Blog

Access Connectivity Datacenter

Is uw netwerk al klaar voor de toekomst?

23 jun 2017

IT-ontwikkelingen volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Niet alleen de persoonlijke apparaten als de computer, laptop, tablet en telefoon zijn met het internet verbonden, maar ook de koffiemachine, cv-installatie, beveiligingscamera, airco en talloze sensoren versturen signalen via het netwerk. Al deze nieuwe technologieën en ontwikkelingen roepen tal van vragen op. Hoe is het met de netwerkbeveiliging? Is de huidige apparatuur nog betrouwbaar? Voldoet deze nog aan de wet- en regelgeving? Is de infrastructuur klaar voor de toekomst? Kortom, heeft u het overzicht en de controle nog over uw netwerk?

Ad Slager door Ad Slager

Netwerkoverzicht uit het oog verloren

In mijn vorige blog ging ik in op de rol van de netwerkbeheerder bij het innoveren van netwerktechnologie. Nu de wereld om ons heen verandert, brengt dit grote gevolgen met zich mee voor het netwerk. Levertijden gaan van weken naar slechts enkele uren en u krijgt reactie op een bericht binnen enkele minuten in plaats van dagen. En we doen niet langer meer aan bellen bij vragen, maar starten een chatgesprek. We lezen geen handleiding, maar kijken een instructiefilmpje. Hoe zorgt u dat uw netwerk hier klaar voor is?

Een toekomstklaar netwerk met DNA

Cisco heeft een Digital Networking Architecture (DNA) ontwikkeld, waarin beschreven wordt wanneer het netwerk klaar is voor de snelgroeiende datastroom zo dat u voorbereid bent op de toekomst. Het netwerk wordt gesplitst in een fysieke en virtuele laag, gebaseerd op open standaarden. Door de scheiding is het mogelijk het hele netwerk te besturen op basis van applicaties en veranderingen in het netwerk automatisch door te voeren. Het maakt niet meer uit of applicaties in de cloud gebruikt worden of vanaf een dedicated server in het lokale netwerk.

De meerwaarde van een dynamisch netwerk

Als er voor de maandelijkse salarisverwerking extra resources nodig zijn, dan worden deze ook automatisch gereserveerd, inclusief voldoende bandbreedte op het netwerk. Echter, wanneer het netwerk vol dreigt te raken, krijgt u een signaal zodat er op tijd ingegrepen kan worden.


Niet alleen het netwerk, maar ook de beveiliging past zich aan bij veranderingen. Zo zorgt de beveiliging er ook voor dat alles binnen de gestelde grenzen blijft. Er worden rapportages gemaakt over wie wanneer welke toegang had tot de infrastructuur. Dit is, met het oog op de komst van de nieuwe Europese regelgeving, erg belangrijk ,, zodat u voldoet aan de nieuwe regelgeving zonder extra oponthoud en zonder extra kosten.

Daarnaast is een snellere detectie van nieuwe bedreigingen mogelijk en worden adequate aanpassingen van het systeem doorgevoerd om zo een maximale veiligheid te garanderen. Tevens is het netwerk in staat om ransomware buiten de deur te houden. Een dynamische netwerkomgeving is ook essentieel voor de mobiele werkers. Zo kunnen zij op een veilige manier altijd en overal toegang krijgen tot de benodigde informatie. Daarnaast kan er snel worden ingespeeld op vragen van klanten. Bovendien is het mogelijk om de klanten zelf toegang te geven tot de informatie, zodat ook zij efficiënter kunnen werken. Hiermee wordt ook de klanttevredenheid bevordert.

Van het huidige naar een dynamisch netwerk

Veel netwerken zijn statisch, deze worden pas aangepast als er probleem is, netwerkverkeer wordt niet bewaakt. Beheer is reactief en de taak van netwerkbeheerder bestaat voornamelijk uit brandjes blussen. Voorkomen is beter dan incidentbestrijding. Onderstaand Digital Network Readiness model geeft een aantal stappen om te komen tot een volledig georkestreerd en geautomatiseerd netwerk.


Van het ad-hoc beheer met de Command-Line-Interface (CLI) of het met de hand aanpassen van de netwerk configuratie via bijvoorbeeld een cloud-based management tool tot het prioriteren van verkeer en doorvoersnelheid middels QoS en bandbreedte management, gebruik van een netwerkmanagement pakket tot het volledig zelfsturend netwerk gebaseerd op policys.

Wat is de huidige staat van uw netwerk ?

Om te bepalen of uw netwerk al toekomst vast is kunt u de Digital Ready Network Assessment invullen. Mijn collega’s of ik maken graag een afspraak met u om u. Samen kijken we naar de huidige apparatuur, servicecontracten, netwerkmanagement en beveiliging en geven we advies over welke stappen u kunt nemen om ervoor te zorgen dat u klaar bent voor de toekomst.

Geïnteresseerd?

Ad Slager
Neem contact op met onze specialist Ad Slager

Ad Slager is Netwerk Consultant met een focus op networking in de publieke sector. Hij heeft een breed scala aan IT- en netwerkervaringen opgedaan. Dit begon in de tijd dat de AT computer werd geïntroduceerd. Hierbij was de keuze voor een netwerk nog gebaseerd op de keuze tussen dun of dik ethernet, Token-Ring of een andere seriële variant. Ad is goed bekend met alle hedendaagse netwerktechnologieën, maar is met name geïnteresseerd in wat networking voor de business betekent.

Hij is vader van drie dochters, waarmee hij graag uitstapjes maakt, daarnaast regelmatig op de fiets zit en heerlijk geniet van het mooie Nederland. Ad zijn passie is muziek en dan niet het bespelen van een instrument, maar het bouwen van een feestje met jaren ‘70/’80 muziek.

Ad is inmiddels niet meer werkzaam bij Telindus.

geen reacties
Plaats een reactie