Innovatief project gemeente Tilburg verbindt inwoners draadloos

Uitdaging

Het creëren van een stabiel netwerk door het koppelen van routers, switches en access points

Oplossing

– Cisco access points
– WiFi
– HotCity-netwerk

Probleem

Toename van mobiele devices en de behoefte aan informatie: altijd en overal

Resultaat

– Tilburg draadloos verbonden
– Betere informatievoorziening
– Veiligere binnenstad
– Modernisering

Case
De gemeente Tilburg is samen met Telindus en HotCity SA Luxemburg een project gestart om inwoners van Tilburg volledig draadloos te verbinden. Het doel is om Tilburg ook digitaal toegankelijk te maken voor inwoners en bezoekers en uiteindelijk iedereen te laten profiteren van één draadloos netwerk. Het netwerk dient tevens als de basis voor het vergroten van de veiligheid tijdens evenementen. Draadloos Tilburg in combinatie met het HotCity concept is een uniek project in Nederland.

De gemeente Tilburg investeert al vele jaren in het moderniseren van de stad.  Een van de aandachtpunten is digitalisering, want een moderne stad is ook digitaal toegankelijk. In 2010 gaat Michel Blezer, adviseur ICT bij de gemeente Tilburg, met een delegatie van de gemeente Tilburg – ambtenaren, wethouders en het Binnenstadmanagement – naar Luxemburg. Luxemburg Stad heeft namelijk samen met HotCity en Telindus Luxemburg een project uitgerold dat de stad volledig draadloos verbindt. Via WiFi access points krijgen bezoekers en inwoners van deze stad toegang tot onder andere ‘Find in the city’, een app met uitgebreide  stadsinformatie. De hele delegatie van Tilburg is onder de indruk van de mogelijkheden en de gemeente Tilburg besluit met een proof of concept te starten.

WiFi access points
Michel Blezer: “Een moderne stad hoort altijd en overal toegankelijk te zijn en bezoekers en inwoners moeten kunnen communiceren zoals zij dat willen. Digitale loketten zijn hier een voorbeeld van, maar we wilden graag een stap verdergaan. In 2006 zijn we al begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een draadloze stad, maar in die tijd werd WiFi nog niet algemeen gebruikt en omdat we niet overal over een glasvezelverbinding beschikten, werd het al snel een kostbaar project. We besloten te blijven zoeken naar een alternatieve oplossing en zo werd onze aandacht getrokken door het HotCity project in Luxemburg Stad. Met vijftien mensen van onder andere de gemeente Tilburg, Cisco en Telindus zijn we naar Luxemburg gegaan om de mogelijkheden te bespreken, maar vooral ook zelf te ervaren. Met behulp van het HotCity-netwerk in Luxemburg zijn we als echte toeristen de stad gaan verkennen en zagen we de mogelijkheden voor Tilburg: op basis van WiFi access points en zonder het gebruik van bekabeling.”

Telindus stelde de ideale locaties vast voor de Cisco-access points. De gemeente Tilburg beschikt nu over tien vaste access points in de binnenstad, maar dit zullen er uiteindelijk veel meer worden. Michel Blezer: “De access points van de gemeente kunnen merkonafhankelijk worden gekoppeld aan access points thuis en in openbare gelegenheden, zoals de bibliotheek. Voor het realiseren van een volledig verbonden Tilburg starten we binnenkort met het faciliteren van draadloos internet in studentenhuizen om hen met het HotCity-netwerk te verbinden. Vervolgens zullen ook de overige inwoners van Tilburg het verzoek krijgen om een gedeelte van hun netwerk beschikbaar te stellen en dit te koppelen aan HotCity. Dit biedt hen de mogelijkheid om overal in Tilburg altijd draadloos toegang tot internet te hebben. Momenteel zoekt een afstudeerder uit hoe dit precies vorm kan krijgen.”

Een laatste belangrijk doel is het vergroten van de veiligheid bij evenementen, zoals Carnaval en de Tilburgse kermis. Michel Blezer: “We gaan ervoor zorgen dat tijdens drukke dagen alle data die via mobiele telefoons wordt verzonden via WiFi gaat, in plaats van via de reguliere mobiele netwerken. Dit zorgt ervoor dat er op de mobiele netwerken in de Tilburgse binnenstad voldoende capaciteit beschikbaar blijft voor de hulpdiensten. Een efficiëntere oplossing dan het bijplaatsen van masten.”