvoldoende versleutelde persoonsgegevens (zoals inloggegevens, burgerservicenummers, financiële en medische gegevens) verloren zijn gegaan of niet meer beschikbaar zijn. Mocht er een datalek ontstaan en is data niet volgens de regels beschermd, dan zijn de boetes niet mals. De meldplicht datalekken en de AVG dwingen ziekenhuizen nog kritischer te kijken naar hun netwerkverbindingen. Bij overheidsinstellingen is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) van 1 januari 2020 van kracht. De BIO vervangt de bestaande Baselines Informatieveiligheid Rijk (BIR). Daarnaast moeten de netwerkverbindingen van organisaties voldoen aan sectorspecifieke certificeringen, zoals NEN7510 in de zorgsector.  In de praktijk zijn de WAN-verbindingen lang niet altijd versleuteld, omdat veel bedrijven er onterecht vanuit gaan dat glasvezel altijd genoeg bescherming biedt.

Veel ziekenhuizen en overheidsinstellingen maken gebruik van onbeveiligde darkfiber verbindingen voor de communicatie tussen (datacenter-) locaties. Dit is veelal met DWDM technieken om enerzijds grotere afstanden te overbruggen en anderzijds meerdere protocollen over dezelfde darkfiber verbinding te gebruiken. Tot voor kort was dit een passende oplossing, omdat meer naar functionele aspecten werd gekeken dan het juiste niveau van beveiliging. Gezien het feit dat de meeste organisaties ‘Security by design’ hoog in het vaandel hebben, is opnieuw investeren in verouderde onveilige apparatuur geen juiste keuze. Versleuteling van verkeer is immers een must geworden.

Whitepaper AVG WAN verbindingen

De volgende zaken zijn een mogelijke aanleiding om opnieuw naar uw WAN-verbindingen te kijken:

  • Behoefte aan externe datacenter voorzieningen (co-locatie, housing, stretching van datacenters, cloud);
  • Reductie aantal glasvezelverbindingen;
  • Vervanging bestaande oplossing;
  • Voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving (compliancy, NEN7510, BIO);
  • Realisatie of upgrade van een EPD;
  • In gebruik name nieuw (software defined) datacenter.

Lees hier meer over een ziekenhuis dat met encrypted WAN-verbindingen kiest voor kwaliteit, snelheid en veiligheid.
Lees hier meer over de Provincie Limburg die de glasvezelverbindingen optimaliseert voor de juiste balans tussen digitale
toegankelijkheid en informatiebeveiliging

In onderstaande video legt Patrick Scully (Product Manager bij Ciena) uit hoe eenvoudig het voor hackers is om een glasvezelverbinding af te tappen.


Onderzoek uw mogelijkheden

Om de veiligheid van uw data te waarborgen en torenhoge boetes en reputatieschade te voorkomen moet u de externe verbindingen onder de loep nemen. Ook wanneer u de belichting en het beheer van uw glasvezellijnen uitbesteedt. Dit is zeker geen gemakkelijke taak, maar het levert u een veilig en toekomstbestendig netwerk op.

Telindus levert als enige Elite Ciena partner in de Benelux een oplossing op basis van de nieuwste technieken, inclusief de hoogste mate van beveiliging en versleuteling (FIPS gecertificeerde encryptie). Telindus biedt deze oplossingen ook aan als een managed dienst. U hoeft niet te investeren in specialistische kennis van optische oplossingen en de kosten van uitbesteden zijn relatief laag. Met deze oplossing bent u volledig in controle over uw eigen data.

Krijg een live demo!

Bezoek ons Inspiration Center voor een live demo en zie hoe eenvoudig het is om glasvezelverbindingen af te tappen maar ook kunt voorkomen. Laat u informeren hoe wij de beveiliging van verbindingen realiseren. U kunt zich via onderstaand formulier aanmelden voor de demonstratie.

Schrijf mij nu in
Tom Engels

Meer weten?

Neem contact op met onze Connectivity Specialist Tom Engels.


Whitepapers