Blog

Exponentiële IT-ontwikkelingen: drie snoepjes uit de CeBIT-snoepwinkel

6 apr 2017

Eind maart was ik aanwezig bij één van de grootste ICT-beurzen ter wereld, de CeBIT 2017. Ik waande me in een snoepwinkel. Mijn grote uitdaging was om de drie indrukwekkendste ontwikkelingen er tussenuit te pikken. Dat voelt oneerlijk, want het is alsof je een kind vraagt om slechts drie snoepjes te kiezen. Hoe moeilijk ook, in deze blog bespreek ik mijn persoonlijke top drie.

Ruud Oude Maatman door Ruud Oude Maatman

1. Afhandeling van een ongeluk door AI en drone

Drone Watson ongeluksanalyse
Wat?
: Met behulp van een drone wordt een ongelukssituatie in beeld gebracht. IBM’s Watson analyseert deze beelden en bijbehorende verkeersdata om zo tot een optimale afwikkeling van het ongeluk te komen.

Indrukwekkend omdat: Stel je een ongeluk op een drukke weg in Utrecht voor. Er zijn gewonden gevallen, waardoor je weet zeker dat het een verkeersinfarct wordt. Zelfs hulpdiensten hebben moeite om bij het ongeval te komen. Door een drone in te zetten kan de meldkamer snel de situatie in beeld brengen. Voegen we daar de capaciteiten van Watson aan toe, dan bepaalt deze de ernst van de situatie. Stel je voor dat deze ook de omleidingen direct in gang zet en zorgt dat het verkeer zo gestuurd wordt dat de ambulance in recordtijd bij het slachtoffer arriveert om hulp te verlenen. Het slachtoffer krijgt sneller de benodigde hulp en als extra voordeel staan we met zijn allen minder in de file.

2. Slimme aardappel door IoT en Big Data

Wat?: Sensoren die verpakt worden in een aardappel om zo de schade te bepalen, die wordt opgelopen tijdens het oogsten. De gegevens worden geanalyseerd en gecombineerd met de grondstofmarkt om zo het optimale verkoopmoment te bepalen.

Indrukwekkend omdat: Het wederom laat zien hoe snel Internet of Things (IoT)-ontwikkelingen gaan. Waar de slimme aardappel nu slechts wordt gebruikt tijdens het oogsten, zijn er andere onderzoeken onder andere in Groningen, waar sensoren de kwaliteit en vruchtbaarheid van de grond inzichtelijk maken. Dat nu (al!) de marktinformatie wordt gekoppeld aan de oogst, laat de potentie van IoT en big data zien. Het inzichtelijk en begrijpelijk maken van deze informatie zorgt ervoor dat we ook in 2050 de wereldbevolking nog kunnen voeden.

3. Robot bediening op afstand door VR en Robotics

Robot bediening
Wat?
: Een op afstand bedienbare robot, die voldoende feedback biedt om gevoelige schakelaren om te zetten (net als een mens).

Indrukwekkend omdat: Beeld jezelf eens in dat je dikke bevroren handschoenen aan hebt. Probeer hiermee je huissleutel uit je zak te halen en de voordeur open te maken. Lijkt me bijna onmogelijk, niet waar? Het gaat een stuk beter wanneer je hand soepel beweegt en je met je zenuwen voelt wat de hand raakt. De bediening van de robot op de foto laat de gebruiker ‘voelen’, waardoor de robot zaken bedient die voor mensen (!) zijn ontworpen. Hoewel de bediener er op de foto naast staat, werd ook getoond dat dezelfde robot op afstand kan worden bediend. Dezelfde ‘controller’, maar nu met een VR-bril waarmee je door de ogen van de robot kijkt. Het op afstand uitvoeren van complexe of gevaarlijke acties komt hiermee wel erg dichtbij. Hoe lang zouden we nog moeten wachten tot de beste neuroloog vanuit Japan een operatie in Nederland op een intuïtieve3 manier uitvoert?

Extra: Vereenvoudiging voor Porsche monteurs door AR

Augmented reality Porsche monteur
Aangezien ik toch ook nog een beetje een klein kind ben, kon ik het niet laten om nog een snoepje te kiezen.

Wat?: Augmented Reality (AR) voor de Porsche monteurs. De monteurs worden bij de nieuwe Porsche Panamera (2018) volledig ondersteund middels AR.

Indrukwekkend omdat: De monteur kan met zijn tablet (en later AR-bril) het wiel van de auto bekijken, terwijl op het scherm het ontwerp van de rem binnen in het wiel wordt getoond. Tikt hij een onderdeel van de rem aan, dan wordt de (de)montage getoond. Hoewel dit nu slechts beschikbaar is voor de monteurs, is dit een grote stap naar het uitvoerbaar maken van complexe handelingen. De kennis is paraat wanneer het nodig is.

Exponentiële groei

Bovenstaande snoepjes zijn slechts een kleine impressie van de CeBIT. Het heeft me toch weer verbaasd hoe hard de ontwikkelingen gaan. Mijn collega schreef immers al eerder over de exponentiële ontwikkeling van technologie. Ik heb nu zelf ervaren hoe hard het gaat wanneer je exponentieel ontwikkelende technologieën mengt. Juist wanneer ze gecombineerd worden, zoals IoT met AI, worden onverwachte toepassingen mogelijk. Complete businessmodellen worden hierdoor op de schop genomen. Een uitdaging, of toch vooral een kans?!

Geïnteresseerd?

Ruud Oude Maatman
Neem contact op met onze specialist Ruud Oude Maatman

Ruud Oude Maatman is Portfolio Manager bij Telindus en richt zich op het ontwikkelen van het Telindus dienstenaanbod voor de korte en middellange termijn. Vanuit zijn business en IT-achtergrond haalt hij zijn energie uit het optimaal combineren van de beide werelden. Ruud is altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en kijkt daarbij vooral naar de mogelijkheden en toegevoegde waarde. Hij houdt ervan om de omgeving, zichzelf en de status quo uit te dagen en gelooft dat je op deze manier meer kunt bereiken. Ruud heeft altijd op het snijvlak van business en IT gewerkt en heeft daarbij ervaring opgedaan als consultant en Agile Project Manager. In zijn vrije tijd kun je hem in de kart, op ski’s en hardloopschoenen vinden.

geen reacties
Plaats een reactie