Blog

Access Datacenter

Komt een man bij de dokter: een health check van je infrastructuur

11 feb 2019

Als kleine jongen droomde ik ervan om ooit een marathon te lopen of de Alpe d’Huez op te fietsen. Inmiddels ben ik al wat ouder en vraag ik me af of deze doelen nog wel haalbaar zijn. Om daar antwoord op te krijgen ga ik naar de sportarts. Wat is de huidige staat van mijn gezondheid? Ben ik wel zo gezond als ik me voel? Wat is het doel dat ik wil bereiken en wat is er voor nodig om mijn huidige conditie op het niveau te brengen dat ik dit zonder problemen bereik?

Sander Roobeek door Sander Roobeek

Dit geldt ook voor IT-infrastructuren. De wereld verandert. Eisen aan applicaties en best practices veranderen door de jaren heen. Is de huidige infrastructuur nog wel klaar voor de toekomst? Met een health check breng je de gezondheid van de infrastructuur in kaart en wordt er gekeken wat er eventueel voor nodig is om klaar te zijn voor de toekomst. In deze blog vertel ik hier meer over.

Wat is een health check?

Bij een health check wordt er een thermometer in de infrastructuur gezet. Tijdens één of meerdere dagen wordt er gekeken naar de gezondheid op dat moment. In de health check wordt gekeken naar de huidige firm- en software. Zijn deze wel up-to-date? Zitten er bekende bugs of kwetsbaarheden in?
Voldoet de inrichting nog wel aan de huidige best practices? Wat ten tijde van de installatie nog een best practice was, kan met vernieuwde inzichten alweer achterhaald zijn. En wat zijn de uitbreidingsmogelijkheden? Is er nog ruimte in het systeem en is doorgroeien mogelijk? Staan er fouten in de logfiles?

Mogelijk zitten er problemen in de infrastructuur die nog niet opgemerkt zijn. Het is belangrijk om de huidige performance vast te stellen. Een te hoge belasting op het systeem kan mogelijk problemen in de toekomst geven. Dit alles wordt samengevat in een rapport met aanbevelingen en conclusies. Dit rapport wordt vervolgens gebruikt om te kijken hoe de infrastructuur gezonder gemaakt kan worden en welke aanpassingen er nodig zijn om toekomstige projecten te laten landen op de infrastructuur.

Waarom een health check?

Infrastructuren worden vaak geïmplementeerd voor een langere periode. In de eerste twee jaar weet een organisatie vaak wel wat er (ongeveer) aan zit te komen qua projecten en kan de groei nog ingeschat worden. Maar daarna wordt het lastiger. Vanaf het eerste ontwerp tot de ingebruikname zit vaak al een jaar. Na één jaar productie zit je dus al aan de twee jaar. Daarnaast groeit de data toch vaak harder dan in eerste instantie werd geschat. Waar staat de infrastructuur op dat moment? Zien we al mogelijke problemen en moeten we al gaan kijken naar uitbreidingen?

Niet alleen infrastructuren, maar ook best practices veranderen. Waar bij aanschaf bepaalde functionaliteiten nog in de kinderschoenen stonden of wellicht helemaal niet aanwezig waren, zijn deze nu wel beschikbaar. Daarnaast verandert het inzicht door de ervaringen uit het verleden. Kijk maar naar de ontwikkeling van de cloud – deze gaat razendsnel. De applicaties die je gisteren nog in huis had draaien morgen misschien wel in de cloud. Dit heeft mogelijk consequenties voor de infrastructuur. Tot slot wordt de firm- en software van de infrastructuur weinig geüpdatet. De infrastructuur is immers het hart van de (IT-)organisatie. En waarom zou je iets veranderen als het stabiel draait? In de loop van de tijd worden echter steeds meer bugs en kwetsbaarheden gevonden in deze firm- en software. Of de fabrikant ondersteunt oudere versies niet meer. Door periodiek naar de firm- en softwarelevels te kijken kan er een afweging worden gemaakt om deze wel of niet te implementeren. Hiermee verlaag je de risico’s en voorkom je problemen met support als deze verouderd blijken te zijn.

Een health check helpt dus niet alleen problemen te voorkomen, maar geeft ook inzichten in de huidige versus de gewenste staat. Dit kan betekenen dat er vervroegd geïnvesteerd moet worden of dat er juist langer met de huidige infrastructuur doorgegaan kan worden.

Wanneer een health check?

Over het algemeen zijn er weinig wijzigingen binnen infrastructuren. De capaciteit wordt af en toe eens uitgebreid of er wordt extra apparatuur geplaatst. Vaak volstaat het dan om een of twee keer per jaar een health check te doen. Vaker heeft weinig zin. Wijzigingen tussen de health checks zijn dan minimaal. Daarnaast worden urgente problemen meestal gemeld door de leverancier, waardoor er tussentijds al maatregelen genomen kunnen worden op het gebied van security en bugs.

Maar een health check hoeft niet alleen als periodieke controle te worden in gezet. Een health check kan je ook als second opinion gebruiken. Hoe kijkt een andere leverancier aan tegen de inrichting van de infrastructuur? En zijn alle verschillende componenten wel op elkaar afgestemd? Vaak brengt dit een gezonde discussie met zich mee die uiteindelijk leidt tot een optimalere inrichting van de omgeving.

Wat de reden ook is, de belasting van de infrastructuur verandert continu en daarmee ook de eisen aan de infrastructuur. Laat je niet verrassen en voer periodiek een health check uit. Dit is niet alleen beter voor je hart, maar ook voor het hart van de (IT-)organisatie!

Geïnteresseerd?

Sander Roobeek
Neem contact op met onze specialist Sander Roobeek

Sander Roobeek is Datacenter Consultant bij Telindus. Na 15 jaar ervaring in implementatie met diverse storage-oplossingen is hij alweer geruime tijd werkzaam als consultant bij Telindus. Met deze bagage op zak weet hij hoe belangrijk een goede voorbereiding in het sales traject is voor een soepel verloop tijdens de implementatie en migratie. Hij kijkt dus net een stapje verder dan naar de oplossing alleen. In zijn vrije tijd is Sander vaak te vinden op de atletiekbaan. Als vrijwilliger, supporter van zijn zoontjes of zelf actief als atleet.

geen reacties
Plaats een reactie