Moeilijk om zekerheid te krijgen over de veiligheid van clouddiensten

Beloften van providers zijn niet makkelijk te interpreteren.

11 sep 2020
Ruud Oude Maatman door Ruud Oude Maatman

Cloudproviders geven beloftes, certificaten en indrukwekkende rapporten om aan te tonen dat de beveiliging goed zit. Voor afnemers is het niet makkelijk te bepalen wat deze verklaringen waard zijn.

Volgens Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is het voor afnemers van clouddiensten moeilijk om zekerheid te krijgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van de clouddienst. Door het gebrek aan zekerheid wordt de innovatie geremd.

Er is voor organisaties weinig begeleiding. De veiligheid wordt vaak achteraf getoetst, maar hulp voorafgaand zal een MKB beter helpen. Afnemers moeten zelf uitvinden of de gebruikte clouddienst past bij de eisen op gebied van veiligheid.

Steltman benadrukt dat een eenmalige certificering van cloud-aanbieders niet voldoende is. Een cloudomgeving is dyanmisch: wat vandaag veilig is, kan morgen alweer verouderd zijn. “Vergelijk het met een auto. Die zal zonder continue onderhoud na verloop van tijd mankementen gaan vertonen”.

Gelukkig is er een oplossing. Met onze dienst Cloud Insight as a Service zorgen we er samen voor dat jouw cloudomgeving voldoet aan actuele security standaarden. Met continue monitoring op security, wekelijkse analyses en aanbevelingen en maandelijkse rapportages weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Lees er meer over in ons onepager. Deze is gratis, en zonder het invullen van gegevens, te downloaden via onderstaande rode button.

Bron: Computable 

Bekijk onze onepager