Blog

Connectivity

Flex Ethernet introduceert lenigheid in het netwerk

30 jan 2017

Dense Wave Division Multiplexing (DWDM) en Carrier Ethernet zijn veel gebruikte technieken voor transportnetwerken. Beiden bieden schaalbaarheid, maar de flexibiliteit is gelimiteerd door de beschikbare standaarden voor service rates en interfaces. Flex Ethernet biedt nu enige lenigheid. In deze blog bespreek ik de werking van deze nieuwe technologie.

Tom Engels door Tom Engels

Flex Ethernet ontkoppelt klant van de interface

In mijn vorige blogs besprak ik de mogelijkheid van DWDM-technologie om verschillende kanalen (kleuren) samen te voegen op een dark fiber glasvezelverbinding. Coherent DWDM-technologie kan de bandbreedte per kanaal optimaliseren door de optimale modulatietechniek te gebruiken. Zo kan de capaciteit van een 100G golflengte verdubbeld worden door gebruik te maken van de 16QAM modulatie, in plaats van QPSK.

Modulatie technieken
Figuur 1: Modulatie technieken (bron Ciena)

Om deze technologieën optimaal in te zetten moet ook binnen de servicelaag de nodige flexibiliteit geïntroduceerd worden. OIF heeft hiervoor de Flex Ethernet (FlexE) geïntroduceerd. FlexE ontkoppelt de klant van de interface door een nieuwe Shim-laag te introduceren. De Shim-laag kan gezien worden als een multilink versnellingsbak die schakelt tussen de klantinterface en de WAN-verbindingen.

Whitepaper AVG WAN verbindingen

Toepassingen van Flex Ethernet

In totaal zijn er drie toepassingen die ondersteund worden in de huidige OIF-implementatie: bonding, subrating en channelization. Hieronder vertel ik meer over de mogelijkheden van de diverse toepassingen:

1. Bonding is het groeperen van een aantal standaard WAN-verbindingen (bijvoorbeeld 100GbE verbindingen) om een klantverbinding met een hogere klant data rate, van bijvoorbeeld 400GE, te transporteren. Bonding is een efficiënter alternatief voor link aggregatie.

Flex ethernet bonding
Figuur 2: Bonding (bron: Ciena)

2. Bij subrating wordt de klantinterface of servicelaag aangepast aan de WAN-capaciteit in stappen van 25 GbE. Dit maakt het gebruik van flow-control mechanismen overbodig. De bandbreedte van de klantinterface kan dynamisch, manueel of georkestreerd aangepast worden. De netwerkefficiëntie neemt hierdoor toe.

Flex Ethernet subrating
Figuur 3: Subrating (bron: Ciena)

3. Channelization is een manier om klantverbindingen met lage bandbreedte te aggregeren tot een groep. Het biedt een schaalbaarder alternatief voor bekende technieken, zoals VLAN’s of Label Switched Paths waarbij verschillende combinaties mogelijk zijn. Zo kan bijvoorbeeld 10x10GbE gegroepeerd worden in 100GbE, maar het is ook mogelijk om 5x40GbE te groeperen in 2x100GbE.

Flex Ethernet channelization
Figuur 4: Channelization (bron: Ciena)

Kortom: Flex Ethernet introduceert in alle toepassingen efficiëntie, in de combinatie van de service en transportlaag. Flex Ethernet is de yogaklas voor je netwerk!

Geïnteresseerd?

Tom Engels
Neem contact op met onze Connectivity- specialist Tom Engels

Tom Engels is Networking Consultant binnen de sales-afdeling van Telindus. Tom werkt al 19 jaar bij Telindus en heeft als engineer, support engineer en technical consultant op de Technical Operations afdeling gewerkt. Hij heeft diepgaande expertise op het gebied van Ciena en Infinera Optical, Carrier Ethernet en encryptie-oplossingen, Software Defined Networking en NFV (Netwerk Functie Virtualisatie). Tom volgt nauwgezet de razendsnelle ontwikkelingen in zijn vakgebied connectivity.

geen reacties
Plaats een reactie